Berta Sándor

Ipari 3D-fémnyomtatót fejlesztett ki a HP

Pár év múlva bárki készíthet fémből alkatrészeket. A mintadarabok azonnali elkészítése felgyorsítja a fejlesztéseket és csökkenti a kisszériás gyártás költségeit.

A Hewlett-Packard által bemutatott Metal Jet egy ipari célokra készített 3D-nyomtató. A készülék úgy néz ki, mint egy mosógép méretű fénymásoló, s a különböző tervek megvalósításán kívül megkönnyítheti a prototípusok kifejlesztését és emellett akár az autógyártásban vagy az egészségügyi eszközök készítésében is komoly szerepet kaphat.

Tim Weber, a Hewlett-Packard 3D-fémekért felelős vezetője azt nyilatkozta, hogy a 3D-nyomtatás csökkenteni fogja bizonyos alkatrészek előállítási költségeit és lehetővé teszi majd a cégek számára, hogy az új termékeket az eddiginél gyorsabban fejlesszék ki. Néhány esetben a vállalatok ugyanazokat a terveket használhatnák fel a prototípusok és a végleges alkatrészek legyártására. A menedzser hozzátette, hogy manapság számos alkatrésznél több hónapig tart az első prototípus elkészítése, viszont immár akár néhány nap alatt elvégezhető mindez. A fejlesztés felgyorsulásával az innovációs sebesség jelentős mértékben növekedhet.


Egyes vállalatok - például a GE Aviation - már évek óta alkalmaznak 3D-fémnyomtatást, de a mostani eljárás lassú és drága, ráadásul nem minden alkatrész esetében praktikus. A HP ezzel szemben a Binder Jetting nevű eljárást alkalmazza, amely Weber szerint olcsóbb és hatékonyabb. Ezt a módszert használja az EXone nevű 3D-nyomtatógyártó vállalat és a Desktop Metal nevű startup is. Ennél az eljárásnál két anyagot használnak, egy alap- és egy kötőanyagot, utóbbi általában folyékony formában van, és ez tapasztja össze a másik részecskéit. A nyomtató feje vízszintesen mozogva rakja egymásra felváltva a két réteget.

Tim Weber biztos benne, hogy a Hewlett-Packard a tapasztalatainak köszönhetően a hagyományos nyomtatók területén is előnybe kerülhet a vetélytársaival szemben. A 3D- és a hagyományos nyomtatók bizonyos alkatrészei megegyeznek, mindenekelőtt a tinta permetezéséhez használt fúvókák, a beépített műanyag- és fémalkatrészek. Miután a HP több millió fúvókát állít elő, ezért azokat az átlagosnál olcsóbban tudja legyártani. Ez azt is jelenti, hogy azok a szerelők, akiket kiképeztek a hagyományos ipari nyomtatók karbantartására, némi képzés után képesek lesznek az új 3D-fémnyomtatókat is megszerelni.


A Metal Jet segítségével eddig kis méretű kiegészítőket gyártottak, például kulcstartókat egyénre szabott gravírozással és valószínűnek tűnik, hogy még évekig tarthat, mire olyan autókat is meg lehet majd vásárolni, amelyek részben 3D-nyomtatóval készültek. A cég már partneri kapcsolatot alakított ki több társasággal, amelyek között ott van a Parmatech, az OKAY Industries, a Primo Medical Group és a GKN Powder Metallurgy is. A Parmatech egészségügyi, míg az utóbbi autó- és repülőgépipari beszállítócég. Ezek a vállalatok olyan piaci szereplőkkel (Volkswagen stb.) működnek együtt, amelyek 3D-fémnyomtatókkal kísérleteznek és emiatt már az idén megkapják az első berendezéseket, amelyek egyébként a piacon csak 2020-ban fognak megjelenni.

Todd Grimm tanácsadó úgy kommentálta a hírt, hogy a Hewlett-Packard szakértelme - ötvözve a rendelkezésre álló hatalmas erőforrásokkal - segíthet abban, hogy a társaság vezető pozíciót szerezzen a fémnyomtatás piacán. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ez a piac egyáltalán milyen nagy lesz. Tim Weber közölte, hogy a Metal Jet piacra dobása már 50-70 000 darabos értékesítés mellett kifizetődő lesz.

Pete Basiliere, a Gartner elemzője azt javasolta a HP-nek, hogy az új eljárást inkább a csúcstechnikájú egészségügyi termékek gyártása során és ne az autóiparban használja. Az utóbbi esetében ugyanis bizonyos alkatrészekből több milliót kell készíteni, ráadásul a piaci szereplők milliárdokat fektettek az eljárásokba, ezért aligha fognak hirtelen átváltani 3D-nyomtatókra. Weber erre csupán annyit reagált, hogy annyira fel akarják javítani a technológiát, hogy a vállalatoknak ne legyen más választásuk, mint váltani, s utalt rá, hogy még nem ismertek a 3D-gyártás valódi alkalmazási lehetőségei. Továbbá eddig nem volt lehetőség arra, hogy fémtermékeket kis darabszámban olcsón lehessen előállítani, ez azonban megváltozik a közeljövőben.

A 3D-fémnyomtatás alapjaiban rengetheti meg az ipart, ráadásul nagyon jó úton halad afelé, hogy kilépjen a kísérleti szakaszból és világszerte elterjedjen. Egyre több fémelemet készítenek porból és lézer segítségével. A szakértők korábban azt prognosztizálták, hogy a területen 2025-ig 35 százalékos növekedés valósulhat meg. A technológia tömeges elterjedésével és alkalmazásával csökkenhetnek mind a kompatibilis 3D-nyomtatók, mind az egyes elkészített egységek költségei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoltan1984 #21
    "manapság számos alkatrésznél több hónapig tart az első prototípus elkészítése, viszont immár akár néhány nap alatt elvégezhető mindez."

    Szerintem nagyon vilagosan le van irva mire szanjak elsosorban.
  • Sir Cryalot #20
    Kristályt sem nyomtatni szoktak hanem növesztenek utána vágnak.

  • TokraFan #19
    Akkor mégegyszer...: "Egy évtizedes fejlesztési előnyben lévő technológia mai állapotát hasonlítod, egy pár éve indult új technológiához."

    Továbbá: elég sokszor le lett írva, hogy prototípus K&F-nél használható jelenleg elsősorban, lényegesen gyorsabban és főleg olcsóbban mint a fröccsöntés! tekintettel arra, hogy ez utóbbihoz k*rva drága az alakadó szerszám elkészítése, ami nagytételű gyártásnál megtérül, de amikor kutatás/fejlesztés közben hatvanezer darabot kell készíteni a végleges megoldásig, már sokkal olcsóbb és gyorsabb a prototípust egyszerűen kinyomtatni. Szintén már most van keresnivalója a kisszériás gyártásban, szintén fenti okokból...De te szajkózzad csak nyugodtan ezt a gépromboló dumát...a tényekkel ne is foglalkozz.
  • Sir Cryalot #18
    Ahogy elnézem még munkafolyamat gyorsításnál sem nagyon rúg labdába az "AM" :

    https://en.wikipedia.org/wiki/Agile_tooling
    hja
    sajna úgytűnik ez nem újdonság hanem nagyon is a szokásos felajzott, önfényezős, hackathon brigádozós lumpenkedés.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2018.09.17. 13:21:07
  • Sir Cryalot #17
    Szóval a hagymázas vízióktól eltekintve még mindig nem tudjuk hogy fog labdába rúgni a cucc, tooling-nak imprecíz, sorozatgyártásra specifikus, még a cikkben se tiszta hogy milyen igényt fed le a piacon.

    A cikkben ami egy feltételes mód és "weasel word" gyűjtemény :DDDDD.
  • TokraFan #16
    "eleve az hogy kell hozzá egyfajta különösen egészségtelen defetizmus hogy valaki az újdonságokban higgyen mintsem abban ami bevált."

    Te meg miről beszélsz? Senki nem állította, hogy a jelenben a 3D tech felveheti a versenyt a már sokkal kiforrottabb technológiákkal. De a jövőben valós alternatíva lehet mert a fejlődés arról szól, hogy új utakat keresünk! Beteg dolog éppen az lenne, ha nem keresnénk jobb, hatékonyabb megoldásokat az iparban. Nyilvánvaló, hogy nem minden ötlet és új technológia válik be és nem mindből lesz életképes termék, de ez is teljesen természetes része a fejlődésnek. Emiatt születhetett meg a fröccsöntés is, ami szintén nem indult könnyen, emlékezzünk már a kezdeti műanyagok és gépek "minőségére"!

    "A a lesajnált bevált dolognak "ultra precision" tooling a neve"

    1. Nem sajnálta le senki! Vetítesz itt ezerrel.
    2. Ultra Precision a sok évtizede fejlesztett mai állapotában. És egy sorjás foshalmaz volt amikor a fejlesztést kezdték...

    Egy évtizedes fejlesztési előnyben lévő technológia mai állapotát hasonlítod, egy pár éve indult új technológiához. Bravo...sokkal inkább ez a beteg!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.09.17. 00:53:31
  • TokraFan #15
    "A burkolat egyáltalán nem esztétikai szempontok miatt kerül rá egy ipari gyártásban használt gépre, hanem komoly funkciója van"

    Komoly funkciója _IS_ van! Ezt a funkciót azonban betölthetné egy darab marha ronda szögegyenes és festetlen rozsdamentes acéllemez is, amit Pista a műszak végén ráheggeszt és kész. Ezzel szemben itt egy porszórt vagy égetett festéssel ellátott, színeiben is harmonizáló, esztétikus és vizualitásában is csodálatosan átgondolt tervezésről van szó, sajnálom, ha számodra ez nem nyilvánvaló! 2018-at írunk, nyilván nem fognak kézművesek mintákat hímezni rá, a stílusok változnak, nevetségesen is nézne már ki egy mai modern gyárban a 100 évvel ezelőtti stílus (annak ellenére, hogy magam is rajongok az antikvitásért és bizonyos korai építészeti stílusokért).

    "a bulvártudományos sajtó (pl. sg) vízióitól még olyan messze van, mint a fúziós energia használata."

    Nem lehetsz túl téjékozott, ha a 3D nyomtatást fejlettségi szintjét a fúziós technológiához hasonlítod. A 3D nyomtatás már ma is aktívan jelen van az iparban, persze elsősorban nem a sorozatgyártásban hanem a prototípus készítésben, teáht a kutatás-fejlesztési szakaszban vagy kisszériás gyártásnál.

    A vallásos gondolkodók nem képesek megérteni, hogy a technológiai fejlesztés egy folyamat! Nem csettintésre megy. A Wright fivéreknek még csak 12másodpercet sikerült repülniük, mára 115évvel később pedig már kis túlzással rutinná vált még az űrutazás is. Majd a 3D nyomtatás technológiája is eljut egyszer oda, amikor képes lesz teljesen kiváltani a forgácsolást. Már ma is több, egymástól gyökeresen eltérő 3D nyomtatási technológia létezik, és rengeteg kutatás zajlik az ágazatban. Szépen ki kell várni, amíg a kutatás-fejlesztés, a kísérletezés és a vonatkozó technológiák fejlődése el nem éri a szükséges szintet.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.09.17. 00:37:00
  • Sir Cryalot #14
    JA a lesajnált bevált dolognak "ultra precision" tooling a neve, majd ha hasonló jelzőt tud applikálni a HP a cuccához a habzó szájú PR helyett akkor majd lesz miről beszélni.
  • Sir Cryalot #13
    Milyen időtávlatban újdonság a fröccsöntés ?

    Miért van 5-10 évente valami óriási taroló dolog amit körül kell nyáladzani és csak az elektronikus sajtó hasábjain van szó új távlatok nyitásáról ?

    Legalább USA-ban ha lehoznak ilyen őrülten jól hangzó habzó szájú PR-t akkor oda van írva a lap alján hogy forward looking statement kisbetűvel, kivéve persze a klikkvadászat specialistákat.
  • bundasjezus #12
    Bocs, de ezt nem tudom szó nélkül hagyni.

    "eleve az hogy kell hozzá egyfajta különösen egészségtelen defetizmus hogy valaki az újdonságokban higgyen mintsem abban ami bevált."
    Csak zárójelben megemlíteném, hogy minden, ami bevált, egykor újdonság volt. Ne essünk át a ló túloldalára...