Berta Sándor

Egyre szkeptikusabbak az európaiak a robotokkal szemben

A kontinens lakói a témában sokkal szkeptikusabbak, mint öt évvel ezelőtt, főként a nőknek és a kétkezi munkásoknak vannak ellenérzéseik.

Dr. Timo Gnambs, a linzi Johannes Kepler Egyetem professzora és dr. Markus Apple, a würzburgi Julius Maximilians Egyetem professzora arra volt kíváncsi, hogy miként reagálnak az emberek a gépek megjelenésére és elterjedésére. A robotok egyre több területen vannak jelen, például a műtéteknél, az autógyártásban, azonban ezzel párhuzamosan nem nőtt, hanem csökkent az elfogadottságuk a felhasználók körében. Ugyanakkor az egyes területeken belül is más a gépek megítélése: sokkal jobban elfogadják például az emberek, ha egy átlagos munkahelyen segít nekik egy robot, mint ha ugyanezt teszi egy műtőben, miként az önállóan közlekedő járműveket is nehezen tolerálják.

A két szakember az Eurobarométer 2012-es, a 2014-es és a 2017-es adatait vizsgálta meg. A reprezentatív felmérések során összesen 27 európai uniós tagország 80 396 állampolgárát kérdezték meg. A válaszolók eleinte olyan egyszerű gépekként írták le a robotokat, amelyek segíthetnek az embereknek a mindennapi feladataik, például a takarítás, elvégzésében, illetve olyan környezetekben dolgozhatnak, amelyek az emberek számára túl veszélyesek, például a mentési munkákban.

Összességében a robotok megítélése pozitív volt. Az összkép viszont azonnal negatív lett akkor, amikor a megkérdezettek a gépek konkrét alkalmazásával szembesültek, például a műtőkben, az idősek ápolásában vagy a közlekedésben. Vagyis amíg általánosságban volt szó a robotok alkalmazásáról, addig az európaiak pozitívan álltak a témához, de a konkrét elgondolásoknál vagy az általuk való használat esetén már nem.

Elmondható az is, hogy a férfiak nyitottabbak voltak a gépek alkalmazására, míg a nők szkeptikusabban álltak a dologhoz. A munkások szintén fenntartásokkal kezelték a technológia elterjedését, míg az irodai munkát végzők kevésbé aggódtak a robotok miatt. Az olyan államokban élők, ahol sok az idős polgár, szintén nyitottabbak voltak a gépek iránt. A kutatás komoly jelzés a döntéshozók számára, hogy többet kell tenniük a robotok elfogadtatásáért, mert a lakosság negatív hozzáállása kétségessé teszi a technológia későbbi elfogadását, így annak elterjedését is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #13
    Nem dolgoztak ennyit mint mi. Persze lehet, hogy a munkájuk keményebb volt sőt biztos.

    "Ma, a XXI. század tecnikailag fejlett "emberközpontú" társadalmában egy átlagos munkavállaló Európában évi 1850 órát dolgozik. Amerikában, ahol jóval kevesebb szabadságot adnak a munkáltatók, 1950 körül van az átlag. Ehhez képest a 14. század 1450 órás átlaga egészen kellemesnek tűnik.

    http://costadelsolmagazin.com/content/ma-tobbet-kell-dolgozni-megelhetesert-mint-kozepkorban-jobbagyoknak
  • esztyopa #12
    Sántít a párhuzam !
    Gondold csak át.Az ipari forradalom idején idején a *fogyasztási igény*nagyobb volt,mint a termelés volumene.
    Ma - viszont a túltermeléssel van a gond.
    A robotizáció pedig - várhatóan- a fogyasztási *képességet*
    fogja csökkenteni,és és növeli a *túltermelés*hatékonyságát.
    Tehát az olló még szélesebbre nyílik !
    Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2019.01.30. 10:01:36
  • hypno #11
    A szkepticizmusnak az az oka, hogy a szenzációhajhász firkászok a negatívumokat szajkózzák, a konteósok meg erre vevők.

    Holott minden termelés célja az emberek fogyasztási igényének kielégítése, vagyis ha egy órát sem kell dolgoznunk, akkor is életben kell maradnunk, mert az automata üzem termelése is fölöslegessé válik.
  • zola2000 #10
    Én úgy látom hogy az ipari forradalom óta az egy ember egyre többet termel, és egyre többet is fogyaszt, és egyre kevesebbet dolgozik: középkorban heti hat nap 12+óra munka a földeken volt az átlagos jobbágy sorsa gyerekkortól végig és nyomor, ma az emberek normál esetben heti 40-48 órában dolgoznak 20+éves kortól 60+ évig, és ahhoz képest egyre többet fogyasztunk (a nagyobb gond hogy a föld erőforrással hogyan bírja)

    Szerintem most is az lesz, egy "kis" világgazdasági zavar lesz az automatizálásból aztán pl alapjövedelemmel megoldódik.
  • dyra #9
    Sajnos az emberek joggal "félnek". Pláne ilyen országokban mint a miénk ahol a nullával egyenlő a szociális háló. Vagyis ha nincs melód gyors út vezet a hajléktalanszállóra. Az ő szempontjából rohadtul mindegy ki vagy mi veszi el a melóját.

    Szokták nyomatni, hogy az emberek meg majd csinálják azokat a melókat amiket a robotok nem tudnak. No de azoknak is ennyi realitásérzéke van? Mindenki nem lehet tervező vagy fodrász.
  • zola2000 #8
    Valamiért a gépromboló mozgalom jut eszembe a kommentekröl...
  • leeloodallas #7
    Ez is egy olyan törekvés, ami nélkülözi gyakorlatias gondolkodást.
    Elképesztő mértékben nő a Föld lakossága, eközben csökken a munkahelyek száma az automatizálás/robotizálás miatt.
    Tényleg ennyire nehéz ezt a két dolgot egymás mellé tenni, és levonni a megfelelő konzekvenciát?
    Amúgy az egyre "öregedő" - de utálom ezt... - európai társadalom számára tényleg reális lehetne a népesség-csökkenés miatti kieső munkaerő pótlására robotokat alkalmazni, csak akkor hermetikusan le kellene zárni a határokat, és NULLA bevándorlót beengedni.
    Ez persze nem fér bele a szélsőliberális gondolkodásba. Így a vége az lesz, hogy a robotok is elveszik a munkát, meg a bevándorló keleti, afrikai, ázsiai jöttmentek is, és Európa állva, lábon elrohad, mint a napraforgó deszikkálás után.
  • Elef #6
    Az átlagembert kérdezik miközben még nincs is igazi robotizáltság, ez a felmérés csak azért készült, hogy legyen miről írni. Majd 2060 körül érdemes visszatérni rá.
  • kvp #5
    "Hahó, nem inkább azt kéne megfontolni, hogy az egészet hagyni-e kéne a picsába? Nem, inkább cukrozzuk meg a szart, hátha úgy megeszik, igaz?"

    Ez jelenleg a nemet politikai vezetes srategiaja mas teruleteken is. Egyreszt igy probaljak eladni, hogy sok bevandorlo kell a kieso munkaero potlasara, masreszt ugy nez ki, hogy most hogy rajottek, ezek az emberek nem alkalmasak munkara, inkabb rotobokkal potolnak a munkabol kioregedo nemeteket.

    Az mas kerdes, hogy az atlag nemetek mennyire (es meddig) turik, hogy a jelenlegi politikai vezetes szerint munkajukat es az orszagukat is at kell adniuk masoknak, legyen az robot vagy ember.

    (annyi azert meg kell hagyni, az uj lakossag nem akar dolgozni, tehat oket nem fogja zavarni ha kesobb mar csak a robotoknak lesz munkajuk)
  • ostoros #4
    "A kutatás komoly jelzés a döntéshozók számára, hogy többet kell tenniük a robotok elfogadtatásáért, mert a lakosság negatív hozzáállása kétségessé teszi a technológia későbbi elfogadását, így annak elterjedését is."

    Hahó, nem inkább azt kéne megfontolni, hogy az egészet hagyni-e kéne a picsába? Nem, inkább cukrozzuk meg a szart, hátha úgy megeszik, igaz?
    Demokrácia! HAHAHAHHAHAHA! Sosem létezett.