Berta Sándor

WiFi4EU - 13 000 pályázat érkezett be hotspot létesítésére

Nagy az érdeklődés az európai uniós projekt iránt, melynek keretében 15 ezer eurót, azaz majdnem 5 millió forintot kapnak a pályázó önkormányzatok ingyenes hotspotok létrehozására.

A WiFi4EU első pályázati felhívása kapcsán több mint 13 198 kérelem érkezett be az európai uniós tagországok közösségeitől, amelyeknek november 7-én 13 órától volt lehetőségük pályázniuk ingyenes hotspotok létesítésére. Az érdeklődő településeknek a kérelmek benyújtásához csupán regisztrálniuk kellett magukat a WiFi4EU oldalán. Az első körben összesen 2800 közösség kap majd egyenként 15 000 euró értékű kupont, amelyek segítségével létrehozhatnak WiFi-hotspotokat nyilvános helyeken, például városházák területén, könyvtárakban, múzeumokban, parkokban és más helyeken.

Az egyes kérelmeket - az önkormányzatok jellemzőinek figyelembevétele mellett - az Európai Bizottságnál a WiFi4EU programért felelős innovációért és hálózatokért felelős ügynökség (INEA) bírálja el. A végső döntéseket decemberben hozzák nyilvánosságra. A következő két évben további három WiFi4EU-pályázat lesz elérhető. A négy pályázatra az Európai Bizottság összesen 120 millió eurót biztosít. A WiFi4EU-hálózatok ingyenesek és reklámmentesek lesznek, ráadásul attól sem kell majd senkinek sem tartania, hogy a személyes adatait megszerezhetik jogosulatlan személyek, szervezetek vagy cégek.

A legtöbb kérelem Olaszországból (3202), Spanyolországból (2116), Németországból (1824), Franciaországból (1451) és Romániából (895), míg a legkevesebb Finnországból (32), Észtországból (28), Máltáról (27), Dániából (23), Luxemburgból (22), Lettországból (20) és Izlandról (3) érkezett. A magyar közösségek 349 kérelmet nyújtottak be.

A WiFi4EU-hálózat használata regisztrációhoz kötött. A felhasználókat a mobiltelefonszámuk alapján fogja azonosítani a rendszer. A személyekkel kapcsolatos adatokat akkor dolgozzák majd fel, ha azt a nemzeti törvények előírják. A WiFi4EU-hálózat létrehozását és üzemeltetését kizárólag kereskedelmi távközlési társaságok végezhetik, az önkéntes projektek ugyanis nem tudják garantálni, hogy a hálózataik folyamatosan zökkenőmentesen üzemelnek, illetve, hogy hiba esetén a legrövidebb határidőn belül ismét rendelkezésre állnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #1
    A kínai kommunista diktatúrában ez a "telefonszámosdi" a demokrácia nevében keményen kritizált azonosítási gyakorlat.