Gyurkity Péter

Bemutatkoztak az új iPhone okostelefonok

Az X-vonal került előtérbe, miközben a tavalyi modellt már most kifuttatják.

Az Apple a várakozásoknak megfelelően sort kerített szokásos éves rendezvényére, amelyen több új készülékről is lerántották a leplet. A bemutató során megemlítették, hogy a tábor immár több mint 2 milliárd eszközből áll, bár azt nem fejtették ki, hogy ezek közül mennyi tartozik az egyes szegmensekbe.

Ezt követte az Apple Watch Series 4 bemutatkozása, amely természetesen az okosórák területén száll majd versenybe. A nagyobb, 40 és 44 mm-es kivitelben érkező változatok OLED-panelt, lekerekített sarkokat, valamint kisebb kávát kínálnak, optimalizált kezelőfelülettel, az új S4 ikermagos chippel, további funkciókkal és érzékelőkkel, szeptember 21-i megjelenéssel, 399 dolláros induló áron, legalábbis ami a GPS-vonalat illeti, míg a mobilelérést kínáló példány 499 dollártól indul.


Ami a telefonokat illeti, itt egyszerre 3 új X-változat mutatkozott be, ezt azonban megelőzte a kiszivárogtatás, miszerint a tavalyi iPhone X, az iPhone SE, valamint az iPhone 6s már kivezetésre kerülnek. A cég a rendezvény alatt az iPhone Xs és az iPhone Xs Max, valamint a némileg olcsóbb iPhone XR modelleket mutatta be.

Az első példány ezek közül az eredeti típus frissített változataként jelenik meg, egy 5,8 hüvelykes Super Retina OLED-panellel, ám immár az új A12 Bionic chippel. Ez utóbbi 7 nanométeren készül, 6 maggal, amelyek közül 2 kínál kiemelkedő teljesítményt. A grafikus vezérlő állításuk szerint 50 százalékkal gyorsult, de a képfeldolgozásért felelős egység is javult, amely egyben 30 perces növekedést eredményez majd az üzemidő terén. Érdekesség az aranyszínű változat, amely valóban impozáns látványt nyújt, ehhez pedig a Neural Engine, a Face ID, valamint (most első alkalommal) a dual-SIM opció társul.


Az iPhone Xs Max a korábbi Plus-modelleket hivatott leváltani, természetesen nagyobb kijelzővel és akkumulátorral. A Super Retina panel itt 6,5 hüvelykesre ugrik, amely egyben az eddigi legnagyobb a családon belül, a chip ugyanaz, a fém keret és az üveg hátlap szintén azonos, ez itt is az IP68-minősítésnek felel meg, az üzemidő pedig szerintük másfél órával javult az eredeti tavalyi példányhoz képest. A hátoldalon egy 12 megapixeles iker-kamerát helyeztek el, amely a Smart HDR, a 2x-es optikai zoom, valamint a jobb mélységérzékelés révén kiemelkedő minőséget hivatott nyújtani, ami a videókra is érvényes. A gigabites LTE-elérés mellett a dual-SIM opció a nanoSIM- és eSIM-szabványt is támogatja, miközben a szoftveres oldalon már az iOS 12 fut, tovább bővülő AR- és Siri-funkciókkal. Az ár a tároló méretétől függ, ez 999 és 1099 dollár között mozog majd, az előrendelés szeptember 13-tól él.


Az iPhone XR ehhez képest egy 6,1 hüvelykes Liquid Retina LCD-kijelzőt kínál, ugyanazon chippel, 6 eltérő alumínium-üveg kivitelben, a fent említett szoftveres és hardveres funkciókkal. A külső az IP67-minősítést érdemelte ki, a hátoldalon egyetlen 12 megapixeles szenzor kapott helyet, a dual-SIM itt is megjelenik (egy ősszel esedékes szoftveres frissítés révén), mégpedig az LTE-A és az iOS 12 támogatásával egyetemben. Az ár 749 dollártól indul, a megjelenés október közepén esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #66
    Lehet szidni az árát. Ellenben évekig támogatott, a sok éves iPhone-k is tök jól használhatók minimálisan lassulnak kb az aksi miatt. Rohadt olcsón lehet javítani akár otthon nulla gyakorlattal milliószám elérhető szerelő leírásoknak és videóknak hála. Ez semelyik Androidos telóról nem mondható el még a pixelekről/nexusokról sem. Minden paraméterében jó telefonok.
  • M2 #65
    Szerintem azért mindenki várt egy kis csökkenést az árakban, merthogy Androidon megjelentek a nagyon olcsó és nagyon jó kínai készülékek. Pocophone és társai ugye.
    Én ezekre az árakra számítottam a fentiek miatt:
    XR $599
    Xs $899
    Xs Max $999

    Gondolom, hogy ha az eladási számok az Apple-t igazolják majd, akkor maradnak az árak, de ha a kereslet elkezd csökkenni, bőven lesz honnan visszavenni.
  • Gladiator #64
    Amugy en nem feltetlenul gondolom tul draganak az iPhonet. (itt nyilvan nem az 578e ft-os 512 gigas Xs Maxra gondolok). De 300e forint egy telefonert, amit napi szinten hasznalok tobb orat, szerintem belefer.

    Ha belegondolsz, egy jo silec is 100e ft korul van es azt evente 2x hasznalod (plusz meg ahhoz kell bakancs, siruha, siberlet, elutazni valahova, ahol van sipalya, szallas, stb.)

    Szoval nem ertem, hogy miert is olyan rohadt megbotrankoztato 300e-t kiadni valamiert, amit naponta tobb orat hasznalunk es egy csomo mindent kivalt (pl. fenykepezo).

    Nyilvan, most megint lehet azzal jonni, hogy hat de az Android is ugyanezt tudja fele ennyi penzert! Akkor az lenne a kerdesem, hogy milyen kocsid van? Mert 100%, hogy tudnek talalni egy kocsit, ami fele annyiba kerul, mint a tied es ugyanugy elvisz A-bol B-be. Tehat akkor ti is vaganykodni vettetek a dragabb kocsit?
  • wraithLord #63
    :D Érdekes meglátás.
  • M2 #62
    Irigységről akkor beszélhetünk, ha valaki bejön egy számára teljesen érdektelen készülék topicjába és elkezdi prédikálni, hogy ki mire gondolt, mikor megvette az adott készüléket. Mert bizony, ha ezt a viselkedési mintát lebontod, nem juthatsz máshova mint az egyik legalapabb emberi érzésre, melynek neve: irigység.

    Az irigyek kedvenc szavai: sznob, presztízs, túlárazott, pózol, nyugati kultúra... meg a szokásos töltelék szitokszavak.
  • wraithLord #61
    Miért van az, hogy egy 'iPhone vs. androidos telók' vitára kattintva mindig megtalálom az "irigy" szót valamelyik kommentben, és hogy azt az esetek 100%-ban mindig egy iphone-os írja? Ez valami végső vitaeszköz?
    Az Apple csak úgy csinál, mintha valami presztízsmárkát árulna, valójában már egy ideje ugyanaz, mint a többi, picit drágábban - ha a konkurencia csúcskészülékeit nézzük. Egy androidos flagship semmivel sem szarabb, mint az iPhone (leszámítva az Android nyilvánvaló szoftveres hátrányait).
    Az meg természetes, hogy van egy csomó ember, aki nem szerződéssel veszi a telefont, és nem hajlandó 200-300k-t költeni egy szaros okostelefonra, legyen az akármi. A kiakadás is legfőképpen a nyugati kultúrába ivódott indokolatlan és irritáló Apple sznobizmusnak és csőlátásnak, a (vélt vagy valós) önjelölt (magától az Apple-től eredeztethető) felsőbbrendűségi komplexusnak szól. Nyilván nem minden Apple felhasználó ilyen, valaki csak használja, mert bevált neki, és nem akar ilyesmivel érdemben foglalkozni (mert ugye az androidos szegmens kicsit bonyolultabb).
    Irigységről szerintem (remélem) max. a tinédzserek körében lehet beszélni, akik két táborra oszlanak: azokra, akiknek megveszik a szüleik az iPhone-t, és azokra, akiknek nem. Aki saját keresettel rendelkezik, az azt vesz magának, amit akar, Apple cuccokat is bárki vehet. Max. ha kevés a keresete, akkor valami más dolog rovására megy, ami lényegesen fontosabb lenne, mint hogy milyen okostelefonnal pózol az utcán.

    Amit tényleg nem tud bárki megvenni, azok a tényleges presztízscuccok, pl. a többtízezer dolláros presztízs divatmárkák/designcégek által gyártott okostelefonok krokodilbőrrel, 24 karátos arannyal, gyémátberakással stb.-vel, nem az iPhone. Ezeket azoknak gyártják, akiket frusztrál, hogy nem tudják mire költeni a másodpercenként egy átlagember féléves fizetésével gyarapodó vagyonukat. És ezt is csak a nyugati kultúra embere irigyli, aki nem tudja, hol az elég.
  • M2 #60
    Van valami végtelenül szánalmas abban, amikor egy buta, irigy kis troll reklamál az idegtől remegve, hogy az érintettek hozzá mernek szólni.
  • ugh #59
    Nem.
    Az is gaz es agyalagyultnak kell hozza lenni.
  • ugh #58
    Ilyen a sok bunhulye, szellemi toprongy , agylepras ajfonbuzit egy helyen.
    Jezus uristen, mi a faszom van itt?
  • Tetsuo #57
    Olyan szolgáltatási csomagok kezdenek elterjedni (kb. lízing), hogy havi részletért mindig a legújabb iPhone telefonod van, ugyanez autóban stb. biztoítással és ingyenes javítással.
    Szerintem néhány évtizeden belül ez nagyon széleskörűen elterjed.