Berta Sándor

Elkészült az agy modellezésére képes szuper­számítógép

A készüléket tizenkét évnyi előkészítés és építés után helyezték üzembe.

A Manchesteri Egyetem Spiking Neural Network Architecture (SpiNNaker) nevű szuperszámítógépének működési elve sokkal inkább hasonlít az agy működésére, mint egy hagyományos számítógépére. Általa olyan szimulációk is egymillió processzormagból lehetővé válhatnak , amelyek az agy eddig ismeretlen titkainak felderítését is biztosítják.

A 15 millió fontért épített SpiNNaker tíz darab 19 collos rackszekrényben van, mindegyikben 100 000 processzormag dolgozik, és másodpercenként 200 billió számítási műveletet tud elvégezni. Ezzel minden korábbi számítógépnél több neuront tud modellezni és segít hozzájárulni az emberi agy működésének a megfejtéséhez. A SpiNNaker kisebb információcsomagokat küld el egy időben több ezer helyre, így modellezi le az emberi agy párhuzamos kommunikációs infrastruktúráját.

A szuperszámítógép elsősorban csak az agy bizonyos területeinek a lemodellezésére lesz alkalmas, de a várakozások szerint még ez is hatalmas segítséget fog jelenteni, többek között a Parkinson-kór és más hasonló betegségek elemzésében. Segítségével olyan nagy szabású szimulációkat is végre lehet majd hajtani, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A kutatók hosszú távú célja egymilliárd neuron valós idejű modellezése.

ASpiNNaker összeköthető lesz a SpOmnibot nevű mesterséges intelligencia robottal, amelyet a Müncheni Műszaki Egyetemen fejlesztettek ki. A szuperszámítógép ebben az esetben úgy működik, mint egy felhőkörnyezetben elhelyezett mesterséges agy, amely a fejlesztők számára lehetővé teszi, hogy nagy neurális hálózatokat integráljanak a kis méretű mobil robotokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #8
    "Hát ez, minden, csak nem agyműködés"

    Definiáld: agyműködés.
  • xyl #7
    Egyszerű a dolog: A Skynet öntudatra ébred és mindmeghalunk!
  • Csaba161 #6
    Akkor válaszolj a kérdésre, mis is történne a számítógéppel?

    Egy csomó nulla és egyes jön ki belőle egymás után, semmi más, ugyan úgy, mint bármely más számítógép esetében!!!!

    Minden számítógép, ez is tökéletesen reprodukálható egy térre kirakott kavicsokkal, ahol ha egy helyen van kavics, az az egyes, ha nincs, az a nulla és van egy szabálykönyv, amely egy metronóm ütésire megmondja, honnan hová rakjunk át egy kavicsot. Hát ez, minden, csak nem agyműködés, ahogy ez a számítógép sem lesz az a programjával együtt sem!
  • Macropus Rufus #5
    Azért a kötekedés miatt :"Ezzel minden korábbi számítógépnél több neuront tud modellezni " ez nem azt jelenti, hogy képes a gép az agy modellezésére, hanem azt, hogy több neuront tud modellezni mint pl. az elődje.
    Az elődje olyan 1 millió idegsejtet baromi sok szinapszist szimulált. 1 másodpercnyi idegi tevékenységet 40 perc alatt. Na ez a mostani gép ehhez képest tud többet. De jelenleg nincs olyan számítási kapacitással bíró rendszerünk ami képes az agy 24 óráját realtime szimulálni. Ez van.
  • kvp #4
    Ez meg mindig keves egy emberhez, de javul. (100 ezer proci, a kb. 2 milliard neuronhoz kepest, azaz meg 10000 ilyen kellene lehetoleg egy szorosan csatolt rendszerben) Onnantol meg mar csak azt kellene kitalalni, hogy hogyan olvassak be a mintaul szolgalo rendszert, lehetoleg az eppen futo elektromos es kemiai jelekkel egyutt.

    ps: A google neuralis szimulacios rendszerei ennel jobbak, de azok dedikalt CNND chipeket tartalmaznak. Viszont arrol nem publikalnak szinte semmit, tehat lehet hogy mar elertek a szukseges 2 milliard processzor magot.
  • cateran #3
    Ejha...hat a te agymukodesedet siman lemodellezi akar a telefonom is....
  • nlght #2
    gondolom a cél itt a pontos agy-gép interfész -> implantok -> a többit képzeld el
  • Csaba161 #1
    És????

    Ha szimulálunk egy vízmolekulát, attól vizesek leszünk?

    Ha szimuláljuk egy atombomba robbanását, attól felrobban a számítógép?

    Ha szimuláljuk az agy működését, attól mi fog történni a számítógéppel???? SEMMI!

    Továbbra is 0-ák és 1-esek végtelen, értelmetlen sorát fogja produkálni...