Berta Sándor

Az európai digitális adó ellen tiltakozott 16 cég

A vállalkozások károsnak nevezték az elképzelést.

Az Európai Bizottság márciusban új szabályokra tett javaslatot. Ezek lényege az volt, hogy az adóbevételeket a felhasználók tartózkodási helye szerinti tagállam szedné be és csak azokra a társaságokra lehet majd kivetni, amelyeknek a világszintű éves összbevétele legalább 750 millió euró, uniós bevételük pedig legalább 50 millió euró. Az EU illetékesei úgy számoltak, hogy évente körülbelül 5 milliárd euró bevétel keletkezhetne, ha az adót 3%-os mértékkel alkalmaznák. A 28 európai uniós tagország pénzügyminiszterei a szeptemberi bécsi találkozójukon megállapodtak abban, hogy az esztendő végéig megegyeznek a digitális adóról.

Most 16 technológiai vállalat az európai uniós tagállamok pénzügyminisztereinek írt közös levelében jelezte, hogy a versenyképesség szempontjából károsnak tartja a tervezett digitális adót és annak bevezetését. Véleményük szerint egy ilyen adó veszélyeztetné az európai cégek növekedését és egyúttal gyengítené a globális versenyképességüket. Az aláíró vállalkozások között volt a Spotify, a Zalando és a Booking.com. A társaságok vezetői egyúttal azzal is érveltek, hogy egy digitális adó bevezetése gyakorlatilag dupla adózáshoz vezetne. Bizonytalanság és tőkehiány alakulhatna ki, az innováció lefékeződne és egy ilyen lépés aláásná a digitális európai uniós belső piacot is.

A Spotify, a Zalando, a Booking.com és a többi vállalat vezetője azt is közölte, hogy az adó bevezetése elmérgesíthetné az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió között viszonyt, további feszültségeket kelthetne, s meghosszabbíthatná a kirobbant vámháborút és kereskedelmi konfliktust. Könnyen sor kerülhetne ugyanis ellenintézkedésekre és akár az európai cégek helyi bevételeinek megadóztatására is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vidra52 #1
    Hát az a helyzet, hogy a digitális adót bevezetik, akkor elviszik a céget Marokkóba, Izraelbe, Szaúd-Arábiába, Jemenbe, Katarba stb. A munkahely vagy megszünik vagy elvádorol és semmiféle adót nem fog fizetni az EU-ban! Ennyire egyszerű!