Berta Sándor

A gépek többet fognak dolgozni 2025-ben, mint az emberek

A digitalizálásnak lesznek negatív hatásai, viszont több új munkahelyet hozhat létre, mint amennyi megszűnik miatta.

A Világgazdasági Fórum (WEF) legújabb előrejelzése alapján a robotok már néhány év múlva sokkal több munkát végeznek majd el, mint az emberek. Ennek a változásnak köszönhetően ugyanakkor sokkal több munkahely fog létrejönni, mint amennyi megszűnik. A tanulmány alapján az emberek világszerte a munkák jelenleg 71 százalékát végzik el, míg a gépek a fennmaradó 29 százalékát. 2025-re ez az arány a robotok esetében meghaladja majd az 50 százalékot.


A szervezet munkatársai a prognózis elkészítéséhez 300 globális viszonylatban tevékenykedő társaság vezetőit kérdezték meg. Az ő válaszaikból derült ki, hogy 2022-ig világszerte kereken 75 millió munkahely szűnhet meg a gépek és a digitalizálás miatt, ugyanakkor szintén emiatt 133 millió új állás jöhet létre. A cégvezetők fele számított arra, hogy 2022-ig egyre kevesebb embert fog foglalkoztatni, míg 40 százalékuk nyilatkozta, hogy több szakembert akar munkába állítani.


A jövőben a mostaninál is nagyobb szükség lesz adatelemzőkre, szoftverfejlesztőkre, az online kereskedelem és a közösségi platformok szakértőire, valamint továbbra is fontosak lesznek az ember-ember kapcsolatok miatt a terjesztési munkatársak, a marketingesek és az ügyfélszolgálatosok. Munkahelyek szűnhetnek meg viszont a könyvelési és a személyzeti részlegeknél.

A technikai változások miatt módosulnak a munkavállalókkal szemben támasztott követelmények. A tanulmány szerint a dolgozók több mint felét kellene továbbképezni. Ezzel szemben a vállalatok csak a kulcspozíciókban lévőket és a munkahelyeiket elveszítő személyek 30 százalékát akarják továbbképezni. Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum alapítója ezért azt szorgalmazta, hogy a társaságok foglalkozzanak sokkal erősebben ezzel a területtel. Ugyanakkor rámutatott, hogy az érintetteknek magukat is kellene képezniük.

Áprilisban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) azt vizsgálta, hogy a tagállamaiban hány foglalkozást lehetne automatizálni, vagyis az alkalmazottakat robotokkal és más rendszerekkel kiváltani. Az eredmény az lett, hogy a munkahelyek 14 százalékát veszélyeztethetik nagy mértékben a gépek és az automatizálás. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a robotoktól és a szoftverektől tartani lehet, de minden alkalmazottat nem fognak kiváltani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bundasjezus #22
    A szocializmusban meg ott voltak a házgyárak, ahol gyártották a panel elemeket, amiket aztán a helyszínen legóztak össze. Vagy a "Kádár-kockák", amik egyforma sablon szerint épültek.
    Azért egy burkolót vagy villanyszerelőt, víz-gáz-fűtésszerelőt nehezen lehet automatizálni.
  • ostoros #21
    "ha a túlzott automatizáció felborítja a piaci egyensúlyt, a piac szereplői megoldást fognak találni az új egyensúly megtalálására."

    Miután megdöglött pár tízmillió ember.
  • zola2000 #20
    "ács, kőműves, burkoló, szobafestő"

    Ugyan, Kínában már 3D nyomtatott házakkal kísérleteznek jó eredménnyel.
  • ostoros #19
    Álom álom, édes álom.
  • bundasjezus #18
    Kedvenc példám a mezőgazdaság. 100 év alatt a nagyrészt emberi izomerőtől eljutott a totális automatizálásig. Ma ott tart a mezőgazdaság, hogy nincs szükség gépkezelőre a betakarításnál. Műholdas navigáció alapján centiméteres pontossággal lehet betakarítani a terményeket. De nem csak a betakarítás automatizált, hanem a teljes termesztési folyamat is kezdve a vetéstől, a növényvédő szereken át a drónnal vizsgált és felügyelt táblákig. 100 évvel ezelőtt meg napszámosok százai mentek ki aratási munkára a földekre.
    A termelésben ahol csak lehet és automatizálható a folyamat, mindenütt ki fogják váltani a fizikai munkaerőt gépekkel. Lesznek majd olyan munkafolyamatok, amik speciálisak, ezért továbbra is ember fogja végezni, de ezek elenyésző számban lesznek csak. 20 év múlva két típusú munkahely fog létezni: a kreatív, magas hozzáadott értéket teremtő szellemi munkahelyek és a nagy hozzáértést igénylő szakmunkák (ács, kőműves, burkoló, szobafestő stb.). De ez utóbbiak is gazdagon meg lesznek támogatva informatikával, tehát aki nem lesz járatos az informatikában, az garantáltan lehúzhatja a rolót. Az ilyen aktatologató, 0 hozzáadott értéket termelő munkahelyek, mint a hivatali állások, titkánők stb. mennek a süllyesztőbe, mert egy jól megírt célszoftver gyorsabban és olcsóbban dolgozik helyettük.
  • asgh #17
    A pénz az emberek közötti együttműködés szabvány mértékegysége. Emberek nélkül a pénz, vagyon, tőke fogalmak elvesztik az értelmüket.
    Egy Robinson számára maga a tulajdon fogalma is felesleges attól függetlenül, hogy milyen életszínvonalat képes biztosítani önmagának.

    A tőkés akkor tud csak gazdagodni az automatizált gyártásból, ha a legyártott termékeknek van piaca. Ha kihalnak vagy elszegényednek körülötte az emberek, azzal összeomlana a piac és a tőkés vagyona is elértéktelenedne.

    Ma nem az a veszély, hogy az emberek munka hiányában éhen halnak, hanem hogy a hagyományos vadkapitalista gondolkodásmód elavult, csak ezt a piaci szereplők (még) nem hajlandóak felfogni. Hasonló folyamat játszódik le most, mint a 19. század végén, amikor a gazdaságban a hangsúly a nagybirtokosi rendszerről fokozatosan áttevődött a termelésre.

    Jelenleg ahogy a tudásalapú gazdaság túlsúlyba kerül, úgy szeparálódik a társadalom felértékelődő és elértéktelenedő munkaerőre.
    Csakhogy a felértékelődő szellemi munkaerőt a hagyományos kapitalista gondolkodásból eredő, profit maximalizálás miatt túlhajszolják, így akinek van piacképes tudása, annak ugyan van pénze, de nincs ideje élni, akinek nincs tudása, annak pénze sincs, de legalább van ideje éhen halni.
    Erre mondhatnánk, hogy hát az élet kegyetlen, tetszettek volna odafigyelni az iskolában, csakhogy ez a rendszer önbecsapásra épül.
    A tudásalapú gazdaságban felértékelődik a szellemi munka minősége, márpedig a túlhajszolt szellemi munkaerő hatékonysága a kihasználtsággal arányosan romlik. Azaz a munkaerő kiszipolyozása kontraproduktív: egy szellemi munkás napi 4 órában hatékonyabban termel, mint napi 14 órában, csakhogy ma még nagyon kevesen hajlandóak napi 4 órányi munkáért 14 órányi bért fizetni, még akkor is, ha az eredmény minősége miatt megérné.
    A jövő tehát attól függ, hogy ahogy a hűbéres-jobbágy kapcsolatot leváltotta a munkaadó-munkavállaló viszony, úgy képes-e a társadalom egy újabb paradigmaváltásra: ahelyett, hogy egyre kevesebben dolgoznának egyre többet, egyre többeknek kellene egyre kevesebbet dolgozni ugyanannyi vagy több pénzért.
    Mindezt nem valamiféle kommunista, ideológia alapon, hanem mert mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak ez az érdekük.
  • zola2000 #16
    (amíg a föld erőforrásai ki nem merülnek)
  • overseer-7 #15
    A teljes körű automatizáció az emberiség hanyatlását eredményezi.
    Nem a munkahelyek és a fogyasztás csökkenése miatt... mindig lesznek újabb gazdasági szektorok amiket az emberek hoznak létre.. mint pl olyan alibi munkák..mint a műkörmös és egyéb marginálisan hasznosuló.. az emberek hülyék, sok mindre rá vehetőek.

    Az ember azért fog megszűnni.. 99% a eltűnni. Mert FELESLEGESSÉ válik a nagytőkés, pénz elit hatalom számára.
    Amint már nem használható.. akadállyá válik az ember... és a hatalom lecsökkenti majd az emberek számát a földön.
    Nagyon lecsökkenti. Drasztikusan. Még csak háborúzni sem kell majd.. számtalan módon végbe mehet.
    Az egyik legjobb és leggyorsabb módja egy végzetes ragályos betegség elterjesztése a bolygón.
    Mindenki meghal.. és nincs neki ellenszere.

    Ha van rá AKARAT és PÉNZ.. egy ilyen cuccot már ma is össze tudnak dobni.. "hadi" célból.."végszükség" esetére.
  • kvp #14
    "És mitől marad tőkés a tőkés, gazdag a gazdag,ha egy marék hasonszőrűnek kell bárrmit gyártania?"

    Attol, hogy neki van es nem hiszem hogy erdekelne a tobbseguket, hogy ezt sok millio munkas vagy sok millio robot allitja elo nekik. Ha a sajat eletszinvonaluk biztositott, akkor gazdagnak szamitanak, meg akkor is ha kozben mar nincs egy elo szegeny sem. Ez elvileg a tuleloknek egy idealis allapot, hiszen szinte minden ember joletben elhet, csak persze ez azt igenyli, hogy a jelenlegi lakossag jelentos resze elotte ehenhaljon. Kb. egy generacio szamara jelentene ez jelentos szenvedest, tovabba az emberiseg szamara jelentos letszambeli veszteseget. Remelhetoleg nem jon ossze ez a jovokep, ugyanis en, a csaladom es ismeroseim nem a nagytokesek csoportjaba tartozunk. De a teljes automatizacio uj munkahelyek nelkul ide vezet.

    Persze a tovabbi nepessegnovekedes sem igazan jo, mert a nyugati vilagban kb. a fejlodessel aranyosan csokken a lakossag, viszont a vilag fejletlen reszein annyi gyerek szuletik, ahany meg eppen nem hal ehen. Ha tobb ennivalot kapnak, akkor csak tobb gyerek lesz, de nem no az eletszinvonaluk. Ez azt jelenti, hogy akarmennyi eroforrast ra lehet szanni, nem fog javulni a helyzet. A tamogatasok megszuntetese pedig csak elvandorlast jelent a jobb korulmenyeket biztosito nyugati vilaghoz tartozo teruletekre, tehat akarmit is teszunk az rovidtavon biztosan ront a helyzeten.
  • Zoliz #13
    Neked semmi más dolgod nem lesz mint még többet fogyasztani és hizni.
    Hogy miből telik majd rá az senkit nem érdekel.