Gyurkity Péter

Leépít és beolvad a Sony telefonos részlege

Nincs még minden veszve, jövőre szeretnének ismét nyereségessé válni.

Az okostelefonok területét figyelemmel követők számára jól ismert tény, hogy a HTC mellett a Sony sem teljesít mostanában jól ebben a szegmensben. A cég most megerősítette a korábbi pletykákat, ezzel egy időben pedig közölte, hogy a telefonos részleg beolvad két nyereséges üzletágba.

A meglehetősen rövid közleményből megtudhatjuk, hogy a telefonos részleg a jövőben a képalkotási, valamint az otthoni szórakoztatói eszközökre koncentráló két divízió társa lesz, az új üzletág pedig az Electronics Products & Solutions (EP&S) nevet kapja meg. Ezzel valószínűleg az eddigi komoly veszteséget és a továbbra is rossz eredményeket igyekeznek elfedni, emellett azonban további komoly lépéseket is tesznek annak érdekében, hogy a költségeket akár 50 százalékkal csökkentsék. Minderre azért van szükség, mert immár 4 negyed óta kitart a negatív trend, az éves eredmény pedig már mindössze 6,5 millió készülék, ami a remények szerint az abszolút negatív csúcsot jelenti számukra. Kazuo Hirai, a legendás elnök-vezérigazgató, 35 év után visszavonul, bár tanácsadóként továbbra is a cég háza táján marad, a stafétabotot azonban az elnöki pozícióban is más veszi át.

A Sony decemberben már jelezte, hogy Európában 200 alkalmazottól válnak meg, ami nagyrészt a telefonos részleget érinti. Hírügynökségi jelentés szerint valóban bezárják a pekingi üzemet, bár ezt Tajvanra vinnék át, vagyis a teljes bezárás helyett a költözés lesz a következő lépés, a költségeket azonban így is alaposan leszorítanák. A cél a nyereséges üzemelés újbóli elérése, ezt 2020-ra szeretnék elérni, bár az nem világos, hogy a mostani beolvasztás után mennyire lesz ez világos a nyilvános jelentésekből. A kitartás melletti indokként az 5G megjelenését és elterjedését hozzák fel, ez szerintük új lehetőséget kínál a korábbi lendület visszanyerésére.

Meglátjuk, hogy az Xperia okostelefonok jövőre valóban népszerűbbé válnak-e majd, ehhez azonban nyilván vonzóbb megoldásokkal kellene előállniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #4
    Azzal semmi gond nincs, hogy neked bejön a design, én is csíptem az Xperia Z1C-m. Azzal van a baj, hogy gyak. csak ez van náluk, de simán egy évtizede és elment mellettük a világ..
  • Ayma #3
    Egyetértek, kivéve a második pontot. Én pont ezért veszek Xperia telefont, mert bejön a dizájn:) Persze ez ízlés dolga:)
  • NEXUS6 #2
    Én még hozzátenném, hogy a termékeik nem tartalmaznak elég integrációs fícsört. Ha van egy PS-ed, televíziód, hifid, akármid ami Sony gyártmányú, nem kapsz semmi lényeges, jó ha egyáltalán valami minimális extrát, támogatást ezekhez egy Sony telefonnal.
  • Tinman #1
    Akkor mondom miért süllyedtetek el a mocsárban:

    1. Fél évente kijönni egy újabb flagshippel, miközben az éppen csak picit jobb, mint az előző?
    2. Hosszú évek óta görcsösen ragaszkodni egy adott design-hoz?
    3. Tudomást sem venni a kínai konkurencia árazásáról és méregdrágán adni, nem éppen csúcs telefonokat? Miért adjon ki valaki 200k-t az aktuális Sony flagship-ért, amikor annyiért más neves gyártó készülékéből jobbat kap?