Berta Sándor

Okosóra adatok alapján árazzák a biztosítást

Az Apple és az Aetna amerikai biztosítótársaság egy az Apple Watch okosórára épülő megoldást hozott létre.

Az Aetna amerikai biztosítótársaság bemutatta azt az egészségügyi alkalmazást, amelyet az Apple szakembereivel közösen fejlesztett ki. Az Attain nevű szoftver személyre szabott segítséget és információkat tud adni az egyes felhasználóknak, s eközben figyelembe veszi a kórtörténetüket. A program az egészséges életmódot is jutalmazza.

Az Attain egyaránt futtatható az iPhone és az Apple Watch készülékeken. Az alkalmazás információkat közölhet az oltásokról, az orvoslátogatásokról, s a kifogyó gyógyszerekről és más készítményekről. A biztosított személy a tevékenységei, az egészséges életmódja és a különböző követelmények sikeres teljesítése után bónuszpontokat kaphat. Utóbbiak akár bevásárlási kuponokra is átválthatók, illetve azokon gyűjthetők.

Ez az első olyan jellegű szoftver, amely az ajánlásait személyre szabja és ezt úgy éri el, hogy ötvözi a kórtörténeti információkat és az Apple Watch szenzoradatait. Ezek az információk akár az Apple-lel is megoszthatók, hogy az ajánlásokon elemzések és gépi tanulás segítségével javítsanak. Jeff Williams, az Apple ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy minél többet tanulnak, annál közelebb kerülnek a céljukhoz, ami a személyes egészségügyi ajánlások nyújtása. Az Aetna azt hangsúlyozta, hogy az Attain projektben való részvétel teljesen önkéntes. Az összegyűjtött adatok csupán a szerződéskötésekkel vagy a biztosítási járulékokkal kapcsolatos döntésekhez járulhatnak hozzá, s minden információt védett környezetben tárolnak az Aetna és az Apple szerverein.

Az új program tavasztól lesz elérhető az Apple Watch készülékkel rendelkező biztosított személyek számára. A két vállalat már hosszabb ideje együtt dolgozik és az Aetna az okosórát nem csupán a munkatársainak kínálja az átlagosnál olcsóbban, hanem a biztosítottaknak is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MartinIstiNZ #30
    Szerintem a cikkben magán biztosítótársaságokról van szó úgyhogy az amúgy jogos erkölcsi feltevésektől függően nagy eséllyel nem arról van szó, hogy valaki kevesebbet fog fizetni hanem nagyon sokan többet. Tehát nem annak lesz bármi előnye belőle aki egészségesen él hanem a biztosító húzza majd le azokat akik elbírálásuk szerint nem.

  • Tetsuo #29
    Ez már elég régóta így is van. Aki beteges, meg idősebb, annak drágább, illetve nem megoldható az életbiztosítás.
    Szerintem ez így igazságos. Elfogadom, hogy ha idősebb leszek, drágább lesz a biztosításom, mert az egészségesekkel, a fiatalokkal szemben ez így igazságos.
    Portfolio.hu cikk

    #28 Ha vétlen vagy egy balesetben, vagy kevésbé vétkes, akkor miért ne a társadalombiztosítás térítené az orvosi ellátás költségeit? Ez a szociális háló lényege. Azután életbiztosítást persze, hogy nem vagy nehezen köthetsz, drágán. Ez evidens.
    Ha extrémsportoló vagy, akkor az abból kifolyólag megtörtént balesetet ne fizesse teljesen a TB, mert te készakarva növelted a kockázatot, merő hobbiból. Erre vannak külön biztosítások, amit előtte kell megkötni - természetesen.
    Egy láncdohányos, iszákos, rosszul táplálkozó ne vegye már el a kórházi helyet olyan embertől, aki önhibáján kívül lett beteg stb.
    Egyszerűen nem értem, hogy ez neked miért nem fair. Minél jobban, a részleteibe bele tud menni egy biztosító, hogy mennyire a te hibád, mennyire másé, annál inkább igazságos a rendszer.

  • ostoros #28
    Lásd egyel lentebb. Ha ne adja ég egy kamion leszedte a lábaidat, milyen jól fog esni, hogy a biztosító beárazza a mozgás hiányos életmódodat, igaz? Olyan emberséges lesz, hogy szinte már vágysz is az élményre, mi?
  • ostoros #27
    Tök mindegy ki találta ki. Nehogy már csak azért, hogy több profitot termeljenek a biztosítók, jobban lehúzhassák az embereket! Most még lehet hogy te egészséges vagy, de 30 év múlva is az leszel? Vagy balesetet szenvedtél, és mivel rokkant vagy, keveset mozogsz, hááát így jártál. Akkor mit mond majd a biztosítód az életbiztosításodra, hm?
    Ejnye Tetsuo bácsi, ne akarjon már nálunk életbiztosítást kötni, hisz fél lábbal már a.... ööö.. öregek otthonában van, de ha nagyon szeretné van ön számára egy NAGYON kedvező ajánlatunk!
  • ostoros #26
    Tévedsz.
  • Tetsuo #25
    Újra: Arról van szó, hogy azért kellene (igazságosan) többet fizetni, amiért mi magunk növeltük a rizikóját egy költségesebb betegellátásnak.

    Az is igazságosabb lenne, senki sem vitathatja, hogy repülőn a nehezebb emberek valamivel többet fizetnének. Egy algoritmus szerint csak a túlsúly miatt, nem pedig az abszolút súly miatt fizetnénk többet - így megfelel? Tehát aki nagy termetűnek született, de karbantartja magát, az nem fizetne többet.

    Láncdohányosok előtt kapna helyet egy tűdőszanatóriumban az, aki nem dohányzott. Ez így lenne korrekt, nem? Neked nem?!
  • Tetsuo #24
    Értem. Tehát a biztosítóknak minden ember egyforma kell legyen, különben jön az eugenika. (Amit egy filoszemita ember talált ki és nem a nácik, de persze végül féljünk a náciktól.)
  • Tinman #23
    Társadalombiztosítás. Szívesen.

    El is kell gondolom magyaráznom:

    Befizetsz egy összeget. Cserébe, ha kínod van a BIZTOSÍTÓ (TB = Társadalombiztosító) kifizeti a kórháznak HELYETTED az ellátás/kezelés/vizsgálat díját.

    Jééé... ez pont olyan, mint amikor befizetsz egy összeget, majd ha csőtörésed van, fizet helyetted a biztosító. Ma is tanultunk valamit. Tök jó, mi?
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.02.05. 21:01:54
  • Akva #22
    Bingó!
  • ostoros #21
    Ezt hívják társadalmi szolidaritásnak, tudod? Egyébként a legnagyobb bibi az egésszel a "precedens". Nem szabad biztosító cégeknek megengedni, hogy ilyet csináljanak, mert a következő lépés a genetikai betegségekre szűrés lesz.
    Ilyenek a génjeid, hát többet kell fizetni, na hát többet kell fizetned, miért nem születtél tiszta génekkel, hm? Az a büdös apád nem figyelt oda, amikor megcsinált, most tessék, fizessél érte! Ez már az Eugenika világa lenne. Kvázi nácizmus.
    Szóval a legelső ilyen törekvéseket is csírájában halállal kellene büntetni.