Berta Sándor

Harcol a virtuális valóság rosszullét ellen a Sony

A japán konszern különféle játékdizájnokat, szenzorokat és más technikai intézkedéseket is bevet a rosszullétek visszaszorítására.

A Sony egyik új szabadalma a virtuális valóság eszközök használata közben jelentkező rosszullétet orvosolná. A probléma sok felhasználót érint, akik általában viszonylag rövid idő alatt szoktak rosszul lenni. Mindezt elvileg már ügyes játékdizájnnal is tompítani lehet, például azáltal, hogy nem alkalmaznak a programokban csigalépcsőket, de ennek ellenére a rosszullét nem múlik el teljesen.

A japán társaság által az Amerikai Egyesült Államokban benyújtott szabadalom egy olyan virtuális valóság készüléket ír le, amely az új eljárásra épít és ezáltal lehetővé teszi a rosszullétek elkerülését. Az új hardver szenzorokkal figyelné a viselő állapotát, s a szemmozgásait, a hőmérsékletét, a szívritmusát és a mozdulatait is követné. Egy mikrofon segítségével azt is ellenőrizni lehetne, hogy az adott felhasználó mond-e olyan szavakat, amelyek rosszullétre vagy más problémákra utalnak. Amennyiben valaki kritikus állapotba kerül, akkor a szemüveg figyelmeztetést jeleníthet meg és felszólíthatja az illetőt szünet tartására vagy - súlyosabb esetekben - a közelben lévő személyek figyelmét felhívhatja arra, hogy segítségre van szüksége. Emellett a hardver egyes funkciói lekapcsolhatók vagy átállíthatók lesznek és szoftveresen például korlátozni lehetne a mozgási sebességet.

A szabadalmi leírásban szerepel továbbá, hogy az eszköz rendelkezni fog akkumulátorral és a vezetékes kapcsolat helyett antennára épít. Ez utóbbi arra utal, hogy a Sony mérnökei pontosan tisztában vannak azzal, hogy az alkalmazott hosszú kábelek - például a PlayStation VR esetében - nem túl népszerűek a felhasználók körében. Ezért egy új terméknél változtatni akarnának ezen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #25
    Ez pontosan így van... Ha valaki körbenéz mondjuk Hollandiában, a vidéki falvakban, ahol távol vannak a városoktól, vagy akár dél-Franciaországban, azt látja, hogy megállt az idő. A városi élet, különösen a nagyvárosi élet, emberellenes. Nem azt mondom, hogy nem kényelmes! Csak azt, hogy az ember szaporodását megakadályozza.
    Egy környezeti hatás akadályozza a gombák szaporodását? Gombaellenes.
    Egy környezeti hatás akadályozza a baktériumok szaporodását? Baktériumellenes.
    Egy környezeti hatás akadályozza az ember szaporodását? Emberellenes.

    Ez játszódik le Európában. Aki elhagyja a falut, annak genetikai állománya idővel eltűnik. Aki a faluban maradt, azé megmarad. A szelekció a nagyvárosok ellen dolgozik.
    Ha viszont a lakosság nagy része városiasodott, akkor gebasz van, csökken a népesség, jöhetnek a migrik a helyükbe, a városokba természetesen, hiszen az a pár falu ami megmaradt, köszöni szépen, megvan. Nem onnan fogyott el az ember.

    Na ezért akkora tragédia népesedési szempontból, hogy hazánknak ekkora vízfej fővárosa van... Elég megnézni Budapestet. Már a 40-es években kevesebb gyerek született a fővárosban, mint ami a lakosság fenntartásához kell. Azért lett akkora vízfej, mert vidékről költöztek be az emberek. Ami meg azért volt, mert a jó kommunista rendszer szinte minden ipart a fővárosba telepített, munkaerővel együtt. (szélsőjobb vélemények szerint azért, mert csak a fővárosban elég magas a macesz jelenléte.)
    Ma is ez történik amúgy, de ma már nem a kommunista párt telepíti be százezrével az embereket, hanem annyi történik, hogy Budapest és környéke elszív (lerabol) minden befektetést ami az országba érkezik. És mivel csak ott van munka vidék (főleg kelet-Magyarország) kiürül, és csak a legcsóróbbak, a nyugdíjasok és a cigányok maradnak.
    Aminek legfőbb oka a Budapesti döntéshozók csőlátása.
    Mert mi történik? Kis, vagy közepes (legyen mondjuk osztrák) cég úgy dönt befektet hazánkba. Első dolga mi? Irodát nyitni Budapesten. Aztán a budapesti alkalmazottainak ki adja a parancsot: keressetek befektetésre alkalmas helyszínt.
    Mire egy hét múlva elé tesznek 15 Budapesti, 9 Pest megyei, meg két Dunántúli helyszínt, hogy válasszon a főnök.
    Mert a budapesti ember agyában csak Budapest létezik. Csőlátás.
    Aztán meg csodálkoznak, hogy a vidéki ember gombokért, meg egy beígért állami befektetésért leszavaz a fityeszre. Mert a másik oldaltól még ennyit sem kapott soha, csak a dumát, hogy "társadalmi mobilitás" költözz te is Budapestre a többi mellé. Meg a lenézést, megvetést, mert a budapesti ember azt hiszi, hogy vidéken még mindig a gémeskút a menő.

    Közben meg pont így születnek a gettók. Eltűnt a munkahely egy adott területről? Jaj, nehogy valamilyen állami befektetést csináljunk a térségben, nem inkább hagyjuk az egészet lerohadni, és adjunk munkanélküli segélyt. Ez történt Borsodban a rendszerváltás után. Állambácsi nem akarta megoldani a helyi krízist, inkább segélyezett, hogy a problémát megőrizze.
    Miközben egy meghirdetett vilanyszerelői állásra (ipari áram) Győrön és Budapesten 6-an jelentkeztek, Miskolcon pedig 112-en. Igen. Száztizenketten, ugyanarra a hirdetésre.

    Szóval összegezve: a budapesti ember nem szaporodik, hát költöztessünk oda vidékről mindenkit, hogy azok se szaporodjanak, és kiürüljön az ország.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.09.27. 21:43:20
  • Sir Cryalot #24
    Nem kell tulgondolni ezek totalisan ontelt emberek, penz mozgatja oket meg hirnev, max. eleinte elhitetik hogy nem. Megszerezni az emberanyagot a masik megacorp elol, akik utana elvannak mint a befott mert kozreadni tilos, rangletrat meg minek masszon ha kitomik penzzel amugyis, es nem illeti meg ha kifejleszt valamit hanem a ceget, azt meg elsokezbol latjak hogy szar.
  • ugh #23
    Ez jo :)
    Tetszik :D
    Remeljuk a facebook csak vr-en hajlando majd mukodni...
  • ugh #22
    Mert azokat szolgalja akik szeretnek azt amit lejjebb irtam...
  • ugh #21
    Reszben a ful, de az izomzat is erzekeli a mozgast ill annak hianyat.
    Plusz a sony vr cucca ritka szar mivel egy cso ezert szuk latoteret takar le es a periferikus resz is kompletten sotet, allo kepet kap.
    Szoval a 3 erzekszerv (100%) kb 75%-at kihagyja.
  • ugh #20
    Nagyon dolgoznak azon, hogy az embereket bezarjak a vr hulyesegbe.
    Ugye a fiatalokat le kell foglalni mindenfele marhasaggal hogy ne jarjanak ki az utcara hoborogni. Es mukodik. Jatek, faszbuk, filmek, stb, csak a netado miatt ment ki, a tisztito es tisztalkodo szerek miatt nem mert az csak az anyjat erinti.
    A sok nyomorult lodorog a vilagban ide oda ahelyett, hogy a kis betonkockajaban kussolna.
    Vagy tulgondoltam?
  • Sir Cryalot #19
    Elsiették a VR-t mert "kellett a pénz" , nem az userekről szól most hanem a fejlesztőkről, akik épp újraélik a nevezetes fingóapp korszakot,

    mindig ezt akarják elhozni arra kell most az AR is , igazából ütős hw-nek nem kell név, meg sallang meg önjelölt idióták akiknek zsúrkocsival kell kitolni az arcát a színpadra akkora van neki.
  • Sir Cryalot #18
    Azért ez a hsz nagyon szerény képzelőerőről tanúskodik :DDD .
  • zola2000 #17
    (de azt a mobil és a facebook és hasonló dolgok hozták el)
  • zola2000 #16
    Jelenleg minden fejlett országban az a kiválasztódás van amit írsz...