Berta Sándor

Kvantum­számítógépek - jövőre jöhet a régóta várt áttörés

Évtizedek óta vár az ágazat és a nagyközönség az áttörésre, de az eddig nem történt meg. Talán jövőre bekövetkezik.

Az AI Innovators Summit nevű rendezvényen az egyik legnagyobb érdeklődés az 1999-ben alapított D-Wave nevű hardvergyártót övezte. A vancouveri székhelyű cég ugyanis a kvantumszámítógépek területének meghatározó szereplője és egyaránt vannak kirendeltségei Palo Altóban, Washingtonban és Európában.

"Reméljük, hogy már jövőre megvalósulhat az áttörés ezen a területen. Azt tervezzük, hogy a következő termékeinket már számos alapvető javítással jelentetjük meg és reméljük, hogy megmutathatjuk, hogy ezek a készülékek néhány területen mennyivel jobbak, mint a hagyományos számítógépek. Persze ezek a berendezések drágák, egy ilyen termék körülbelül 10 millió dollárba kerül. A kvantum-felhőszolgáltatás ára egy órára 2000 dollár. Azonban ez nagyszerű befektetés lehet, és meg tudjuk mutatni, hogy ezek a berendezések használhatók olyan képességek kifejlesztésére, amelyek hiányában az egyes vállalatok elveszítenék az új korszakhoz való csatlakozás lehetőségét" - fejtette ki Sheir Yarkoni, a D-Wave képviselője.


A cég alkalmazáskörnyezete ingyen kipróbálható, fejlesztési eszközöket és oktatási anyagokat is biztosítanak

A menedzser kiemelte, hogy a kvantumszámítógépek sokkal nagyobb teljesítményűek, mint a hagyományos felépítésű modellek. A vállalat kvantumszámítógépeit többek között a Google, a NASA és a Lockheed Martin, míg a felhőszolgáltatását számos amerikai egyetem, a British Telecom és a Volkswagen használja. Ezek a készülékek nagyon jók az optimalizálási problémák megoldásában, ráadásul nagyon gyorsan szállítanak megoldásokat, még ha nem is a legjobbakat. E folyamat során nagyon sok energia takarítható meg, hiszen csak a hagyományos grafikus chipek által fogyasztott energia századrészére van szükség. (Egy szerverteremben a felhasznált áram nagyrésze a hűtésre megy el.)

Sheir Yarkoni hozzátette, hogy a cég még nem nyereséges, egyelőre befektetők finanszírozzák a működését. Eddig 200 millió dollárt gyűjtöttek össze. "A jövőben sem fog mindenki kvantumszámítógéppel rendelkezni. Egy videojáték ilyen készüléken való futtatása idő- és pénzpazarlás lenne. Nem hiszem, hogy az valaha meg fog történni. De mindegyik ágazat küzd optimalizálási problémákkal, amelyeken viszont a kvantumszámítógépek segítenek és az valóban pénzt takarítana meg. A technológia rendkívül jól illik a felhőszolgáltatásokhoz" - szögezte le a D-Wave képviselője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #11
    https://www.researchgate.net/publication/325711913_Scaling_advantages_of_all-to-all_connectivity_in_physical_annealers_the_Coherent_Ising_Machine_vs_D-Wave_2000Q

  • netperformer #10
    A következő generációs quantumszámítógépet igazán kilőhetnék műholdnak, akkor a hűtésre sem kell költeni.
  • vMvMvMvWvMvMvMv #9
    Kvantumprocesszoros videokártya:
    Minden pillanatban a képernő ninden pontjának fényereje felveszi az összes lehetséges értéket.
  • Sir Cryalot #8
    Ez vmi niobát alapú cucc. Jellemző hogy általánosságokat sulykolnak a sajátságos megközelítésük előnyei/ hátrányai helyett.
  • jkedzs #7
    csak nehogy terroristák kezébe kerüljön
    Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2018.11.24. 10:28:37
  • Sir Cryalot #6
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Boondoggle
  • Sir Cryalot #5
    "a cég még nem nyereséges, egyelőre befektetők finanszírozzák a működését"

    Rengeteg ilyen van hogy az attrakció a fő "termék", kár hogy onnantól kezdve nem tech cégről van szó. Szépen le kéne választani ezt a bleeding edge meg szoftveres vonalat a techről, mert már az is hülyén veszi ki magát hogy techként van rá hivatkozva.
  • kvp #4
    Szerintem a kvantum szamitogepektol csak 1 evre vagyunk ahogy a fuzios reaktoroktol is csak 10 evre. Utobbinal mar a 60-as evek ota vagyunk mindig 10 evre. A kvantumszamitogepek eseten meg csak egy evtizede vagyunk mindig 1 evre.

    Nem azt mondom hogy nem mukodik. Azt mondom hogy jelen technikaval egy kvantumszamitogep meg mindig lassabb mint nyers erovel egy cnnd tombon kiszamolni hagyomanyos tranzisztoros technikaval. Es akkor a feny alapu Neumann elvu gepekrol meg nem is beszeltunk. Raadasul szerintem hasznalhato fotonikus kvantumgep konnyebben lenne epitheto es gyorsabb is lenne. De ezt jelenleg nem a dwave kutatja. Meg csak nem is tudnak univerzalis kvantum szamitogepet epiteni csak egy sima 1 muveletes szamologepet. Ez kb. egy csak osszeadni kepes zsebszamologep szintje egy rendes szamitogephez kepest.
  • morguldae #3
    Két ilyen is van már itthon a szobámba. De nem jó ez semmire! A pentium 4-es is jobb volt...
  • Sir Cryalot #2
    https://www.amazon.com/Inmates-Are-Running-Asylum-Products/dp/0672326140
    beharangozás:

    valóság:

    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2018.11.23. 09:14:30