Berta Sándor

Mégis vannak kiskapuk a Huawei termékeiben?

Német szakemberek mondtak ellen a kínai gyártó állításainak.

Dennis Zuo, a Huawei németországi vezetője korábban visszautasította a hálózati felszereléseikkel kapcsolatos biztonsági aggodalmakat. Ugyanakkor kiszivárgott, hogy a kínai kiberbiztonsági törvény előírásai alapján az összes helyi társaság köteles a birtokába kerülő minden nemzetbiztonsági szempontból fontos adatot továbbítani a hivataloknak. A Huawei erre úgy reagált, hogy nem tárol adatokat, hiszen csak hálózati felszereléseket szállít az ügyfeleinek. Az adatokat kizárólag a helyi hálózatüzemeltetők őrzik meg.

A berlini Mercator Institute for China Studies (MERICS) bizalmas munkaanyagot készített és a dokumentumot elküldte kormányhivatalnokoknak, parlamenti képviselőknek és más kiválasztott személyeknek. Az 5 oldalas tanulmány elsősorban a német szövetségi parlament külügyi bizottságának tagjaira gyakorolt komoly hatást.

A MERICS szakértői leginkább azt emelték ki, hogy jelenleg nincs megfelelő alapja annak, hogy a kritikus infrastruktúrák és adatok tekintetében bizalmas együttműködést lehessen kialakítani Pekinggel. Az anyag készítői kiemelték, hogy a legfontosabb negatív tényezők "a kínai általános politikai és jogi környezet", valamint "a nemzetközi jog szelektív semmibevétele" a kínai vezetők által. A kínai állami sajtó a nyugati világot "rendszerkonkurensként" és "politikai ellenjátékosként" állítja be, s "ez tükröződik a politikai döntésekben is, valamint a szabályozásban és a törvényalkotásban".

A szakemberek rámutattak, hogy az az állítás, miszerint a Huawei termékben nincsenek kiskapuk, egyszerűen hihetetlenek. A MERICS szakértők leszögezték, hogy pontosan tudják, hogy vannak ilyen kiskapuk, igaz, karbantartási, frissítési célokra. A vállalat egy komoly esetben még ha akarná sem tudná elkerülni, hogy teljesítse a kínai biztonsági hivatalok követeléseit. S az az érv is félrevezető volt, hogy az óriáscéget jogi úton nem kényszeríthetné sem a kínai állam, sem a helyi kommunista párt a bizalmas adatok kiadására. Ezt ugyanis mind az új kínai állambiztonsági törvény, mind a valós jogi és közigazgatási gyakorlat segítségével kikényszeríthető.

Frank Pieke, a MERICS igazgatója úgy vélte, hogy komoly kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a Huawei mennyire tudna ellenállni a kínai kormány követeléseinek. S ez már csak azért is igaz, mert Peking stratégiai eszközként tekint a gyártóra. A szakember azt mondta, hogy "rendkívül elővigyázatosnak" kell lenni a Huawei rendszereinek beszerzésekor, de az általános bojkottot elutasította. Az 5G-technológia alapból is sebezhető az állami hozzáférésekkel szemben, ezért is lenne fontos, hogy a piacon tisztességes versenykörülmények legyenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BruceZ #6
    "A MERICS szakértők leszögezték, hogy pontosan tudják, hogy vannak ilyen kiskapuk, igaz, karbantartási, frissítési célokra."
  • lammaer #5
    "Német szakemberek mondtak ellen a kínai gyártó állításainak."

    Huawei: "nincsenek biztonsági kiskapuk"
    Német szakemberek: "de vannak. Hihetetlen hogy ne lennének, tehát vannak"

    Konkrétumot nem találtak, bizonyítékokat nem szolgáltattak, szerintük "hihetetlen" hogy ne lennének, tehát vannak.

    Ja, és mindezt 5 kemény oldalban.

    Lehetek én is német biztonsági szakember?

    Amúgy nincs azzal smmi baj hogy tartanak a kínaiaktól, ez igy van rendjén, csak semmiféle "szakemberséget" nem látok megnyilvánulni ebben az esetben.
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.02.28. 10:38:45
  • nlght #4
    nekem is Xiaomi van, de a köv nem ilyen lesz az tuti, kb. 8-9 URL van feketelistán amikkel folyamatosan kommunikált a háttérben amíg nem tiltottam (a MIUI/system updatekre nem volt hatással), azóta azt veszem észre hogy hetente 1-2-szer magától újraindul a teló (az akksi sosem ment 40% alá)
  • wraithLord #3
    A Honor is Huawei. A Huawei együttműkésben van a Kínai állammal, biztos azért. Gyakorlatilag egy állami cég.
  • NEXUS6 #2
    És az Iphone sem kémkedik! Nyilván.

    A kínaiaknak legfeljebb az a furcsa, hogy eddig kis pályán játszottak, mindenki leszarta, hogy az olcsó termékek mit csináltak. Az 5G telepítésével viszont most első osztályba léptek, itt sajna már figyelembe kell nekik is venni azokat a politikai szempontokat, amit a népi-termékeik esetében lexarhatnak.

    Szemléletváltásra van szükségük.
    Röhej, hogy pl. a tavalyi Xiaomi csúcsteló milyen módon van tele rendszerszinten primitív kéretlen reklámokkal, adatlenyúlással stb. A szépség az, hogy mivel ezt direktbe fullbanyomják és ki is kapcsolható, ezért lehet, hogy biztonságosabbá lehet tenni, mint egy kultúráltan sunyizó Aplle, vagy Samu terméket. ;)
  • Zoliz #1
    Amerikának és EU-nak baja van Kínával, de nem világos miért csak a Huawei-el, amikor ott a Honor, Xiaomi és a többi digitális vacak. A másik kérdés, hogy az S9-em nem kémkedik? (na innen látszik, hogy Dél-Korea (Samsung) egy USA gyarmat)