Berta Sándor

5G-hálózatok - nem jó ötlet a Huawei elleni bojkott

Nyugati szomszédunk továbbra sem csatlakozik a kínai konszern elleni kampányhoz, hiányolják a bizonyítékokat.

Az osztrák közlekedési, innovációs és technológiai minisztérium közleményében azt írta, hogy a Huawei elleni nyomásgyakorlás mögött gazdaságpolitikai érdekek is húzódnak. A szaktárca értesülései alapján Németország, Nagy-Britannia, Norvégia és Lengyelország közös álláspontot akarnak kialakítani a Huawei-ügyben.

A minisztérium a negatív kampány helyett inkább abban látná a megoldást, hogy biztosítani kell, hogy Európában ne korlátozzák a piac versenyképességét. Ezzel egyidejűleg pedig az egész kontinensre kiterjedő szigorú biztonsági szabványokat kell kidolgozni és bevezetni, amelyek garantálják, hogy külföldi kormányok ne férhessenek hozzá a kritikus infrastruktúrákhoz. Úgy vélik, a Huawei elleni bojkott nem megoldás, mert ha az 5G-hálózatok kiépítéséből kizárnák a kínai társaságot, akkor az akadályozhatná az innovációt. Ausztriában piacvezető a Huawei, a T-Mobile a helyi LTE-hálózatában például szinte 100 százalékban a cég rendszereit használja, s az 5G-hálózat esetében is gyakorlatilag a vállalat lesz az egyetlen beszállító.

Ausztria és a többi ország azért sem hajlandó részt venni a bojkottban, mert az Amerikai Egyesült Államok eddig semmilyen bizonyítékkal sem tudta alátámasztani a kínai vállalat kémtevékenységével kapcsolatos állításait. Az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland és Tajvan példáját nem követi minden ország vakon. Norvégia jelezte, hogy megvizsgálja a felvetéseket és csak ezután dönti el, hogy a jövőben engedélyezze-e a Huawei rendszereinek használatát a távközlési hálózataiban. A kínai konszern németországi vezetője nemrég azt állította: nem építenek kiskapukat a készülékeibe. Angela Merkel feltételhez kötötte azt, hogy a Huawei szerepet vállalhasson a németországi 5G-hálózat kiépítésében. A feltétel az volt, hogy a cég nem adhat tovább adatokat a kínai államnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hypno #6
    Hát szemmel is jól látható kémkedésre eddig csak az USA vetemedett, illetve csak ők buktak le bizonyítható módon azon, hogy még a szövetségeseiket is lehallgatták (WikiLeaks)
    Mint ahogyan ők az egyetlenek akik valaha is nukleáris fegyvert vetettek be,
    ...és soha senki nem találta meg azokat a tömegpusztító fegyvereket, amikre hivatkozva lenyomták Irakot.

    (csak úgy mondom)
  • Csatabika #5
    Bonyolultabb téma ez, mint hogy egy postban ki lehetne vesézni én csak egy régi kínai mondást tennék ide:
    Ha egy évre akarsz előre tervezni, vess rizst.
    Ha tíz évre előre akarsz tervezni ültess fát.
    Ha száz évre előre akarsz tervezni adj tejet a gyerekeknek.

    Ők már egy több ezer éves civilizáció ám ;-)
  • Ellaberin #4
    Hála az égnek vannak még gondolkodó és nem birka módon bégető államok. Az USA csak vádaskodik, bizonyítékkal még nem állt elő. A háttérben a Trump által gerjesztett gazdasági háború áll.
    Nem védem a kínai államot, mert megéri a pénzét, de tetszett volna az amerikai gyártásnak akkor gondolkodni, mikor mindent kivittek hozzájuk gyártani egy fél csésze rizsért. Most meg pörögnek a fejükön, mert ez a kis kínai szépen rászedte őket és vége van az aranybányának. De igazán akkor fognak meglepődni - ezzel az idióta elnökükkel egyetemben - amikor bemérgelődik a kínai kormány és elzárja előlük a nyersanyagaikat. Lehet bambán bámulni, ha néhány hónapra meg kell állniuk a termeléssel, mehetnek az utcára a munkásaik. Veszélyes játszmát kezdtek el és könnyen visszanyalhat a fagyi.
  • ostoros #3
    Pontosan így van. A cégek, addig amíg kicsik, tepernek, de amint elég nagyok lettek, elkezdik ezt a játékot... Minél kevesebbet adni minél többért, sőt, ha lehet egyenesen semmit adni a pénzért cserébe!
  • HyBrIDNyLA #2
    a nem lett volna AT&T, Cisco, 3com, HP, Nokia ezek sehol se lennének. Anno ezek innovációban előrébb jártak, jóval. Igazi értékeket teremtettek. A gond az, h ezek szépen lassan visszaszorultak, ahogy a Huawei is kijött a versenyképes megoldásaival. Sajnos az előbbiek a hírnévre alapozva az árakat megtartották, de a minőség meg csökkent. Hát persze, h sír a Cisco, h nem mennek az eladások. Olyan árakat kérnek, h az ember agyát eldobja, mind a mai napig. Cisco-Cisco, mert az Cisco, mondogatják a hálózatosok. Igen, csak amikor mondjuk 1XXX tételben kell beszerezni, akkor már az ember igencsak elgondolkodik. A távközlési piac mindig is át volt áztatva a maga kis szemétségeivel, egyik legkorruptabb iparágazat az energetikával karöltve. A Huawei igazi világcég lett, bizony versenyképes, mind minőség, mind ár tekintetében és ez sokaknak piszkálja a csőrit. Ugyanezt a tortúrát a Lenovo is megjárta, kormányzati és hadászati szinten sem engedélyezett a Lenovo (volt IBM) termékek használata. Profitál HP, DELL (Microsoft). Ennyi. Amúgy Mo. kormányzati szinten tele van Huawei eszközökkel, ja meg 3 ft-ot nem érő új szánalmat sem érő Motorolákkal. Hiba volt lecserélni a jó kis EADS (Airbus) eszközöket. Lásd nyomtató.. minden HP volt, azt rájöttek, h 3 ft-ot nem érnek, drágák is és rosszak is. Mi lett, Canon, meg Konica Minolta, azt sír a HP is, hogy jajj, nem mennek az eladások. Aki alapban szemetet gyárt, az így jár. Az az érdekes tendencia állt elő, h ha már mindenképpen szemetet kell venni, akkor az olcsóbb szemetet vegyünk már meg. Pl. szünetmentes ágazatban ue. figyelhető meg. Nem éri meg szervizelni. IP telefonok, emlékszem h el voltunk ájulva a Cisco 79XX-es szériától, azt megfigyelhető, h cserélik le, mert 3 ft-ot nem ér már. Drága és is nem költséghatékony. Nem is baj, h ilyen kínai cégek megszorongatják az amerikaiak és az európai cégek tökeit, mert igazából ezek is ugyanúgy tolják a gagyit az arcunkba, csak jobban csomagolják és így kevésbé tűnik fel, mint ha huangsoungtrungsing márka lenne ráírva.
  • takysoft #1
    Nem a Kínai államot akarom védeni, mert nem jófejek azok se.

    De ez a bojkott nyilván gazdasági kérdés. USA-nak és EU-nak se nagyon érdeke, hogy milliárdok áramoljanak ki Kínába.

    Ahogy eddig minden pénz az USA-ba folyt innét, már ez nincs így.
    Eddig inkább gyártásban volt jellemző, szoftverben és licencekben nem
    De Kína hamarosan nagyhatalom lesz ezekben is.

    Ezzel persze nem mondom meg, hogy mit kell tenni....
    esetleg megtanulni mandarinul jó ötlet lehet :D