MTI

Charlotte Prodger iPhone-művész kapta a 2018-as Turner-díjat

A Glasgowban élő Charlotte Prodger iPhone-művész kapta meg kedden a nagy presztízsű, 25 ezer fontos (9 millió forint) pénzjutalommal járó brit kortárs művészeti Turner-díjat - számolt be róla a BBC.

Prodger két videójáért nyerte el a díjat: a magát queer identitásúnak valló művész mindkét alkotása mélyen személyes mondanivalójával és művészi felvételeivel győzte meg a zsűrit. A Bridgit című videót, amelyben naplójából olvas fel részleteket, Prodger teljes egészében mobiltelefonjával forgatta. A művész a díjátadón meghatottan köszönte meg az elismerést, amely megfogalmazása szerint "nagyon megérintette". "A történetek, amelyeket elmesélek, bár az enyémek és személyesek, de olyanok is, amelyeket sokak - queer identitásúak - átélhettek" - mondta. (Az önmagukat queernek vallók elhatárolódnak a hagyományos nemi identitásoktól, így például a kizárólagos hetero- vagy homoszexulitástól.)


A 44 éves művészt korábban az a megtiszteltetés is érte, hogy őt választották Skócia képviseletére a 2019-es velencei biennálén. A zsűri indoklásában a Bridgit festői képeit és Prodger munkáinak művészettörténeti vonatkozásait emelte ki. A Bridgit a kortárs élet számos témáját érinti, a gondolatgazdag, költői és meditatív alkotásban Charlotte Prodger saját nemi, nemzeti identitását keresi, és azt mutatja be, hogyan változnak szubjektív nézeteink - ismertette a BBC.

A zsűri elnöke, Alex Farquharson szerint a győztes munka sok fontos referenciát jelenthet a fiatalabb nemzedékeknek. "A nemmel nem valami fix dologként foglalkozik, hanem képlékenyként, ami nem mindig illeszkedik a társadalmi normákhoz" - fejtette ki a Tate Britain igazgatója. A művész másik díjazott videója, a Stoneymollan Trail a modern videóformátumok fejlődését követi nyomon ugyancsak személyes történetbe ágyazva.

A Turner-díj történetében először a négy jelölt midegyike filmekkel jutott a mezőnybe. Az alkotások erős politikai tartalma is szokatlan volt. A döntős mezőnyben szerepelt még a Forensic Architecture elnevezésű építész-filmes-szoftveres-újságíró-ügyvéd-tudós-csoport, valamint Luke Willis Thompson és Naeem Mohaiemen is. A díjátadón a Tate igazgatója, Maria Balshaw hangsúlyozta, hogy az iskolákra és a diákokra nehezedő nyomás miatt túl kevesen fordulnak a művészetek felé. Prodger köszönőbeszédében ugyancsak támogatólag szólt a művészeti oktatás és annak finanszírozása mellett.

"Nem lehetnék ebben a szobában, ha nincs a közösségi finanszírozás, amit Skóciától kaptam az ingyenes felsőoktatási képzésre, és később művészi ösztöndíjak és támogatások formájában munkáimra és megélhetésem fedezésére" - hangsúlyozta a művész. Prodgernek a londoni Tate Britain múzeumban megrendezett ceremónián az író Chimamanda Ngozi Adichie adta át a díjat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mosdatlanfalusi #3
    Berottyantok, "iPhone művész" :D Tehát ha én lassítva felveszem a macskámat a telefonommal, amint valami hülyeséget csinál, akkor lehetek én is ájfón artiszt? Nevetséges már az ilyen szintű sznobizmus...
  • BrockSamson #2
    Itt mondjuk hozza kell tenni, hogy angol nyelvben a sex es a gender nem ugyanaz, mig az elso a biologiai meghatarozas, addig a masodik inkabb socialis es tarsadalmi dolog.
  • Macropus Rufus #1
    ""A nemmel nem valami fix dologként foglalkozik, hanem képlékenyként, ami nem mindig illeszkedik a társadalmi normákhoz" "
    mi a f@sz van? Az egyén nemét determinálják az első és másodlagos nemi jellemzők. Az, hogy fejben micsoda az a hibás drótozás miatt van, és ezért lehet valaki női identitással férfi testben, de a nemét nem az agya határozza meg hanem a fent már említett jellemzők. Márpedig ha ennek a fazonnak van farka akkor ő férfi, akkor is ha a pici agya szerint se nem férfi se nem nő.
    Amúgy kibasznék az ilyen határozatlan emberekkel: női vécébe csak nők a férfiba meg csak férfiak mehetnek, az ilyen átmeneti állapotban létezők meg sehová, mert egy férfi farokkal felszerelt arc nem mehet be a női vécébe, érthető okok miatt, akkor sem ha ő szerinte nő. Ua. a férfiba sem engedhetem be, mivel ő maga állítása szerint nem is férfi... >:]