Berta Sándor

Szívritmus-detektorral a szökések ellen

Egy berlini börtönben új módszer segítségével próbálják megakadályozni a rabok kiszabadulásra irányuló tevékenységét.

Egy évvel ezelőtt nagyon leleményes módon hajtottak végre szökést a tegeli börtönből. Tavaly februárban egy rab elkészítette a mását különböző anyagmaradványokból és vécépapírból, majd felmászott egy teherautóra és észrevétlenül kijutott a büntetés-végrehajtási intézményből. A szökést csak néhány órával később vették észre. Az illetőt végül Belgiumban fogták el. A börtön vezetői ezután döntöttek úgy, hogy a jövőben meg akarják akadályozni az ilyen jellegű eseteket és ezért egy szívritmus-detektort vásároltak. A 150 000 euróért megvett eszköz felismeri, ha a rabok megpróbálnak kijutni az intézményből.

A szívritmus-detektor üzembe állítását Dirk Behrendt berlini igazságügyi szenátor jelentette be. A készülék mindössze néhány másodperc alatt képes átvizsgálni emberi audionyomok után a börtönt elhagyó összes járművet. Amennyiben a rendszer kiszűr ilyen zörejeket, akkor azonnal riasztja a személyzetet. A megoldás jelenleg csak néhány büntetés-végrehajtási intézményben működik.

A detektort nem csupán a 2018 februári eset miatt kellett beszerezni, hanem azért is, mert tavaly mindössze hat hét alatt tíz elítélt szökött meg a berlini börtönből. Bár később mindegyiküket elfogták vagy önként feladta magát, az esetek miatt komoly kritikák érték az intézmények őreit és a döntéshozókat. Behrendt közölte, hogy döntés született arról is, hogy az év végéig a Moabitben, a Plötzenseeben, a Heideringben, a berlini ifjúsági fegyintézetben és a női börtönben is bevezetik az új detektoros rendszert. Összesen 12 eszköz beszerzését tervezik, a projekt teljes költségvetése 1,8 millió euró. A szívritmus-detektorokat csak úgy lehet kijátszani, ha valaki tudatosan készül arra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    "A szívritmus-detektorokat csak úgy lehet kijátszani, ha valaki tudatosan készül arra."

    Hát, vazze, van egy jó hírem, a szökésekre általában tudatosan készülnek rá...