SG.hu

Hiteles adatnyilvántartást tesz lehetővé a blokklánc technológia

Tévesen regisztrált egészségügyi vizsgálatok, TAJ-kártya visszaélések, könyvelési hibák, trükkös nyilvántartások, visszatekert kilométerórák – mindezeknek véget vethet a blockchain technológia.

A blockchain egy fizikailag elosztott, de logikailag egységes adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi, úgy, hogy az egyes blokkok egymáshoz vannak láncolva különböző kriptográfiai algoritmusok segítségével. Hamisíthatatlan folyamatvezérlést, biztonságos és hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosít az élet minden olyan területén, ahol az emberek megadják vagy tárolják adataikat. A módosíthatatlan és hiteles adatnyilvántartás biztonságunk egyik alapfeltétele. Ezt a biztonságot garantálja a blockchain, amely 2019-ben számos területen áttörést hozhat – hívja fel a figyelmet Szabolcsi András, a BlockBen informatikai igazgatója.

„Az egészségügyben például a blockchain technológiának köszönhetően megszűnnének a betegéletút során tévesen regisztrált vizsgálatok és a TAJ-számmal való visszaélések. Ha ugyanis a vizsgálatokat digitális aláírással kellene jóváhagynia a betegeknek, a rendszer transzparens, visszakövethető és megmásíthatatlan lenne. Így megelőzhető volna, hogy kár érje az államot és az adófizetőket” – magyarázza a blockchain technológia egyik előnyét Szabolcsi András, a BlockBen informatikai igazgatója. Az informatikai igazgató hozzátette: technológiai értelemben lehetséges lenne akár a társadalombiztosítás rendszerének és a NAV, illetve egyéb szervek adatbázisának összekapcsolása is, melyek korábban direkt szétdarabolásra kerültek a biztonságos és hiteles adathozzáférések technológiai hiánya miatt. Így például azonnal aktiválódhatna a TAJ kártya, ha befizetés érkezik az adóhatóság rendszerébe.

Szabolcsi András további példákat is említ a blockchain hasznosíthatóságára: a technológia alkalmazásával megelőzhetők lennének például az autó-nyilvántartásokkal kapcsolatos trükközések, így a kilométerórák visszatekerése. Az ingatlannyilvántartástól a szerződéskötésekig, az ügyvédi és közjegyzői okiratok digitalizálásáig számos lehetőség nyílik az eljárások egyszerűsítésére és biztonságossá tételére. A technológia iránt már a bankszektor is élénken érdeklődik, hiszen a blockchain szavatolja a digitális jogosultság-kezelést és az ügyféladatok biztonságát, valamint megoldást nyújt a hiteles könyveléshez. Az online fizetési folyamatokban is alkalmazható, számlabefizetéstől az autópálya-matrica vásárlásáig.

Szabolcsi András szerint a Deloitte nemrégiben publikált tanulmánya is mutatja a felfokozott érdeklődést a téma iránt: a közép-kelet-európai régióban a vállalatvezetők 45 százaléka szerint komoly áttörést jelent a blockchain technológia, és versenyhátránnyal jár, ha valaki nem alkalmazza. A cégek 30 százaléka tervez legalább 100 ezer eurót költeni blockchainnel kapcsolatos fejlesztésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tank84 #5
    Ha Jozsi megkérta Marikát egy üveg borért cserébe, hogy módositsa a nyivantartasban az autót 300e km-röl 100e km-re (mert Jozsi mar visszatekerte az autot is) akkor a blockchain garantaltan nyomot hagy (változtatások kronológiai sorrendben nyugtázva vannak) és azt fogja mutatni h Marika megvaltoztatta ekkor es ekkor. Marika már nem tehet semmit. Mindenki tud róla hogy ekkor es ekkor lett megvaltoztatva, ki altal.
    Utoljára szerkesztette: Tank84, 2019.01.20. 08:34:34
  • felemelő #4
    Ha ez az 51%-os megállapodás és csalás valami hivatalos állami nyilvántartással történik, vagy valami állam által garantált pénzügyi rendszerben (bankrendszer) akkor ez köztörvényes bűncselekmény és mindenki aki benne volt mehet a börtönbe.
  • BSOD64 #3
    blockchain mindenre IS jó...
    Szabolcsi Andrásnak küldöm szeretettel a következő Grabovoj gyógyítószámot: szakmai sikerem elérése = 77717849245. Koncentráljon rá!
  • nlght #2
    Pont múlt héten törték fel az Ethert az ún. 51%-os támadással, tehát összefogott pár nagyobb bányászcsoport és elérték, hogy ők adják a blockchain számításhoz szükséges 51%-os erőforrást, és szépen meghamisították a blockchaint...
  • leeloodallas #1
    1 - A kormánynak érdekében áll, hogy megmásítható, manipulálható legyen minden rendszer.
    2 - " A módosíthatatlan és hiteles adatnyilvántartás biztonságunk egyik alapfeltétele."
    Ezt nem igazán értem. Mindig kell lennie egy belépési pontnak, ahol olyan inputot kap a rendszer, amilyet kívülről szándékoznak adni.
    3 - Ezért nem értem a kilométerórás ígéretet sem: Mi köze egy adatbázisnak egy autó teljesen különálló kilométer-számlálójához?

    Ennek csak abban az esetben volna értelme, ha egy teljesen digitalizált világban élnénk, ahol minden "okostárgy" folyamatos kapcsolatban áll ezzel a bizonyos rendszerrel, és élő adat formájában kontrollál mindent.

    Hozzáteszem: akkor meg majd az autó rendszerét "hackelik meg", hogy ne, vagy ne olyan adatot küldjön a "központba", ami a valóságnak megfelel - megint az input, a külső beviteli eszköz a probléma.

    De ha ez mégis megoldott, megköszönném, ha valaki elmagyarázná.