MTI

Kizárták a Huaweit egy cseh állami pályázatból, a Deutsche Telekom aggódik

Kizárták a kínai Huawei távközlési céget egy csehországi állami pályázaton való részvételből - közölte a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap mai kiadásában.

A lap értesülése szerint az Országos Pénzügyi Igazgatóság több mint félmilliárd korona (6,3 milliárd forint) értékű Moje dane (Az én adóm) elnevezésű tenderéről van szó. Az eredeti feltételek alapján tavaly a Huawei is benevezett a pályázatba és a legfőbb esélyesek egyikének számított. A Moje dane portál létrehozásának célja, hogy leegyszerűsítse az adóbevallásokat és jelentős mértékben korlátozza a papír alapú ügyintézést. Miután a cseh kiberbiztonsági és információs hivatal (NÚKIB) tavaly decemberben felhívta az állami szféra figyelmét a Huawei és a ZTE kínai távközlési cégek technológiái használatának a kockázataira, az Országos Pénzügyi Igazgatóság átdolgozta a pályázat feltételeit.

Tekintettel arra, hogy a portál érzékeny személyi adatokkal is dolgozni fog, a projektet besorolták az állami szempontból rendkívül fontos infrastrukturális hálózatba. Az új feltételeknek a kínai Huawei cég már nem felel meg, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem vehet részt a tenderen. A Mladá Fronta Dnes szerint ez az első eset Csehországban, hogy az állam a Huaweit kizárta egy nagyértékű megrendelés megszerzésének a lehetőségéből. A Huawei azzal védekezik, hogy nincs semmiféle konkrét bizonyíték arra, hogy technológiái biztonsági kockázatot jelentenének Csehország számára.

Lemaradna Európa a következő generációs mobil távközlési hálózatok telepítésében az Egyesült Államok és Kína mögött, ha a kormányok kizárnák a kínai Huawei Technologies Co. vállalatot a hálózati tenderekből - idézi a Bloomberg hírügynökség a Deutsche Telekom egy belső, bizalmas munkaanyagát. A legnagyobb európai távközlési szolgáltató vállalat, a DT nevük elhallgatását kérő szakemberei szerint a Huawei kizárása a hálózatépítési tenderekből legalább két évvel késleltetné az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok kiépítését.

A Huawei kizárása a hálózatépítési tenderekből az Egyesült Államok kezdeményezésére került napirendre német és más európai kormányzati döntéshozók körében biztonsági aggodalmak miatt. Az illetékes amerikai hatóságok állítása szerint a kínai hírszerzés kémkedésre tudja felhasználni a Huawei hálózati berendezéseit.

A Deutsche Telekom már több ezer mobil hálózati adatátviteli tornyában alkalmazza a Huawei berendezéseit, melyek a gerincét alkotják felhőszolgáltatásainak is. A DT belső, bizalmas munkadokumentuma megállapítja, hogy az 5G mobil hálózati rendszert eleve a 4G infrastruktúrára kell felépíteni, ami viszont jórészt Huawei berendezésekből épült fel. Amennyiben tehát a Huaweit kizárnák a hálózatépítési tenderrkből az a meglévő berendezések eltávolításával sok milliárd eurós kárt okozna a vállalatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #1
    A csehek jól tennék, ha a Deutsche telekomot is kiszorítanák a piacukról. Hosszabb távon igen csak jól járnának vele...