Berta Sándor

Fuchsia kerülhet az AMD processzoros Chrome­bookokra

A gyártók így több operációs rendszer közül is választhatnak majd.

A Google 2016 óta dolgozik egy új operációs rendszeren. A Fuchsia nevű szoftver egyaránt futhat okostelefonokon és táblagépeken, ugyanakkor teljesen másként kell kezelni, mint az Androidot és mind kívül, mind belül teljesen különbözik attól. A cél, hogy az öt éven belül leváltsa az Androidot. Az új fejlesztésben a beszédvezérlés és az asszisztens-funkciók kaptak prioritást. Januárban kiderült, hogy androidos alkalmazásokat is futtathat majd a Fuchsia.

Most a 9to5Google arról számolt be, hogy a múlt héten néhány változtatást hajtottak végre a fejlesztők a Chromium kódjában és a dolgot dokumentálták is. Az új kód lehetővé teszi, hogy a Fuchsia alapját képező Zircon nevű mikrokernel akár egy Chromebookról is bebootoljon, továbbá a multiboot-támogatás is aktiválható. Az utóbbi esetében ugyanakkor fontos, hogy a készülékben AMD processzor működjön. Ilyen modell például a Hewlett-Packard Chromebook 14 és az Acer Chromebook 315. A multiboot az alapértelmezés szerint le van tiltva a Chrome OS-t futtató eszközök többségén, kivételt jelent a Pixelbook, a Poppy-alapú készülékek (például a Pixel Slate) és a Fizz-alapú termékek (a legtöbb új Chromebook ilyen).

Nehézséget jelent, hogy a kódot általában módosító fejlesztők egyike sem ismeri a Fuchsiával kapcsolatos fejlesztéseket és a kódot most megváltoztató szakember nem rendelkezett AMD processzoros Chromebookkal, amellyel tesztelhette volna a módosítást. Ennek alapján úgy tűnik, hogy a változtatás exkluzív módon a Fuchsia csapat kérésére történt. Ezért valószínűsíthető, hogy a Fuchsia még közel sem támogatja az AMD CPU-kkal szerelt Chromebookokat, igaz, a Google gőzerővel dolgozik a projekten. Mindenesetre az nagyon valószínűtlen, hogy a webes konszern egyik napról a másikra lecserélné a Chromebookokon a Chrome OS-t a Fuchsiára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!