Berta Sándor

Okoshangszóró kínai módra

Új szintre emelték Kínában a pártpropaganda kiszolgálását: csillagos sarlós hangszóróból ömlik a kommunista filozófia.

A Ximalaya FM-nek több mint 40 millió regisztrált felhasználója van és ezzel a legnagyobb audioplatformnak számít a távol-keleti államban. A Ximalaya FM egyszerre kínál podcastokat, rádióadásokat, zeneszámokat, hangoskönyveket, felolvasásokat és további tartalmakat, amelyek le- és feltölthetők, illetve streamelhetők. A szolgáltatást számos kínai jármű fedélzeti rendszerébe és okostelefonra előre feltelepítették.

Most ismertté vált, hogy a több nagybefektető - például a Tencent, a Goldman Sachs és a New Horizon Capital - által is támogatott Ximalaya FM egy okoshangszórót dobott piacra, amellyel kifejezetten a kommunista párttagokat célozta meg. Az új eszköz támogatja őket abban, hogy folyamatosan tájékozódjanak a legfontosabb hírekről és anyagokról.


A Xiaoya nevű okoshangszóró már 2017 óta kapható 549 és 899 jüan közötti összegért, s parancsra lejátszik podcastokat, zeneszámokat éppúgy, ahogy az időjárás-jelentést is megosztja vagy jegyzeteket és naptárat készít. Ennek a modellnek dobták piacra a különleges változatát, amely vörös színű és csillag-, illetve sarlóemblémával van díszítve. Az audiotartalmak is egyediek, többek között a történelem, a filozófia és a kommunista párt hierarchikus struktúrájának a témaköréből tartalmaznak anyagokat. Emellett elérhetők a kommunista párt kongresszusainak és azok határozatainak összefoglalói. A különleges változat emellett mindazt tudja, mint a hagyományos modell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #15
    Ehhez nem kell tűzfal, elegendő ha megbélyegzik és közutálat tárgyává teszik az adott dolgokat - egyelőre.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.09.13. 14:33:57
  • zola2000 #14
    úgy értem talán épül az európai nagy tűzfal is

    A rendszerellenes oldalakat (izé csúnya rossz terrorista és holokauszt tagadó stb) gondolom blokkolni fogják, a demokratikus, keresztény értékrend és a közjó és a jóízlés érdekében természetesen.
  • zola2000 #13
    Én meg arra leszek kíváncsi, hogy a olyan oldalakkal mi lesz, amik nem alkalmazzák majd ezt a szűrőt, blokkolva lesznek EUból?
  • Skylake #12
    Akárhogy nézem, ez az állami és kereskedelmi célú lehallgató berendezés legalább őszinte. Őszintén és egyértelműen mutatja, hogy az állam és a párt ott van a lakásodban. Épp úgy, mint Winston Smith esetében a telekép. Ha már fogva vagy, legalább egyértelmű lesz számodra. Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen készülékről ezt fogom állítani valamikor.

    Félreértés ne essék, én aztán zsigerből utálok mindenfajta önkényuralmi rendszert, és mindenfajta olyan próbálkozást, amely a magánélet állami és gazdasági szervezetek általi elfoglalására, és direkt vagy indirekt irányul. De ez a megoldás mennyivel őszintébb, mint a tegnap elfogadott szerzői jogi „reform” nevű betarthatatlan ostobaság. Amelynek 11. és 13. cikkelye éppen ugyanezt valósítja meg, csak közben a pofádba hazudják, hogy mennyire demokratikus világban élsz.

    Utóbbiról röviden annyit, hogy nem szeretnék azokon a napokon Brüsszelben tartózkodni, amikor a jelenlegi generációk, 14-től mondjuk 45 éves korig rájönnek, hogy nem posztolhatnak és nem láthatnak mémeket. Hogy bármilyen online közlés esetében megvalósíthatatlanná fog válni az azonnaliság. Hogy azzal, hogy szerzői jogi célokból előcenzúrát alkalmaznak a jogtulajdonosok érdekében, az egyenlő lesz azzal, mintha semmiféle véleményt nem lehetne immár kimondani, hiszen a mémek és remixek is kommunikációnak, önkifejezésnek tekinthetők ebben a kommunikációs térben.

    Hasonlítsuk össze azon európai parlamenti választások esetében választásra jogosultak létszámát, akik e miatt jelentős érdeksérelmet fognak elszenvedni, a szerzői jogaikat gyakorolni kívánók létszámával. Mennyi lehet a különbség a két csoport létszáma között? 100- 200 millió fő elég lesz? Erről ennyit.

    Javasolnám az EU környezetében lévő nem EU-s országok vállalkozói számára, hogy invesztáljanak a VPN szolgáltatásokba: rövidesen ugyanis az EU országok lakói tömegesen ezeken keresztül fognak felmenni a Fészre, meg a Csőre, és fognak kiposztolni bármit, épp úgy, mint eddig.

    Hölgyeim és uraim, ezen túlmenően lehet bekészíteni a popcornt. Én például azt találtam ki, hogy egyfajta pilot projektként például Arany János összes művének jogtulajdonosaként fogok a bevezetésre kerülő tartalomszűrő rendszerek felé jelezni önmagam. Miért, miért? Csak. Mindenfajta mű, illetve annak részlete, ami Aranyhoz köthető, leszedetek mindenhonnan a g*cibe, tehát még házit sem fognak csinálni a kölykök, hiszen az elküldött email-ből, Facebook iskolai zárt csoport oldaláról is ki lesz takarítva, mert én így akarom! Aztán mondjuk folytatom Goethe-vel, ezzel már EU-s szinten lehetek nagy hatású copyright troll. Miért? Mert erre áll fel.
  • ostoros #11
    Szerintem ez részben gazdasági kérdés. Minél gazdagabb egy társadalom, annál többet tud és akar megtenni az ember. A szovjetunió is azután omlott össze, hogy lezajlott egyfajta polgárosodás, nem a hetvenes években, amikor még kilógott a seggük a gatyából.

    Hasonlóképpen: az egyre gazdagabb kínai társadalom fokozatosan egyre több lehetőséggel rendelkezik, és ehhez mérten egyre nagyobb szabadságot követel magának. És nagyrészt meg is kapja. Szidhatod a kommunista pártot mint a bokrot, nem visznek el. De ha a liberalizmust élteted, na, azt már jobban utálják.


    Az meg, hogy Európa kezd diktatórikusabbá válni, az a beszűkülő gazdaságából, és a bezárkózásából adódik. Európa teret veszít. Hát még jobban fogja szorítani a gyarmatait (minket, lengyeleket, stb.) hogy ez milyen formát fog ölteni, mézesmadzagot, vagy kést a hátunkba, még ők sem tudják. De az biztos, hogy egyre jobban fosnak az EU szétesésével a belső piacok elvesztésétől.
  • zola2000 #10
    hát, egy kínai fórumon ottani állampolgárként nem merném ilyen nyíltan leírni milyen problémákat látok a rendszerben mint itt tettem.

    annak ellenére Kínában folyamatosan nő a szabadság, itt kezdett el csökkenni, jelen pillanatban ott rosszabb, de ha így megy tovább, jó kérdés mi lesz.
  • ostoros #9
    Részletezd akkor!
  • Tetsuo #8
    Kínában a propaganda tálalása annyiból jobb, hogy ott az nyilvánvaló és nem titkolják.
    Egész Nyugaton a liberális-cionista (pl. a kultúrmarxista) propaganda rejtve van, tabunak számít, de legalább annyira létezik, mint a kínai.

    Én rühellem a bolsevik ideológiát (és az azokat terjesztőket), de ez a hangszoró nem zavar, inkább viccesnek tartom, hiszen eleve párttagoknak van és kilométerről látszik, mi a célja.

    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.09.11. 23:13:17
  • TokraFan #7
    Minden tekintetben rosszabb...
  • zola2000 #6
    Lényeg az hogy itt is szépen érik az orwelli modell

    http://m.sg.hu/cikk.php?cid=132925