Berta Sándor

Tiltakozás miatt visszakozik az Amazon New Yorkban

A helyiek attól tartottak, hogy tovább fognak emelkedni az ingatlanárak, ezért a cég átgondolja új központja itteni létrehozását.

Tavaly novemberben derült ki, hogy az Amerikai Egyesült Államokban lesz az Amazon két új központja. A társaság úgy döntött, hogy New Yorkban és a Virginiában lévő Arlingtonban alakítja ki a két új centrumát. Az óriáscég 238 érdeklődő település és szövetségi állam közül választotta ki a nyerteseket. Most viszont két bennfentesre hivatkozva a The Washington Post arról írt, hogy az Amazon nem számolt Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselő, a helyi politikusok és lakosok ellenállásával. Ezenkívül Michael Gianaris szenátort beválasztották a New York állam szenátusának egyik testületébe, amely a projekttel foglalkozik. Gianaris a program egyik bírálója és akár meg is vétózhatja a terv megvalósítását.


Éppen e dolgok miatt merült fel, hogy a beruházást más településen valósítják meg. A vállalat már keresi is a New York-i központja alternatív helyszínét. A legesélyesebbnek Nashville (Tennessee) és Virginia tűnik. Mindez részben annak köszönhető, hogy Virginia kormányzója nemrég aláírt egy törvényt, amely Arlington számára 750 millió dollár támogatást biztosított. A városban jelen van az Amazon. Nashville esetében pedig kormányzati tisztviselők 15,2 millió dollár értékű befektetésekről döntöttek, amely a társaság számára megkönnyítheti 5000 új munkahely létrehozását. Elsősorban az infrastrukturális beruházásokról, például utak és vízvezetékek építéséről van szó.

A lakosok ellenállása elsősorban Queens területén bontakozott ki, ahol az eredeti elképzelések szerint az új irodákat alakította volna ki az Amazon. A helyiek attól tartottak, hogy a befektetés miatt tovább fognak emelkedni az ingatlanárak. Már a döntés nyilvánosságra hozatala után is rendkívül megnövekedett az egyszobás apartmanok iránti érdeklődés Long Island Cityben. Az ilyen lakások ára jelenleg 800 000 és 1,2 millió dollár között van.

Miután a társaság még nem ruházott be az irodahelyiségekbe, illetve nem bérelt ki épületet, így viszonylag egyszerűen kiszállhat a New York-i projektből. Az eredeti terv alapján 25 000 új munkahely jött volna létre Long Island Cityben és és az Amazon 2,5 milliárd dollárt fektetett volna be. Amióta viszont kiderült az elképzelés, folyamatosak a tiltakozások az érintett városrészben és Queens egyes részeiben. Fontos ugyanakkor, hogy az óriáscég aligha fontolgatja komolyan a New York-i projekt feladását, inkább így akar nyomást gyakorolni a helyiekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #15
    Másszóval a kisember le van szarva, éljen meg, ha nem megy, akkor dögöljön éhen!
  • Sequoyah #14
    En egyaltalan nem ertek veled egyet. Szerintem a kis emberek velemenye is fontos, nem csak azok akiknek van penzuk. Elvileg az allam szerepe jelentos reszben a kisemberek vedelme lenne, mert a gazdagoknak nincs szukseguk az allamra, ok megvannak mindenfele vedelem nelkul is.

    De ez mar szubjektiv. Mindenkeppen legyunk tisztaban a tenyekkel es a kovetkezmenyekkel. De az hogy a tobbseget tamogassuk vagy a kisebbseget, az mar nem egyertelmuen eldontheto, ez mar inkabb egyeni velemeny, mint tudomanyosan eldontheto teny.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.02.14. 19:24:24
  • ostoros #13
    Másszóval a kisember le van szarva, éljen meg, ha nem megy, akkor dögöljön éhen!
    Köszi, ezt már mondtad máskor is.
  • Sequoyah #12
    mivel az uj mernokok nem helyi szavazok, de a helyi szegenyek igen

    De az uj mernokok is szavazok. Mihelyst odakoltoznek, maris ott szavaznak. Szoval siman jatszhat arra egy politikus, hogy odacsabitja a mernokoket, akik majd polgarmesterre szavazzak ot...
    Masik politikus pedig forditva... Szoval ez a vita ott jo taptalaja a valasztasi propagandanak mindket oldalon, szoval jobb kritikus szemmel nezni a velemenyeket...
  • Sequoyah #11
    Kerlek olvasd vegig a kommentet mielott valaszolsz. Vilagosan leirtam, hogy a bernovekedesen kivul mi mas miatt is nottek meg a lakasarak, es ezen plusz faktorok miatt persze hogy lehetseges, hogy az arak jobban nottek, mint a berek.
  • Sequoyah #10
    Ha az allam nem nyul bele, akkor a berleti dijak emelkedesenek az elmeleti maximuma az egyenlo a berek emelkedesenek a szummajaval. Ennel tobb semmikeppen nem lehet, mert akkor nincs aki kifizesse, es ha nincs aki kifizesse akkor pontosan hogy csokkennek az ingatlanarak. Igy alakul ki a piaci egyensuly.

    Persze mas a kerdes, ha a mar eddig is ott lakokra szukitjuk le a szamitast. Ok mar valoban jarhatnak ugy hogy bar az uj fizetokepest kereslet miatt nekik is no a beruk (pl a sarki boltos forgalma noni fog), de a berleti dij tobbel no. De ezt kompenzalja az, hogy a mernok viszont jobb fizetest kap, mint a lakhatas ara (kulonben mashova megy dolgozni).
    De egy szabad orszagban nincsennek elojogok, a mernoknek pont annyi joga van a szabad elethez es mozgashoz...

    Minden valtozasnak vannak nyertesei es vesztesei, es csak azert nem lesz rossz egy valtozas, mert a vesztesek nagyon hangosak...
  • ostoros #9
    Nem igaz. A fizetések talán nőttek, de nem annyival, mint a lakásárak.
    https://becsuletesingatlankozvetito.blog.hu/2017/09/19/_szarnyal_az_ingatlanpiac_tenyleg_ez_az_igazsag_vagy_kamuzik_a_sajto
    https://budapest.ingatlan.hu/hirek/20190211/a-budapesti-ingatlanok-felet-befektetesi-cellal-vasaroljak
    https://www.lakascentrum.hu/page/hirek/1841

    "Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra"
  • ostoros #8
    "a sok jol kereso mernok"
    Hány emberről van szó? A "sok" még mindig kevesebb, mint ahány embert negatívan érintene a bérleti díjuk emelkedése.
  • Sequoyah #7
    Budapesten keresleti piac van, nem kinalati, ezert nonek az arak. Es de, a fizetesek nagyban nottek mostanaban. Mas kerdes hogy az megelhetes osszes koltsege is, pl a egy korso sor ara a duplaja annak ami par eve volt...

    De Budapest specialis, mert ket masik faktor van ami megboritotta a piacot.
    - 2014ig az ingatlanpiac gyakorlatilag halott volt a valsag utan. Sokan visszatartottak a vasarlasukat, mert feltek belevagni a zuhano piacon. Aztan amikor elkezdett emelkedni hirtelen mindenki eszhezkapott aki mar regota tervezgette a vasarlast, es tomegevel megjelentek vasarlokent a piacon.
    - CSOK: az allami tamogatasnak koszonhetoen egy csomo penz jelent meg a keresleti oldalon, szinten megdobva az arakat.

    Szoval tul nagy rovid tavu sokkok ertek a Budapesti piacot ahhoz, hogy barmire is peldakent lehessen felhozni.
  • ostoros #6
    "Magasabb ingatlanarak csak akkor lehetnek, ha a fizetokepes kereslet no, tehat tobben dolgoznak es/vagy magasabb fizut kapnak."
    Jártál te mondjuk Budapesten mostanában? Úgy látom nem. Abszolút kínálati piac uralkodik. Az emberek pedig lenyelik, mert kénytelenek, de nem lett jobb a fizetésük, maradjunk annyiban.