Berta Sándor

Izland - néha még "macerás" a drónos pizzaszállítás

A sziget ideális tesztelésre, az első év tapasztalatai kedvezőek. A kopterek három kilót tudnak szállítani maximálisan 10 kilométer távolságra.

A robotrepülőgépes csomagszállítás tavaly augusztus óta érhető el Rejkavikban. Európában ez az első ilyen jellegű szolgáltatás, az induláshoz a megfelelő földrajzi adottságok is kellettek. Az ajánlatot az AHA belföldi futárszolgálat és a Flytrex izraeli dróngyártó közösen üzemelteti. A pilóta nélküli légi járművek ugyanakkor még nem a megrendelők házai előtt szállnak le, hanem gyűjtőhelyekre juttatják el a termékeket. A drónok eleinte csak egy útvonalat jártak be, most már 14-et és már nem csupán élelmiszert szállítanak. Az egyes útvonalak legfeljebb 10 kilométer hosszúak.

Reykjavík ideális tesztterület, mert kevés a magas ház és sok a zöldfelület, alig van légi forgalom, így a szolgáltatás nem akadályozza a repülést és a navigáció is könnyű. Az ügyfelek folyamatosan, élőben követhetik egy alkalmazás segítségével a GPS-szel ellátott robotrepülőgépeket, s ez akkor is így van, ha nem látják azokat. A cím közelébe érkezve a pilóta nélküli légi járművek megállnak a levegőben és a csomagokat lebegés közben, néhány méteres magasságból leeresztik. Az ügyfél átveszi a küldeményt, majd a drónok visszahúzzák a kötelet és elrepülnek.


Agim Regev, a Flytrex társalapítója elmondta, hogy a robotrepülőgépek kereskedelmi célú alkalmazását Izlandon akkor még nem szabályozták, amikor ők megjelentek a piacon. Éppen ezért csak egy külön engedély birtokában kezdhették el a tevékenységüket. A külön engedély egyetlen útvonalra vonatkozott, néhány hónappal ezelőtt viszont az engedélyt 14 útvonalra terjesztették ki.

A Flytrex a DJI kínai gyártó modelljeit használja, amelyeket felszerelt egy különleges, 3 kilogramm hasznos teher hordozására képes dobozzal és saját szoftverrel. Az utóbbinak köszönhetően a pilóta nélküli légi járművek egy számítási felhőn keresztül összeköthetők egymással és a GPS segítségével önállóan repülhetnek a különböző útvonalakon. A drónok ugyanakkor csak jó időben szállnak fel, mert csak korlátozottan alkalmasak az esőben, a ködben és az erős szélben való közlekedésre.

Regev közölte, hogy a tervek között szerepel egy harmadik robotrepülőgép üzembe állítása, továbbá az ajánlat kiterjesztése az Amerikai Egyesült Államokra és a világ más országaira. A menedzser biztos volt abban, hogy a pilóta nélküli légi járművekkel való szállítás 2020-ra elterjed, de elsősorban a nagyobb városokban lesz elérhető. A Flytrex drónjai Izland mellett Észak-Karolinában is közlekednek, gyorsételeket szállítanak golfozóknak, illetve csomagokat Holly Springs területén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    "2020-ban se fogja beadni a lakotelepi lakas 1-10. emeletén a pizzat az szinte biztos."

    Latszik, hogy senki nem ismeri ma mar a Mezga csaladot. Abban a fenyposta is mindig betorte az ablakot, ugy jott be. Na, a dronok is kepesek arra, hogy a nyitott ablakon bemenjenek az ebedloasztalig. Az erosebbek a zart ablakon is, ha a megrendelo elfelejti kinyitni.

    Viccen kivul, a tipikus felhasznalas az amerikai kertvarosi, ahol a driveway-en all meg, a haz bejarati ajtajaval szemben, de meg kvazi az utcan. Ez a terulet az autofelhajto miatt altalaban amugy is szabad felulrol es a pizzafutarok is itt szoktak megallni es becsongetni.

    ps: Rejkjavik azert is jo hely az ilyen tesztekhez, mert egyreszt nem sok fa el meg arrafele, masreszt mindenki rokon (szo szerint), ezert nem lopjak el sem a dront, sem a szemben lako uncsiteso pizzajat. :D
  • fonak #3
    És hogy el tudd kapni :)
  • duke #2
    Kinyitod az ablakot, es a dron pedig berepiti a ablakon a pizzat. Felgyorsul es az ablak elott elengedi. Persze keszulni kell, nehogy valakit pofan vagjon a szobaban.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2018.11.25. 01:29:40
  • GixEr #1
    2020-ban se fogja beadni a lakotelepi lakas 1-10. emeletén a pizzat az szinte biztos.
    Kertvarosokban talan, de ott meg tul sok a fa.
    Majd akinek van olyan kertje ami legalabb 500-1000nm azoknak talan, de ok meg nem fognak a kertben bolyongani a pizzaert. Egyszerubb atvenni attol aki becsenget.