Berta Sándor

Svédország és Németország nem bojkottálja a Huaweit

Az amerikai nyomás ellenére egyetlen svéd távközlési cég és a Deutsche Telekom sem kíván lemondani a Huawei mobil hálózati berendezéseinek a használatáról.

Az Amerikai Egyesült Államok komoly nyomást gyakorol a szövetségeseire és más országokra, hogy ne alkalmazzák a Huawei okostelefonjait és hálózati eszközeit, ráadásul zárják ki a jövőbeli állami és 5G szolgáltatói beszerzési tenderekből a kínai céget. Mindez annak ellenére történik, hogy nincsenek teljesen meggyőződve a szakértők arról, hogy a vállalat képes-e egyáltalán minden látható nyom nélkül nyitva hagyni egy hátsó bejáratot állami hírszerző szervezetek számára a forgalmazott adatok megszerzéséhez. Az Egyesült Államok meg van győződve róla, hogy ez lehetséges. Az Edward Snowden által nyilvánosságra hozott dokumentumok is azt mutatják, hogy amerikai hálózati berendezés gyártó vállalatok berendezéseinél volt már példa az adatfolyamot leágaztató átalakításokra.

"A Huawei egyike azoknak a cégeknek, amelyek berendezéseket szállítottak meglévő és működő mobil hálózatunkhoz" - erősítette meg Stefan Jäverbring, a Telenor Sweden technológiai igazgatója. "Természetesen szoros figyelemmel követjük a fejleményeket, de mindig is szigorú biztonsági követelményeket alkalmaztunk és meg vagyunk győződve hálózatunk integritásáról." A Tre mobilszolgáltató nem zárja ki, hogy a Huawei berendezéseit fogja választani 5G hálózatához. "Több potenciális beszállítóval is tárgyalunk 5G mobil hálózatunk tervezésében és a számunkra legkedvezőbb ajánlatot fogjuk választani mind a minőség, mind az ár tekintetében. Ami pedig beszállítóinkat illeti, mindegyiket jól bejáratott minőségellenőrzési rutinnak vetjük alá" - szögezte le Per Stigenberg, a Tre technológiai igazgatója.


Az egész balhé valószínűleg a kínai 5G dominancia elkerülésére van

A német Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) igazgatója Arne Schönbohm kijelentette, hogy egy gyártó eszközeinek a bojkottjához bizonyítékokra vannak szükség és ilyen bizonyítékok egyelőre nincsenek a BSI birtokában. Schönbohm egyébként maga is jelen volt novemberben Bonnban a Huawei "biztonsági laboratóriumának" a megnyitásakor. A kirendeltségen bárki betekinthet a társaság termékeinek forráskódjaiba. Szerinte pont ilyen létesítményekre lenne szükség más gyártók esetében is. A hivatal nem elégedett meg a helyszíni vizsgálatokkal, hanem a világ minden részéről szerzett Huawei-alkatrészeket, hogy azokat bevizsgálhassa.

A Deutsche Telekom egyik vezetője már márciusban arról érdeklődött a BIS illetékeseinél, hogy osztják-e az amerikai aggodalmakat. Schönbohm akkor ugyanazt mondta, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésre bizonyítékok a Huawei bűnösségével kapcsolatban. Amennyiben ilyen lesznek, akkor erről azonnal tájékoztatni fogják a közvéleményt és az ipart.


Alig egy évtizeden belül az 5G meghatározó lesz a gyártásban és a közlekedésben, nem mindegy ki a piacvezető

A Deutsche Telekomnak van saját biztonságtechnikai laborja is Bonnban. "Minden hálózati berendezést a lehető legalaposabb módon vizsgálunk át üzemi körülmények között mielőtt használatba kerülhetnének" - jelentette ki Thomas Tschersich, a Deutsche Telekom kiberbiztonsági igazgatója. "Folyamatosan megfigyeljük az eszközök adatforgalmazását, és amennyiben "furcsaságokat" tapasztalunk, a szóban forgó készülék a vizsgálatok megnyugtató lezárásáig nem kerülhet használatba. Ilyen előfeltételek mellett legalábbis kétséges, hogy az alkalmazott hálózati berendezések adatokat tudnának mások felé átirányítani" - mondta. A szúrópróba szerűen kiválasztott készülékeket darabjaira bontják, a legutolsó alkatrészeit is bevizsgálják, sőt, még az integrált áramkörök tokozását is megbontják és mikroszkóp alatt vizsgálják meg azok belső felépítését.

Kenneth Fredriksen, a Huawei Sweden vezérigazgatója korábban a Svenska Dagbladet lapnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy minden alapot nélkülöznek a Huawei berendezéseivel szemben felhozott vádak: "nincs semmi konkrétum, ami alátámaszthatná az állításokat. Nézetem szerint tisztán politikai indíttatású kampányról van szó". "Ezt garantálhatom. A világ 50 legnagyobb mobilszolgáltatója közül 45 az ügyfelünk. Ha szolgáltatásunkat nem tudnák biztonságban, ez nem lenne így" - szögezte le válaszul a lap biztonsági garanciára vonatkozóan feltett kérdésére.

A Deutsche Telekom már december elején jelezte, hogy több gyártó, így az Ericsson, a Nokia, a Cisco és a Huawei felszereléseit is használja, de egyiket sem fogja kizárni a beszerzéseiből, ráadásul nem is talált kémkedésre vagy más illegális cselekményre utaló bizonyítékokat. Hasonló eredményre jutott akkor is a Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI), a német gazdasági minisztérium és a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV), amelyek "semmilyen terhelő bizonyítékot nem találtak az egyes beszállítók komponenseinek biztonságkritikus tulajdonságaira". Az M-net német hálózatüzemeltető sem talált konkrét bizonyítékokat a kínai társaság ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces2 #5
    Frászkarika, attol hogy te kevesebbet tudsz kinárol még nem kisebb játékos, ami azt illeti jelen pillanatban az usanak van egy jokere kina meg fullhouset tart a kezében. Trump nem csak a gazdasági érdekek miatt ment neki kinának, hanem mert kezd rohadtul kellemetlen befolyásoló tényező lenni ázsiában , afrikában és közép-kelet európában is...
  • ostoros #4
    1. Ami nem tartozik ide, az nem tartozik ide.
    2. Az USA-hoz képest Kína is amatőr. Már ha a felforgatást tekintjük.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.12.19. 20:02:06
  • Merces2 #3
    Tegyük fel igy a kérdést : kinek van nagyobb szükslge a pénzre kinának ahol azt az emberi jogok módszeres leépitésére használják , fejlődő országokat hajtanak értelmetlen beruházásokkal adósrabszolgaságba, Dutertéket , meg mindenféle zsebdiktátorokat támogatnak vele. Fél európában keleti nyitást meg orbánt okoznak...tényleg megéri pénzt meg technológiát adni nekik
    a felforgatásrol egy volt kgbstöl...ne cihogtass kinához képest amatőrök.
  • ostoros #2
    Hát igen, kedves jenkik, az hogy Kínába megy a gyártás azt jelenti, hogy máshonnan elmegy, bizony. És vele együtt a pénz is oda megy. Nem hozzátok. Persze évtizedekig hozzátok ment a világ beruházásainak nagy része, de ez mára véget ért.

    És most őszintén, kinek van nagyobb szüksége arra a pénzre? A 300+ millió amerikainak, akik egy teljesen kiépült és gazdag országban laknak, igen jó körülmények között, vagy az 1,4 milliárd kínainak, akik egy infrastruktúrában gyengébb, gazdaságilag még gyengébb országban laknak, viszonylag szegény körülmények között?

    Én is imádnám, ha Afrikai országok meg India helyett ide hazánkba érkezne a beruházás, sőt, még a segííííly is, sőt még nekünk fizetnének a volt gyarmataink pénzt (pl. franciák), de a világ nem így működik.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.12.18. 21:05:31
  • herooftime #1
    Jah, Kína addig volt jó az amcsiknak amíg olcsó munkaerőt jelentettek, most már nem jó.