Berta Sándor

Oroszország – komoly pénzbüntetés jöhet a külföldi IT-cégeknek

A bírságokat a nem orosz vállalkozások "ösztönzésére" használnák fel.

Oroszország komoly pénzbüntetéssel szorítaná rá a külföldi tulajdonban lévő technológiai vállalatokat arra, hogy betartsák a helyi törvényeket. A bírságok a társaságok oroszországi bevételeinek legfeljebb 1 százalékát tennék ki. Az új szabályok alapján akár korlátozások is bevezethetők lennének bizonyos szolgáltatások esetében.

A pénzbüntetésekkel biztosítanák az elmúlt öt év során elfogadott szigorúbb internettörvények betartását és erősítenék Oroszország pozícióját az olyan óriáscégekkel szemben, mint a Facebook és a Google. Az új jogszabályok kimondják, hogy a keresőknek törölniük kell bizonyos keresési eredményeket, az üzenetküldő szolgáltatások pedig kötelesek megosztani a helyi titkosszolgálatokkal a titkosítási kulcsaikat. Ezenkívül a közösségi portálok is kötelesek lesznek Oroszországban tárolni az orosz felhasználók adatait.

A most kiszivárgott és az orosz kormány által az ágazat képviselőinek elküldött dokumentum ugyanakkor arra nem tért ki, hogy miként hajtanák be az oroszországi bevétel 1 százalékát olyan cégektől, amelyeknek nincs helyi kirendeltségük. További problémát jelenthet, hogy egy pénzbüntetést többször is ki lehetne szabni és behajtani, ráadásul ez akár minden egyes törvénysértés esetén előfordulhatna.

Az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roskomnadzor) Jelenleg maximum 700 000 rubeles (10 595 dolláros) pénzbírságot szabhat ki. Az egyes ajánlatok elleni korlátozások - például amilyenre már a Telegram ellen is sor került - hatással lehetnek az olyan szolgáltatások működésére, mint a Gmail vagy a Google keresője. A Telegram betiltása például érintette a Google-t, az Amazont, a Coinface kriptovaluta-platformot és a Vibert is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #4
    Nagy SZERENCSE, hogy a nullához konvergál a valószínűsége.
  • leeloodallas #3
    Ez mind erősíti az "Európai Egyesült Államok" létrehozásának létjogosultságát. Nagy kár, hogy a nullához konvergál a valószínűsége.
  • kvp #2
    A penzbuntetest ertheto, ezt kulonadonak hivjak, ami offshore cegek ellen akar jo is lehet. Az Oroszorszagban tarolas az EU-rol lett masolva, mondjuk mas a cel (a megfigyeles), de meg nagyjabol vedheto. A titkositasi kulcsok atadasa a regi francia torvenyt masolja, nem tudom meg eletben van-e nalluk, de az USA-ban biztosan eletben van a hazafias torveny szerint.

    Alapvetoen a buntetoado kivetelevel mindegyik pont a megfigyelesrol es az adatokhoz valo kormanyzati hozzaferesrol szol, viszont pontrol pontra masolja az amerikai es kinai torvenyeket. Azok sem zavarnak szinte senkit...

    ps: Jo a Google-t mindharom zavarja, ezert vittek bizonyos kulcsokat teruleten kivuli adatkozpontokba, ahol az USA sem tud utannuk menni. A tobbi ceg inkabb beallt es kiadta a kulcsait az USA-nak es a tobbi allamnak is. (a Google meg gondolkozik a kinai szabalyozason, hogy kell-e nekik az a piac, a Facebook meg alapbol be lett tiltva pedig tenyleg kellene nekik a piac)
  • Macropus Rufus #1
    "Ezenkívül a közösségi portálok is kötelesek lesznek Oroszországban tárolni az orosz felhasználók adatait."
    az ilyen kitételeken mindig mosolygok. Hogy a bánatban ellenőrzik le, hogy nincs a jenkiknél egy másolat az adatokból?