Gyurkity Péter

Már idén jöhet a Google okosórája

Új technológiára és meglévő chipre épülhet a cég saját megoldása, a lényeg a Pixel telefonokhoz való megfelelő illeszkedés.

A Google kapcsán meglehetősen hosszú ideje visszatérő téma a saját fejlesztésű okosórák esetleges piacra dobása, hiszen ez tűnik logikusnak a cég számára, miután az Android operációs rendszerrel meghódították az okostelefonok szegmensét, a Pixel-család révén itt már saját készülékeket is forgalmaznak (nem kis sikerrel), miközben a viselhető kütyükre szánt szoftvert tovább tökéletesítik. A jelek arra utalnak, hogy erre már idén sor kerülhet.

Tavaly már írtunk arról, hogy a Google mérnökei egyszerre három okosórán dolgoznak, ebből azonban azóta sem lett semmi. Idén, az év elején, azonban már felvásároltak egy céget, amely a területhez kapcsolódó, bár közelebbről meg nem határozott technológiával járul hozzá a törekvéshez, miközben a Qualcomm Wear 2100 platform tavalyi bemutatkozása révén az ehhez szükséges chip már szintén rendelkezésre áll. Külső források szerint arról lehet szó, hogy az okosórák vezérlésén javítanának az új megoldással, tavaly pedig csak azért nem dobtak piacra ilyen terméket, mert a Wear OS szoftveres platformot nem tartották kellően jónak ahhoz, hogy eséllyel szálljanak szembe az Apple itt meglévő megoldásaival – jellemző adat, hogy az androidos okosórák egyharmadát valamilyen iPhone-telefonnal kötik össze a felhasználók.

A viselhető kütyük, így az okosórák vezérlése egyébként nem egyszerű probléma, itt meg kell találni a megfelelő funkcionalitás és a kényelem közötti arany középutat. Az Apple ezt a Digital Crown révén, a Samsung pedig a forgatható kerettel igyekszik megoldani, a jelek szerint sikerrel. A Google már évekkel ezelőtt felvásárolt egy másik céget, amely annak idején a Misfit Vapor néven mutatta be saját fejlesztését, mégpedig érintésérzékeny kerettel, amely érdekes újítás volt, bár maga a készülék akkor nem váltott ki hatalmas érdeklődést a vásárlók széles rétegeiből. Amennyiben a Google egy ehhez hasonló megoldáson töri a fejét, ez szépen illeszkedne a Pixel-telefonok Active Edge funkciójához, bár ezzel kapcsolatban egyelőre még semmit nem árultak el.

Néhány hónapon belül kiderülhet, hogy a cég elszánja-e magát a fontos lépésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takysoft #1
    Hát... szívesen lecserélem a Stratos-om, ha csinálnak egy órát, ami:
    -5ATM nyomást bír (lehet úszni vele)
    -GPS van benne, esetleg Beidou és Glonass, netán Galileo is
    -tudok bluetooth-on zenét hallgatni.
    -automatikusan átsync-elni a túráimat Strava-ra
    -Nagyon szép...
    -Megvan 50-60 ezer forintból max.
    -5-8 nap üzemidő

    (ezt eddig tudja a Stratos is, amiket nem: )
    -LED kijelzős (amoled esetleg)
    -Android Wear (ergo tudok tenni rá Locus-t)

    Nekem Sportóra kell. A Stratos erre szinte tökéletes....


    Amire számítok a Google-től:
    -Nagyon fancy új funkciók, amik nekem nem kellenek (NFC fizetés, hangutasítások stb...)
    -Combos árfekvés. (de ha minden egyébben tökéletes, akkor ebben hajlandó vagyok kompromisszumot kötni, de akkor legyen "tökéletes" az óra.... mert a Stratos elég magasra helyezi a mércét, ha sportóráról van szó)