SG.hu

Korai karácsonyi vásárlást javasol a Posta

A Magyar Posta közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az online vásárláskor vegyék figyelembe a webáruház által jelzett szállítási időt és a vámszabályok ismeretében tudatosan döntsenek a megrendelésekről.

A karácsony előtti hetekben kiemelkedő a csomagforgalom illetve a nemzetközi bejövő küldemények száma. A téli, ünnepi szezonban a naponta kezelt árutartalmú küldemények mennyisége átlagosan kétszer akkora, mint máskor. Az e-kereskedelem dinamikus növekedésével párhuzamosan a küldemények száma is komoly megugrást mutatott az elmúlt években, és a lendület várhatóan idén is kitart. 2017-ben összesen több mint 21 millió belföldi csomagot és 18 millió feletti nemzetközi bejövő árutartalmú küldeményt kezelt a Magyar Posta, és idén újabb csúcs lehet: az árutartalmú küldemények száma éves szinten ismét mintegy 20 százalékos emelkedést érhet el.

A nemzetközi forgalomban a leggyakoribb küldeménytípus a nem regisztrált, közönséges levél. Ezek azok a küldemények, amelyek jellemzően távol-keleti országból interneten rendelt terméket tartalmaznak ingyenes szállítással. Mivel ezek a küldemények közönséges levélként érkeznek, a postásnak csak a levélládába kell kézbesíteni, ugyanakkor gyakori, hogy ezek a küldemények méretük vagy alakjuk miatt nem férnek be a postaláda nyílásán, így a postás értesítőt dob csak be, hogy hol és mikor vehető át. A nemzetközi forgalomban második leggyakoribb típus az ajánlott levél. Ezt a küldeménytípust a postás könyvelt küldeményként kezeli, azaz személyesen a címzettnek vagy meghatalmazottjának adható át. A nemzetközi árutartalmú küldemények száma évről-évre dinamikusan emelkedik.

A külföldről érkező árutartalmú küldemény leggyakoribb kiindulási pontja Kína, innen rendelnek a legtöbben, ezt követi az Amerikai Egyesület Államok, Hollandia, Szingapúr, Németország, és végül Szlovákia. A több nemzetközi küldemény több vámeljárást is jelent: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2017-ben 64 ezer alkalommal vámkezelt Európai Unión kívüli országból feladott postai csomagokat, míg ez a szám idén már most meghaladja az 50 ezret. A NAV adatai szerint a csomagok leggyakrabban mobiltelefont, tabletet, étrend kiegészítőt, ruházati termékeket, illetve kiegészítőket, valamint LED lámpákat tartalmaztak.

A csomag szállítási idejét mindig a webáruház határozza meg (a logisztikai partnerrel, partnerekkel kötött szerződése alapján), ezért ezt érdemes figyelembe venni rendeléskor. A szállítási idő leginkább attól függ, honnan rendelik: a karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6-8 hét is lehet. Ezzel szemben az Európai Unióból jellemzően 1-2 hét. Segíti a sikeres kézbesítést, ha pontos a szállítási cím: például, ha munkahelyre kérik a csomagot, akkor a megrendelő neve mellett a cég nevét is fel kell tüntetni. Javasolt, hogy a címzett adja meg telefonos és email-es elérhetőségét is, hogy ha a küldeményt vámeljárásra kiválasztják, akkor a lehető leggyorsabban értesíteni lehessen.

Vámkezelés szükséges, ha az Európai Unión kívülről érkezik a csomag, és az értéke miatt vámköteles. Gyorsíthatja a vámkezelést, ha a csomagon szerepel az áru pontos megnevezése és értéke. A külföldi megrendelés esetén javasolt többletszolgálatásként nyomkövetést is kérni, így naprakész tájékoztatást kap küldeménye várható érkezéséről. Ha ingyenes szállítással rendelnek, annak útját nem lehet nyomon követni, a csomag érkezése kevésbé kiszámítható, és ezeknél a küldeményeknél gyakoribb a rutinszerű vámellenőrzés is.

Egy internetes cégtől (pl. webáruházból) megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám és adómentesek, 150 euróig vámmentesek, de 27% áfát fizetni kell, 150 euró fölött pedig áfát és vámot kell fizetni. Amennyiben EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, úgy 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. 150 euróig vámmentes, de 27% áfát fizetni kell, 150 és 700 euró között 2,5% vámot és 27% áfát, e fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot vagy kérelem alapján 2,5% vámot kell megfizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Arnika19 #3
    Nem akarok veled vitába szállni, de van a "37 Eurós plusz lépcső" nem véletlenül idéztem a jogszabályt. Ebben az évben 3 alkalommal "vettem igénybe" én és még néhányan az ismeretségi körömbe, tehát állításod ellenére van és ez gyakorlati tapasztalat, nem hipotézis.
    Az hogy van vagy nincs 0%-os vámtétel arra meg annyit, hogy rá kell nézni a TARIC-ban egy adott termékre és előfordulhat hogy lesz.
    Utoljára szerkesztette: Arnika19, 2018.10.19. 22:04:39
  • Vanek úr #2
    A cikkben is szerepel a hivatalos szabályozás (vagyis írnak róla itt is, meg máshol is): 22 Eurótól VÁM-köteles minden termék (vagyis át kell menni a hivatalos VÁM-eljárási folyamaton); viszont 150 Euróig nem kell fizetni utána csak az ÁFÁ-t, e felett viszont már VÁM-ot is. Nincs 37 Eurós plusz lépcső, és nincs "általában" 0% VÁM (biztosan 150 Euróig 0%, utána meg amennyi a hivatalos VÁM-tarifa).
    Az is sok helyen van említve, hogy szúrópróba-szerűen ellenőriznek akár 22 Euró alatti árukat is (van, ahol igazolást kérnek; van, amit átvilágítanak; ...). Persze lehet, hogy nem mindenhol, de ahonnan én vásároltam, ott meg voltak említve (és a Posta honlapján is fent van részletesen, hiszen ők azok, akik szállítanak).

    Nem mellesleg van már szinte minden 'normálisabb' kínai webáruháznak olyan opciója, ami miatt a tényeges árut már nem a kínai raktárakból szolgálják ki, hanem egy EU-n belüliből - de még kínai raktárbeli árakkal (pl.: a Gearbest-nek ugyan van EU-s raktára, de onnan drágább a megrendelés a legtöbbször; viszont kínai raktárból "EU-Express"-ként is lehet rendelni, és itt is EU-n belülről küldik (vagyis nem kell levámoltatni)).
  • Arnika19 #1
    Az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám és adómentesek, ezt írják mindenhol, azt viszont elhallgatják, hogy 37 € (43$) értékig a vámkezelés során az Áfa összegét nem kell megfizetni és általában a vám is 0%. (Az uniós vámjog végrehajtásáról szóló 2017. évi CLII. törvény 162 § (5) bekezdése alapján.)
    Azt sem említik, hogy mindegy hogy mennyi az értéke, bármely küldemény vámeljárás alá kerülhet és bekérik az érték igazolást, nekem ebben az évben már négy 22€ alatti értékűre kértekbe, persze a beküldés után látva az igazi értéket nem lesz vámeljárás és nem kell semmit sem fizetni.
    Ha a küldeményre írt értéket vennék csak figyelembe, akkor azzal a Vámkódex szabályai az értékmegállapításra nem fognak érvényesülni.
    És még egy tudnivaló ehhez a részhez: .......a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6-8 hét is lehet. Ezzel szemben az Európai Unióból jellemzően 1-2 hét.
    Sajnos az országba történő megérkezés után már most is gyakori, hogy a Magyar Posta akár 1 hétig is csak "kezeli" a küldeményeket majd csak azután küldik a kézbesítő postára és a vámkezelt csomag kézbesítése a vámeljárási munkafolyamatukkal együtt 15-29 nap is lehet, nem a NAV-vám dolgozók miatt.
    Pedig szerintük most csak normál forgalom van.