Berta Sándor

Számos szoftver továbbít érzékeny adatokat a Facebooknak

A nők menstruációs ciklusát is figyelik, és az adatok továbbítása azokat a felhasználókat is érinti, akik nem rendelkeznek Facebook-fiókkal.

A The Wall Street Journal írta meg, hogy számos népszerű program küldi el a megszerzett adatokat a Facebooknak. Ezek többnyire egészségügyi információk, amelyek például az egyes személyek szívritmusára, testhőmérsékletére és súlyára vonatkoznak, illetve arra, hogy menstruálnak-e.

Az amerikai újság munkatársai egy szoftver segítségével vizsgálták meg, hogy az Apple Store kínálatában lévő 70 népszerű alkalmazás milyen adatokat továbbít. Mint kiderült, 11 termék még az érzékeny információkat is elküldte. Sok esetben ez a felhasználók tudta nélkül történt és gyakran nem volt lehetőség arra sem, hogy az emberek megakadályozhassák a folyamatot. Szakértők közölték, hogy ez a gyakorlat ellentétes lehet az új európai uniós adatvédelmi irányelvvel. Külön problémát jelent, hogy az adatok továbbítása azokat a felhasználókat is érinti, akik nem rendelkeznek Facebook-fiókkal. A programok az információkat egy olyan fejlesztői interfészen keresztül küldik el, amelynek hivatalosan a személyre szabott Facebook-reklámokat kell lehetővé tennie.

Az érintett szoftverek között volt Instant Heart Rate: HR Monitor és a Flo Health Inc. Flo Period & Ovulation Tracker. Utóbbi segítségével a nők rögzíthetik a menstruációs ciklusaikat. Amennyiben valaki megadja az információkat, akkor a megoldás azonnal továbbít egy adatcsomagot a közösségi platformnak. A csomag tartalmazza az adott készülék típusát, továbbá az összegyűjtött információkat. Az utóbbiakat a Facebook összekötheti az egyes személyek profiljaival.

Az óriáscég szóvivője azt mondta, hogy ezzel a gyakorlattal a fejlesztők megsértik az üzleti feltételeket, amelyek tiltják az egészségügyi és a pénzügyi adatok, valamint más típusú érzékeny információk továbbítását a Facebooknak. Ezért az érintett fejlesztőket utasították arra, hogy az ilyen adatokat ne küldjék tovább. Amennyiben valamelyik partner nem tartja be ezt az utasítást, akkor a társaság további lépéseket fog tenni.

Tavaly decemberben a Mobilsicher nevű biztonsági vállalat arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az olyan alkalmazások, mint a Bible+, a Curvy, a ForDiabetes, a Grindr, a Kwitt, a Migraine Buddy, a Moodpath, a Muslim Pro, az OkCupid, a Pregnancy és a Tinder többek között randiprofilok adatait, egészségügyi információkat, vallási hovatartozással kapcsolatos és más intim adatokat adták tovább a Facebooknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #12
    A gond az hogy az emberek többsége megvehető és nem elvekért hanem kizárólag pénzért küzd és az azon megvehető élményekért.
    Aki képes azt mondani elég az még ember maradt és nem egy hedonista világfelzabáló.
  • Zoliz #11
    A NŐK menstrációs ciklusfigyelőjével meg lehet határozni mikor kivánják jobban a du.. szeretkezést és akié az adat nagyobb eséllyel indul a lyukért.
  • end3 #10
    Látom, már kezded irigyelni a csajokat. (Ők ilyen módon is büszkék lehetnek női mivoltukra. Ez egyfajta "coming out".)
  • lammaer #9
    Tisztában vagyok a ciklusszámlálással, de hogy erre még App is van és ezt az interneten kell vezetni...:D
  • ostoros #8
    Nem a pénz a lényeg, hanem a hatalom. A hatalom, hogy több százmillió ember gondolatait befolyásolhatják.
  • kvp #7
    "Komolyan van ilyen szoftver és komolyan emberek használják ezt?"

    A ciklusszamlalas ket celbol hasznos. Kismertekben ha nem akar valaki teherbe esni es nagymertekben ha akar. Naptar modszernek is hivtak regen. A korabbi adatokbol szamolhato a kovetkezo, persze egyszerubb ha van ra egy app...

    Akinek van esze az egyreszt nem szorul a szoftverre, masreszt nem bizik meg ilyen netrol leesett dolgokban.
  • TokraFan #6
    Dehogy, csak egy elvi lehetőségként vetettem fel, mivel a korábbi, egyéb próbálkozások nem vezettek eredményre. Lehet, hogy az sem vezetne, de talán...Más kérdés természetesen a gyakorlati megvalósíthatóság, aminek realitása az általad elmondottak alapján is kevéssé valószínű...
  • lammaer #5
    Te most komolyan, olyan emberektől várod hogy pert indítsanak akik önként és dalolva adják ki az adataikat bármilyen appstoreből letöltött szoftvernek?
  • lammaer #4
    "Utóbbi segítségével a nők rögzíthetik a menstruációs ciklusaikat. "

    Komolyan van ilyen szoftver és komolyan emberek használják ezt?

    Na megyek én is keresek egy merevedésregisztrációs programot, hogy napjában hányszor....
  • TokraFan #3
    Sajnos igazat kell adjak! Túl sok pénz mozog ott már ahhoz, hogy érdemi lépeseket lehessen tenni ellenük. Esetleg a GDPR alapú többtízezres (mangánszemélyektől) pernek lenne foganatja, de ez sem egyértelmű.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.03.03. 22:29:11