Gyurkity Péter

5G telefonokkal támadnak a kínaiak

A Xiaomi Mi Mix 3 lesz az első teljes 5G támogatású mobil, de készül a Huawei és a OnePlus hasonló terméke is, előbbi kihajtható kivitelben, utóbbi pedig csúcskategóriás hardverrel érkezik.

A Xiaomi nemrég egyszerre több eltérő típusról rántotta le a leplet, amely arra utalt, hogy a teljes szegmenst szeretnék uralni, vagy legalábbis komoly pozíciókat kiépíteni minden kategóriában. Most az abszolút csúcskategóriában újítanának, mégpedig egy egészen érdekes és izgalmas telefonnal, amely az elsőnek kijáró helyet is elhódítaná. A cég spanyol részlege a Facebook-lapján közölte, hogy az érkezőben lévő Xiaomi Mi Mix 3 lesz az első olyan telefon, amely már az 5G teljes támogatásával jelenne meg. Itt érdemes megjegyezni, hogy az augusztusban bemutatott Moto Z3 esetében szintén megvalósul a támogatás, ehhez azonban szükség lesz egy külső kiegészítőre, amely csak januárban jelenik meg a piacon, vagyis ez a kínai gyártó valóban elsőként kínálhat majd még gyorsabb eléréseket (már amennyiben elkészülnek az ehhez szükséges hálózatok). A debütálás már nincs messze, erre a hónap második felében sort kerítenek, tehát lesz mire figyelnünk.


Ezzel szinte csaknem egy időben a brit részleg is hallatta hangját, mégpedig szintén saját Facebook-hírfolyamában, megerősítve, hogy ez az okostelefon immár 10 GB memóriával jelenik meg a piacon. Ezzel még feljebb srófolják a limitet, bár a típus az első hetekben kizárólag a kínai régióban lesz elérhető, a globális megjelenésre csak ezt követően kerülne sor. Elérhetővé tesznek továbbá 6 és 8 GB RAM-ot kínáló példányokat is, vagyis ez a változat valóban a plafont képviseli majd, és nagy valószínűséggel nem lesz mindenhol elérhető. Annyit szintén elárultak, hogy a telefon fekete, zöld, valamint kék színben jelenik meg, a többi részletre azonban még várnunk kell. A hivatalos bemutató október 25-én esedékes, ekkor a hardveres specifikáció minden részletét, és talán a megjelenés hozzávetőleges menetrendjét is megismerjük majd.

A Qualcomm által megrendezett hongkongi 4G/5G Summit során a Huawei és a OnePlus vezetői szót ejtettek a következő generációs megoldásokról. Előbbi gyártó ráadásul nemcsak az új hálózati infrastruktúrát, de a kihajtható kivitelben rejlő potenciális előnyöket is kiaknázná, ennek megfelelően új megoldásuk már ilyen formában bukkanna fel, hasonlóan a Samsung típusához, amely a legfrissebb hírek szerint már novemberben bemutatkozhat – hamarosan tehát mi is meglátjuk majd, hogy mit eredményezett a több évig tartó várakozás, ami eredetileg a hajlékony telefonokkal volt kapcsolatos.

Ami a OnePlus okostelefonját illeti, itt egyelőre szintén nem beszéltek a konkrét részletekről, a cég eddigi történetét és korábbi lépéseit ismerve azonban kijelenthetjük, hogy az abszolút csúcskategóriát célozzák meg. Ennek megfelelően a várhatóan a jövő év első felében felbukkanó telefon a Snapdragon X50 modemet kapja majd meg, amihez a zászlóshajókban szereplő mobilchip (nyilván a legújabb Snapdragon típus), valamint méretes memória és belső tároló csatlakozna, hogy mindezt egy nagyobb kijelző és a szintén méretes akkumulátor egészítse ki. Hogy mennyit kell majd fizetnünk az 5G-okostelefonokért, azt persze még nem tudjuk, hogy a jelek alapján azonban nem kell már sokáig várnunk arra, hogy elkezdjenek szivárogni a részletek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mentol #6
    Megkérdezhetem, hogy Te mit fox ezekkel művelni? (5g,6g)
  • takysoft #5
    "A Xiaomi Mi Mix 3 lesz az első teljes 5G támogatású mobil"
    Ez még messze nem biztos.
    A jelenleg megjelent Mi Mix 3 jelen pillanatban Snapdragon 845-tel duruzsol, ami nem 5G képes.

    Várhatóan jövő év elején jelenik meg belőle 5G-s kiadás (várhatóan Snapdeagon 855-tel)
    De az még messze nem biztos, hogy nem előz be a Oneplus vagy a Samsung.
    Főleg, hogy utóbbinak szerződése van a Snapdragonnal, hogy gyártástechnológiáért cserébe övék az első X szállítmány.
  • barret #4
    Így van,én a 6G-t már megvárom nemsokára itt lesz,nem bohóckodom holmi 5G-vel...
  • igazamvanvagyig #3
    Majd ha az Iphone-ban lesz 5 g akkor eltejed,addig a kutyát sem érdekli.
  • Mentol #2
    Jól gondolom, hogy az új infrastruktúra nem embereknek készült?
    Szerintem, a kamerásmobil majd ezentúl natívan tud csacsogni a egyéb eszközökkel, és kész.
  • Ironman2 #1
    Most akkor jobb lesz ha én valakit fel szeretnék hívni telefonon?