Gyurkity Péter

Egész más lesz az Apple széthajtható telefonja

Erre számít a Samsung, amely némi előnyt élvez, ám ez nem feltétlenül jó számukra.

Küszöbön áll a széthajtható okostelefonok bemutatkozása, amelyre több különböző gyártó is gőzerővel készül. A Samsung az év első napjaiban külön bemutatót szentelt az új éra közelgő elindulásának, itt pedig kivesézték a két piacvezető cég megoldásai közötti, jelen pillanatban valószínűnek tűnő főbb eltéréseket. Lássuk, mire számítanak a dél-koreai gyártónál!

Azt jól tudjuk, hogy a Samsung egy olyan telefonnal készül, amelyet az egyik oldalon való kihajtással alakíthatnánk át 7 hüvelykes táblává. Ez véleményük szerint időtállóbb és megbízhatóbb kialakításnak bizonyul majd, azt is megemlítették azonban, hogy az Apple illetékesei egy ettől némileg eltérő fejlesztésen dolgoznak, legalábbis egy évekkel ezelőtt benyújtott és jóváhagyott szabadalmi beadvány alapján, amely egy olyan készülékre vonatkozik, amely összecsukott állapotban szintén két kijelzőpanelt kínál, ezek azonban gyakorlatilag teljesen körülveszik a telefont. Itt tehát mind az előlapon, mind pedig a hátoldalon egy-egy kijelző helyezkedne el, bár az még nem teljesen világos, hogy a mai napig csak „wraparound” néven emlegetett dizájn mennyire számít még mindig követendő vonalnak az Apple háza táján.

A hírről beszámoló lapok többek között emlékeztetnek arra, hogy az Apple esetében valóban már a fenti szabadalom nyilvánosságra kerülése, vagyis 2013 óta visszatérő témának számít egy ilyen, vagy ehhez hasonló megoldás esetleges piacra dobása, azóta azonban egymás után megvalósultak a most közzétett rajzon látható egyéb elemek, így egyedül maga a kijelző (és a kihajtható forma) hiányzik a listáról. A szinte teljes előlapot lefedő kijelző az iPhone X újítása volt, ugyanitt tűnt el az egyetlen megmaradt előlapi fizikai gomb, míg a hagyományos jack-dugó az iPhone 7 esetében tűnt el, a virtuális hangerőszabályzó pedig az iPhone 6s 3D Touch támogatása révén bukkant fel.

Egy októberben közzétett másik szabadalmi kérelem már a kihajtható megoldásra is utal, a cég azonban továbbra is mélyen hallgat, így nem tudjuk, hogy mikor dobnának piacra egy ilyen vagy ehhez fogható okostelefont. 2020 tűnik valószínűnek, tehát kivárnának, hogy tisztábban lássák a vásárlói fogadtatást, itt azonban nyilván lesz még miről beszámolni az idei évben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #5
    És ha én mondom a szomszéd gyerek samujának, akkor is fotóz? :)
  • Tinman #4
    Igen, mert most nem beszélnek az emberek, főleg a BT-os fülesbe nem, ugye? :-D

    Random példa: A Samu telefonok jó része fényképez, ha azt mondod: "csíz". Nem kell ezt hangosan se mondanod, nagyon kevés elég neki. Egy sima telefonáláskor hangosabb vagy.

    Szóval, az 1. hsz-nek qrvára igaza van.
  • Mosdatlanfalusi #3
    Nem csak ez a baj a közterülettel. Most képzeld el, hogy egy vasúti vagy busz pályaudvaron, ha csak az emberek 10% használ ilyen telefont, már óriási a káosz. Aztán ott vannak a rendelők, könyvtárak, stb. ahol illetlenség hangoskodni, beszélgetni.
  • zola2000 #2
    Hangvezérlés ugyan, közterületen minimum furán néznének rám, de otthon sem szívesen zavarkolódok ezzel
  • monk00 #1
    Nem tudom hogy miért vannak oda ennyire a széthajthatós telefonokért. Még ha notebookot lehetne belőle hajtogatni, akkor még talán meg is érteném. De így....

    P.S.
    Inkább arra lenne meg az eszük, hogy a világ minden nyelvén, hang vezérléssel lehetne használni egy telefont. Bár a Siri még az angolt sem érti meg mindig.
    Nagyon gyerek cipőben van még ez. Sok értelmetlen, felesleges, hülyeséggel pakolják tele a telefonokat. Amiknek a 60%-át szinte senki nem használja, mert semmi értelme nincs