Berta Sándor

Drónellenes rendszerek a londoni repülőtereken

Két nagy légikikötő illetékesei is azonnali intézkedéseket foganatosítottak.

Amint arról beszámoltunk, december 20-án lezárták Gatwick repülőteret, amely London második legnagyobb forgalmú légikikötője. Az intézkedésre azért került sor, mert Gatwick közvetlen környékén és a repülőtér légterében is több robotrepülőgépet észleltek. A brit polgári repülésügyi törvények közforgalmú légikikötők egy kilométeres körzetében tiltják pilóta nélküli légi járművek reptetését. A forgalom később megindult, de azután ismét drónokat láttak Gatwick közelében és újból lezárták a repülőteret. Később kiderült, hogy összesen 40-szer észleltek robotrepülőgépet a légikikötő felett és azt emiatt 33 órán át zárva kellett tartani.


Mind Gatwick, mind a legnagyobb londoni repülőtér, a Heathrow vezetői úgy döntöttek, hogy megfelelő védelmi rendszereket szereznek be, hogy a pilóta nélküli légi járművek többé ne zavarhassák meg a forgalmat. Gatwick zavarórendszert bérelt ki a brit fegyveres erőktől. A megoldás a Rafael izraeli hadiipari konszern által kifejlesztett Drone Dome lett, amely négy radarral dolgozik és a hatótávolsága 3-10 kilométer. A Drone Dome kiegészíthető lézerrel is, amely a felfedezett drónokat megsemmisíti.

A brit hadsereg tavaly nyáron szerezte be a rendszert. A Gatwick légikikötő 5 millió fontot költ robotrepülőgép-zavaró rendszer beszerzésére, míg a Heathrow illetékesei szintén jelezték, hogy hasonló technológiát vásárolnak. Nagy-Britanniában 2014 hat olyan esemény volt, amelyben pilóta nélküli légi járművek voltak érintettek, 2015-ben már 29, 2016-ban 71, míg 2017-ben 93. Liz Sugg illetékes miniszter egyeztetésre hívta a legnagyobb brit repülőterek vezetőit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #6
    Ha el szeretnéd adni jópénzért a drón zavaró rendszeredet és nem kell a kutyának se, akkor küldjél folyamatosan drónokat oda ahová el akarod adni, aztán majd rájönnek, hogy kell az nekik!... Szimpla üzleti politika. A szokásos kamu!
  • Szlajos #5
    "Gatwick zavarórendszert bérelt ki a brit fegyveres erőktől. A megoldás a Rafael izraeli hadiipari konszern által kifejlesztett Drone Dome lett, amely négy radarral dolgozik és a hatótávolsága 3-10 kilométer."
    Ez az én olvasatomban nem csak megfigyelő és azonosító rendszer, mint ahogy ti értelmeztétek. Zavarórendszert írnak. Az én értelmezésemben ezzel zavarni tudják a drónok irányítására használt frekvenciákat, vagyis jobb esetben az adott hatótávon belül már felszállni sem tudnak drónok. Így a megsemmisítésük annyira nem is fontos, hisz a cél, hogy ne legyenek a légtérben..
  • Cat #4
    A repterek környékén hatalmas parkolók vannak, több tizezer autóval. Bármelyikben ülhet az irányító.
  • Alien69 #3
    De ez milyen baromság mán! Kamerát mindenhova, lásd Kína, és nem a drónt kell lelőni, hanem aki irányítja. Ennyi. Qrvára nem érdekel, hogy egy nyikhaj 16 éves az, vagy egy valós terrorista. Annyi, hogy beszélni kell a kínai gyártókkal, hogy mellékeljenek egy papírt, hogy reptetéshez engedély szükséges, vagy megdeglesz.
  • Omega #2
    A légvédelemnek nem csak a lelövés hanem a célpontok azonosítása is a feladata. Fényképeken azért ül ott az sok-sok ember a radarképernyők előtt, hogy azonosítsák a megfigyelt objektumokat, melyik barát, melyik ellenség, ebben fejlett szoftverek és automatizmusok is segítik őket, pl. AEGIS. Mivel ennek már 50-100 éves hagyományai vannak a hadiiparban szerintem nem fog nekik nagy gondot okozni az azonosítás és a jó célpontokra való lövöldözés. Viszont, ami itt gond lehet, az, az, hogy ez lakott területen van, vagyis amit a lelőnek az le is fogok esni valahova, így akárhol nem lőhetik le, egyáltalán lesz -e helyük lelőni bármit is.
  • esztyopa #1
    Pontosítsunk !
    Az eddig telepített *rendszerek* NEM drón-ellenesek,hanem drónfigyelők.
    Majd akkor lesznek drónellenesek,ha telepítik hozzá a kiegészítő lézeres megsemmisítő egységeket.
    Ez, így -eddig egy nulla ! Nem egyszerre kellett volna telepíteni?
    De kíváncs lennnék,hogy hogyan *lődöznek* majd a lézerrel a sűrün le,és felszálló gépek között?
    /De minden oké ! A bódog pógárok meg lettek nyugtatva/
    Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2019.01.07. 11:41:27