Berta Sándor

Tervezési hiba sújtja a MacBook Pro készülékeket

A laptopokkal leginkább azért van probléma, mert egy kábelt nem jól helyeztek el.

A hardverek javítására specializálódott iFixit nevű oldal szakértői megvizsgálták az Apple MacBook Pro modelljét, amelynél egy olyan tervezési hibát fedeztek fel, amely újra és újra kijelzőproblémákat okoz. Az ok az eszköz rugalmas kábele, amely miatt a szakemberek a jelenségnek a Flexgate nevet adták. A 2016 óta értékesített MacBook Pro modellekbe egy olyan szalagkábel került, amely a laptop körül van elhelyezve és amely minden egyes alkalommal megnyúlik, ha a felhasználók felhajtják a képernyőt. Ez egy idő után anyagfáradást okoz. Eleinte a kijelző alsó részén lévén bevilágítási problémák tapasztalhatók, ezt Stage Light effektusnak is nevezik, majd előbb vagy utóbb a képernyő teljesen használhatatlanná válik, ha valaki 40 fokos vagy nagyobb szögben kinyitja. A hiba különösen azért aggasztó, mert általában már csak a garanciaidő után jelentkezik.


Az iFixit munkatársai ugyanakkor rámutattak, hogy a fő gond nem az anyagfáradás, hanem az, hogy a kábel a kijelző része és ezáltal nem lehet külön kicserélni. Aki tehát a problémával küzd, az kénytelen az egész képernyőt kicseréltetni. Emiatt egy mindössze 6 dolláros hibából 600 dolláros katasztrófa lesz.

Az iFixit csapatának véleménye alapján az egész dolgot el lehetett volna kerülni azzal, ha az Apple a kábelt modulárisra tervezi. Ehelyett az volt a fő szempont, hogy a laptop vékonyabb és könnyebb legyen az elődeinél. Az is problémát jelent, hogy az Apple a hiba kapcsán nem támogatja megfelelően a vásárlóit. A céges szervízoldalakon rengetegen szóvá tették a jelenséget, de a vállalat minden ilyen fórumszálat törölt. Ezután indítottak el az érintettek egy online petíciót, amelyet már több mint 5200-an írtak alá.


A korábbi MacBook Pro modelleknél azért nem jelentkezett a probléma, mert azoknál még stabilabb kábeleket alkalmazott a gyártó. A MacBook Air esetében még nem jeleztek ilyen hibát a felhasználók, de ez is csak idő kérdése lehet, mert a társaság hasonló technológiát használt azoknál a készülékeknél is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #28
    Ha jol csinaljak, akkor abba fektetnek amiben most meg nagyon jok, a minosegerzetbe (es mondjuk valodi minosegre is jobban rafekudnek). Ebben az esetben komolyabb innovacio nelkul is elfutnak egy darabig es sokaig termelik a profitot meg.

    Egeszen addig amig le nem maradnak a kovetkezo nagy technologiarol, es a Nokia sorsara jutnak.
  • ostoros #27
    Nem bug. Feature.
  • yamato41 #26
    Mindigis mondtam, hogy az apple egy túlárazott sz*r. Egy rendes laptop árának duplájáért lehet venni ugyanolyan ájsz*rt. Azért ez durva. Mert értem, hogy stabilitás, zárt ökonómia, nagyságrenddel kisebb szoftveres problémalehetőség, de ez nekem nem ér meg ekkora felára. Akkor sem érne, ha kőgazdag lennék. A dizájn meg b*zis. Szvsz az áj-mek hiperciki kategória.
  • Tetsuo #25
    Ez az állapot nem tart örökké. Nagyjából Steve Jobs halálával elkezdődött egy lassú hanyatlás, ami eleinte nem financiális területű (elsősorban innovációs, vezetési-, marketing, és minőségi szemlélet), később viszont - több, mint valószínű - azt is magával fogja rántani.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.01.26. 19:47:28
  • igazamvanvagyig #24
    A desing-ert bealldozzak a minoseget ennyi.Azt hiszik a tobbi ceg hulye ,mert nem tudnak olyan csicsaks cuccokat csinalni,valojaban nem akarnak,mert a celcsoportjuk hasznalni nem nezegeti akarja az eszkozoket.
  • don Fülig Jimmy #23
    "Amíg Steve Jobs élt, ... minden "tökéletes" volt,"
    aha ... rémlik valami rosszul fogják a telefont kifogás.
    HJE sem a tervezésnél hibáztak ... ugye?
    Az a nyomorult felhasználó az oka mindennek. Nem éri be a birtoklással. Használni is akarja azt a sz@rt, ha már egy zsák pénzt kiadott érte :P
  • zola2000 #22
    https://youtu.be/AUaJ8pDlxi8
  • NEXUS6 #21
    Én most a Samura vagyok kiakadva, mert nagyjából eljutott ugyan oda, mint az Almma. :(
  • BladeW #20
    mindenkinek apple termek van [...] semmibe sincs nezve dobalva van, azon esznek.
    Nálunk ugyanez. Megfejelve azzal, hogy a csatlakozók (HDMI, USB) pár év alatt kontakt hibásak lesznek. Nem mondom, hogy más notebooknál nem jönnének elő hasonló hibák ilyen használat mellett, csak akkor mire az a nagy árkülönbség? Ha rákérdezek, még mindig azt mondják, hogy mert ez prémium anyagokból készül. Hmm...

    Egyébként teljesítményre pl az Air elég szegényes, többen panaszkodnak rá, hogy egy Skype, meg 3 böngészőablak belassítja, miközben hűtőventillátor úgy zúg, mint egy traktor.

    Mindezt 1000 dollárért.
    Utoljára szerkesztette: BladeW, 2019.01.26. 10:40:32
  • zola2000 #19
    A blackberry is milyen menő volt, az üzleti szférában mindenki azt vette, aztán látjuk ez mire volt elég