Berta Sándor

Bébiszitterek feltér­képezésében segít a mesterséges intelligencia

Komoly hátrányba kerülhetnek a másokat bíráló, csúnyán beszélő vagy kihívóan öltöző szakemberek a munkaerőpiacon.

A Predictim nevű cég az aggódó szülőknek szeretne segíteni azáltal, hogy a mesterséges technológia segítségével felbecsülhetővé teszi az egyes bébiszitterek veszélyességét. A vállalkozás algoritmusa a szakemberek közösségi bejegyzéseit és teljes életét górcső alá veszi. A bébiszittereknek a háttérvizsgálatukhoz előzetesen hozzá kell járulniuk.

A szülők részéről természetes dolog, hogy szeretnék a gyermekeiket teljes biztonságban tudni. Nagy előnyt jelent, ha a csemetéiket rá tudják bízni egy családtagra vagy megbízható szomszédra, de gyakori, hogy kénytelenek olyan bébiszittert fogadni, akit korábban még csak nem is láttak. Ilyenkor - érhetően - felmerül, hogy a potenciális bébicsősz vajon elég megbízható-e. Erre a problémára kínál meglehetősen radikális megoldást a Predictim.

A vállalkozás 24,99 dollárt kér a bébiszitterek digitális nyomainak az elemzéséért és a megszerzett adatok alapján kiszámolja az adott személy kockázati értékét. A kifejlesztett algoritmus mindössze 3 perc alatt átkutatja az illető Facebook-, Instagram-, Twitter-bejegyzéseit, valamint a további internetes anyagokat. Ehhez szövegelemzést és arcfelismerést egyaránt használ. Miután végzett az információk kiértékelésével, a program elküldi az elemzését a szülőknek, akik eldönthetik, hogy alkalmazzák-e a bébiszittert vagy sem.


A Predictim négy kategóriában 1-estől 5-ösig osztályozza a célszemélyeket. Az 1-es jelenti a legalacsonyabb kockázatot, míg az 5-ös a legmagasabbat. A zaklatás kategória alapvetően azokon a bejegyzéseken alapul, amelyekben a bébiszitterek másokat támadtak vagy kritizáltak a világhálón. A tiszteletlenség/rossz hozzáállás kategóriában elsősorban a nem megfelelő beszédet elemzik ki. A bujaság kategóriában azt veszik figyelembe, hogy a szakember mennyire osztott meg magáról online kihívó fotókat. Aki túl sokat mutatott meg magából az negatív értékelést kap. A negyedik kategória a drogokkal való visszaélés, amelynél a képfelismerő algoritmus olyan digitális fotókat keres az interneten, amelyeken a vizsgált személy illegális anyagokkal hozható összefüggésbe. A cigaretta- vagy az alkoholfogyasztás ugyanakkor nem érinti negatívan a kiértékelést.

A teljes elemzés nem csupán masszív beavatkozást jelent a felhasználók magánéletébe, hanem bemutatja azt is, hogy milyen következményekkel járhat az úgynevezett szociális kreditrendszer alkalmazása. Azok a bébiszitterek, akik elutasítják az adataikhoz való hozzáférést és az átvilágítást, automatikusan rosszabb színben tűnhetnek fel. Az is nyilvánvaló, hogy a fiatalon elkövetett esetleges kihágások is komoly problémát jelenthetnek. Főleg, hogy az alkalmazott algoritmus fel sem tételezi azt, hogy valaki pozitív irányba is megváltozhatott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • norbre #14
    Értem amit mondani akarsz és részben egyet is értek.
    A filmben elhangzott részlet csak egy (szélsőséges) példa, és a felvetésem lényege szempontjából nem a kínzás a lényeg benne, bár sejtettem hogy valaki ezen a részleten akad majd fenn.
    A "megengedés" és a "szigor" is lehet végletes, de egyik véglet sem jó (közhelyes de meg kell találni az arany középutat).
    Én bár nem szeretem a kategóriákat, magamat liberálisabb irányúnak érzem, ennek ellenére én azt látom, hogy ez nem mindig működik. Példuá én úgy látom, hogy a szélsőséges, radikális, rosszakaró emberek (nem csak terroristákra gondolok) szép szóval és megértéssel történő megközelítésének sikere elég alacsony hatékonyságú mutatóval rendelkezik.
    Nem szeretnék totális megfigyelésen alapuló rendszert, de szerintem az sem jó irány ha bárkinek csak a "becsszó" alapján elhiszünk bármit. A mai világban ugyanis az adott szónak már nincs értéke, max azoknál akiket jól ismersz.
  • arty #13
    Nyilván arra a járatra tenné, ahol hajnalig verik a kölkét IS, HÁTHA bevallja, hogy bomba van nála... így aztán bomba valóban nem kerül a gépre, csak az ár, amit "fizet" érte, lehet túlzó.

    Mostmég könnyedén papolsz a kölködért, hiszen nem vagy bébiszitter. De ha egy beb*szás miatt egyszercsak kirúgnának a melódból és többet elhelyezkedni se tudnál, megnézném az tekinteted :P
  • norbre #12
    jogos
  • Tank84 #11
    A fiziógnómia 92% hatékonysággal tud működni. AI-t odacsapva ez lehet több.

    Bár abban nem jó hogy megmondja, hogy ki a pszichopata gyilkos.
    Utoljára szerkesztette: Tank84, 2018.12.03. 03:50:21
  • barretter #10
    Hogy fogsz mindent tudni ezzel arról, akire rábízod a gyermeked?

    Mert ha megnézed, ezzel egy AI-ra bízod a dolgot, de továbbmenve, egy markényi emberre, aki megszabja és felprogramozza az AI-t, de továbbmenve mindenféle kétes pszichológiai és szociológiai tanulmányokra és egyéb teóriákra, amikre a programozók támaszkodnak.

    Hogy fogod ebből tudni, hogy kire bízod a gyermeked?

    Ezekhez a tényezőkhöz még egy elbeszélgetésre sem tudsz elmenni, beszélgetni velük egyet az élet dolgairól, hogy lásd miféle gondolatvilágú emberekre bízod a gyereked.

    Az pedig nyílt titok hogy ez az AI-zás és appozás igazából pénzes emberek modern kaszinója. Szóval rájuk bízod a gyereked.
    Utoljára szerkesztette: barretter, 2018.12.03. 01:14:17
  • zola2000 #9
    A baj csak az, hogy ez nem fog ott megállni...
  • zola2000 #8
    Azt is el tudnám képzelni, hogy bébiszitter cég megtehesse, de más cég ne tehesse meg ilyen app használatát...
  • norbre #7
    Hát nem is tudom, agyrém vagy sem, ijesztő vagy sem, de szülőként én is mindent tudni szeretnék arról akire rábízom a kölkömet.
    Erről a témáról amúgy a Szellemíró c filmben lévő egyik jelenet jut eszembe:

    "Ha újra hatalomra kerülnék, két sor lenne a reptéren. Az egyik olyan járatra, aminél nem lenne háttérellenőrzés, nem szegnénk meg a személyiségi jogokat, nem kínoznánk meg senkit.
    A másik egy olyanra, aminél megtennénk mindent a járat teljes biztonságáért. Aztán megnézném, a Rycart-félék melyikre ültetik fel a gyereküket."
    Utoljára szerkesztette: norbre, 2018.11.30. 15:17:53
  • s1lkforrent #6
    Arra a szolgáltatóiparra gondolsz, ahol szemrebbenés nélkül 100-120 nettóért veszik fel az embert, mikor nem talál a környéken 150 alatt albérletet? :P
    A faszparaszt eladó szindróma tipikusan magyar, de ezt a munkáltatók simán megszolgálják a szar munkakörülmények, bunkó főnök, és szar fizetés kombóval. Hivatalban ez annyival másabb, hogy fantomcég helyett az állam csinálja direktben, esetleg még bejátszik hogy KÖZMUNKÁS státuszban van a "b@sz@tl@n płcs@" aki nem szolgál ki úri mivoltodnak megfelelően.

    De hogy ontopik is legyek, ez az app agyrém. A franc gondolta volna 20 éve, hogy a nyugat a kommunista terrort önként veszi majd a nyakába techb@zi selyempapírba csomagolva. :O
  • molnibalage83 #5
    Nem kell, hogy mosolyogjon, de amikor a SZOLGÁLTATÓ iparban a hozzáállás, hogy "örülj, hogy szolgáltatunk", akkor azért sokszor kedvem lenne egy anyázni egy sort néha egyes emberekkel.