Berta Sándor

Chrome OS- és Linux-támogatást kaphatnak a Snapdragon chipek

A termékek olcsóbb és nagyobb teljesítményű készülékekben egyaránt megjelenhetnek majd.

A Qualcomm célja az, hogy a Snapdragon chipek sokkal több Always Connected PC modell számára legyenek elérhetők és megszűnjön a platform esetében a Windows 10 exkluzivitása, azaz több operációs rendszer fusson a chipeken. A gyártó a 4G/5G Summit nevű konferencián adott bepillantást a jövőbeli terveibe, amelyeket várhatóan a következő decemberi Snapdragon Tech Summit rendezvényen fog átfogóan bemutatni.

A társaság 2019-től nem csupán egyetlen rendszerchipet akar kínálni az Always Connected PC termékkategóriában, hanem több különböző változatot az eltérő ár- és teljesítményosztályokban. A mostani második generációs platform a Snapdragon 850, amely a Snapdragon 845-re épül. A számítógépekben való felhasználás miatt lesznek különbségek, hiszen egy PC-be építve a SoC többet fogyaszt majd, mint egy táblagépben vagy okostelefonban és egyúttal magasabb órajellel is fog rendelkezni. A társaság nem akarja azt az utat követni, mint a Snapdragon 835 esetében, amikor a chipet gyakorlatilag változatlan formában építette be az okostelefonokba és a számítógépekbe is.


Miguel Nunes, a Qualcomm termékmenedzsmentért felelős igazgatója konkrét modellekről nem beszélt, de azt kijelentette, hogy az új alkalmazási területekhez új architektúrákat fejlesztenek majd ki. Lesznek más változások is az Always Connected PC termékkategóriában, az ide tartozó eszközökön ugyanis a 2019-től már nem csupán Windows 10 fog futni, hanem a tervek között szerepel a Multi-OS támogatás, vagyis a Chrome OS és más a különböző Linux-disztribúciók is elérhetővé válhatnak a Snapdragon chipeken.

Az óriáscég júniusban jelentette be a Snapdragon 850 Mobile Compute Platformot, amely exkluzív módon a Windows 10-es operációs rendszert futtató és az ARM chipjeire épülő (Windows 10 on ARM) számítógépekhez készült. Az új chipben nyolc Kryo 385 mag van, amelyek maximális órajele 2,96 GHz. A Snapdragon 850-nek elegendő grafikus teljesítménye van ahhoz, hogy akár egy külső kijelzőt működtessen. Mindemellett az üzemidőt sikerült 20 százalékkal növelni, így egy Windows 10 on ARM laptop akár 25 órán át is használható. Emellett kiszivárgott, hogy a Qualcomm notebookchipen is dolgozik. A tervezett, SDM1000 belső jelölésű chipgeneráció tagjai az eddigi modelleknél sokkal nagyobb teljesítményűek és az erősebb x86-os processzorok kihívói lehetnek. Így a vetélytársaik nem az Intel Atom, illetve Celeron típusú processzorok lesznek, hanem a Core Y és U sorozatú CPU-k.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!