Berta Sándor

Testkamerákat kapnak a német rendőrök

A készülékek felvételeit eleinte az Amazon szerverein tárolják majd.

Gero von Vegesack, a Német Szövetségi Rendőrség szóvivője elmondta, hogy a testület az elmúlt hónapokban 39 különböző testkamera-rendszert próbált ki, majd úgy döntött, hogy a Motorola Si500-as típust rendszeresíti. Az eszköz egyszerre használható rádióként és kameraként. A döntés értelmében az év végéig 1100 testkamerát szállítanak ki a szövetségi rendőrség szolgálati helyeire, míg 2020 végéig mind a 475 szolgálati helyet ellátják a készülékekkel. A testület összesen 2300 testkamerát vásárol.

A rendőrség álláspontja alapján a testkamerák hozzájárulhatnak a krízishelyzetek rendezéséhez, legalábbis akkor, ha a felek nem állnak például alkoholos vagy drogos befolyásoltság alatt. Az eszközök bekapcsolásáról minden esetben szóban is értesítik a polgárokat, függetlenül attól, hogy a készülékek használatára eleve felhívják a figyelmet. Jól látható vörös fény jelzi, hogy a kamera éppen videót rögzít.


A beruházással kapcsolatban komoly adatvédelmi aggályok merültek fel, ugyanis a szövetségi rendőrség a rögzített anyagokat először az Amazon külföldi szerverein fogja tárolni. A testület indoklása szerint ez csak átmeneti megoldás, amíg nem állnak rendelkezésre a megfelelő rendőrségi szerverek. Az Amazonnál való tárolás körülményeit hónapokon át vizsgálták a szövetségi rendőrség és a Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) szakemberei. Március elején Benjamin Strasser, az FDP képviselője kritizálta a módszert és "egy előre nem kalkulálható biztonsági kockázatra" figyelmeztetett.

Vegesack szerint viszont a 475 szolgálati hely miatt mindenképpen a tartalmak központi tárolására van szükség és arra, hogy a lehetséges elkövetőket bárhol azonosítani lehessen. Ehhez pedig az kell, hogy a rendőrök bárhonnan és bármikor hozzáférhessenek a rögzített felvételekhez. A videókat titkosítva őrzik meg és azok nem kapcsolódnak az egyes személyekhez. Az anyagok emberekhez kapcsolása csak egy belső folyamatfeldolgozó-rendszer keretében valósul meg. A tárolási időtartam 30 nap, ennél hosszabb ideig csak akkor őrzik meg a tartalmakat, ha azok bizonyítékok egy eljárásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    A lényeg, hogy unokáik már a saría rend szerint fognak élni. :-D
  • Merces2 #3
    Ami azt illeti de, kis brossurákat osztogatnak az oviban meg az iskolában , hogy hátha apu náci, de az is előfordult hogy copfos ,nőket állitottak meg mert hátha jobboldaliak és el szeretnének beszélgetni velük a politikai nézeteikröl,a német rendőrök a brittekhez hasonló agymosást kaptak.......
  • ostoros #2
    A németeknek nincs ilyen gondja.
    A "nácik"-nak kikiáltott emberek összeverését és megfélemlítését nem a rendőrök végzik, hanem baloldali szervezetek fizetett huligánjai... amik kissé a nácik paramilitáris szervezeteire emlékeztetnek, csak egyenruha nélküliek.
  • Merces2 #1
    Hát szuper akkor most már rögzithetik az informativ beszélgetéseket a mocskosz nácikokkal.........