Berta Sándor

Két hétig volt internet nélkül Tonga

A szigetállamban gyakorlatilag a modemes szintre esett vissza az internetelérés sebessége.

A több mint 100 000 lakosú királyság egyetlen tenger alatti kábel, a Tonga Cable System segítségével csatlakozik az Ausztráliát és Új-Zélandot a Hawaii-szigetekkel és az Amerikai Egyesült Államokkal összekötő Southern Cross Cable rendszerhez, azon keresztül pedig a világhálóhoz. Miután a tongai kábel elszakadt, komoly gondok voltak a kommunikációban. A RadioNZ arról tudósított, hogy a kábelt csak az elmúlt napokban sikerült helyreállítani.

Tongán 12 napig egyáltalán nem volt vezetékes internet, így műholdas kapcsolatokra épülő WLAN-hotspotokon keresztül biztosították a világháló elérését. A rendelkezésre álló kapcsolatok viszont nagyon lassúak voltak és hosszú sorok kígyóztak a helyi szolgáltató kirendeltségei előtt. Az internet kiesése különösen a vállalkozók és a cégek számára jelentett komoly problémát, mert alig tudták lebonyolítani az üzleteiket és az átutalásaikat. A rendkívül kicsi sávszélesség miatt a Facebook és a YouTube használatát megtiltották.


Tonga valójában három szigetcsoportot, 176 szigetet takar, ezeket 103 ezren lakják

Paula Taumoepeau, a helyi kereskedelmi kamara vezetője kiemelte, hogy az internet kiesése komoly csapás volt a tongai gazdaság számára. A légitársaságok és a helyi hivatalok nem tudtak rendesen működni, a távközlés és a bankrendszer megbénult, de a családoknak is komoly nehézségekkel kellett megküzdeniük. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Tonga Cable System miért esett ki a forgalomból, csak annyit, hogy elszakadt. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a kábelt egy hajóhorgony szakította el vagy rongálta meg. Az eset mindenesetre rámutatott, hogy a királyság mennyire kiszolgáltatott. A kormány egyik szóvivője közölte, hogy a jövőben jobban fel kell készülniük a hasonló esetekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csicso82 #1
    Ciki volt a tévében, hogy IT szakemberek elköltöztek ilyen kis trópusi szigetekre mert olcsó az élet és a munkájukat pl. szoftverfejlesztés vagy support azt innen is tudták végezni.