Berta Sándor

Jön a színes E-Ink kijelző

Az új képernyő egyelőre csak a poszterekhez és a plakátokhoz lesz elérhető.

Az E-Ink cég bejelentette, hogy piacra dobja az Advanced Color ePaper (ACeP) nevű kijelzőjét, amelynek a sorozatgyártása az év végén kezdődhet el, az első termékek pedig 2019-ben jelenhetnek meg a boltok polcain. Az új képernyőket először kizárólag hirdetési és tájékoztatási célú poszterekben és plakátokban használnák fel. Az ügyfelek egyelőre csak 32 és 13,3 hüvelykes méretben tudják megrendelni az Advanced Color ePaper kijelzőket. A 13,3 hüvelykes változat 32 000 színt tud megjeleníteni és a felbontása 1600 x 2500 képpont 150 PPI-s pixelsűrűség mellett. A régebbi E-Ink termékek csupán 4600 színt tudtak megjeleníteni.

Az ACeP-képernyők csak nagyon kevés áramot fogyasztanak és - hasonlóan a nyomtatott papírokhoz - szinte minden fényviszony mellett jól olvashatók. Ezáltal ideálisak például az elektronikus könyvolvasókban a színes tartalmak megjelenítésére is. Ilyen termék kifejlesztését ugyanakkor egyelőre egyetlen gyártó sem tervezi. Ennek oka elsősorban az, hogy az új kijelzőnek még viszonylag hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy az egyik megjelenített képről a másikra váltson át.

Johnson Lee, az E-Ink elnöke kijelentette, hogy az első alkalmazási felületek a plakátok lesznek, de hozzátette, hogy sosem mondana olyat, hogy az új képernyőket soha nem fogják elektronikus könyvolvasókban alkalmazni. Dolgoznak azon, hogy tovább javítsanak a képváltási időn. Miután jelenleg nem fókuszálnak az elektronikus könyvolvasókra, ezért jelenleg nem is tud mondani olyan konkrét időpontot, hogy mikorra várható az ilyen termékek megjelenése.

Tavaly áprilisban a Sony jelentkezett E-Ink kijelzős táblagéppel, amelynek felbontása 1650 x 2200 képpont volt, a pixelsűrűsége pedig 207 PPI. A készülékbe 13,3 hüvelykes képernyőt szereltek, amely az E-Ink Mobius-technológián alapult. Az utóbbi kevésbé érzékeny a különböző fizikai behatásokra, ütődésekre. Mindez lehetővé teszi, hogy a tábla PC-t a lakáson kívül is használni lehessen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    A lassusaga miatt nem terjedt el soha az eink, mert az emberek jelentos resze nem olvasni hanem vidokat nezni szeret. Nem allt ra a technologiara minden gyarto mint tette azt az LCD vagy az OLED eseten. Egszeruen nem futott be a technologia es ezert a fejlesztese is nagyon lelassult es az ara sem tud igy lemenni. Gyakorlatilag az OLED lett helyette a befuto uj technologia. Ma mar a plakatok helyet is kezdik atvenni a szep nagy LCD/OLED monitorok, legalabbis a belteri (plazas) felhasznalas tekinteteben. Annyira olcsok lettek a modern kijelzok, hogy eink helyett inkabb szep nagy teveket raknak ki es azokon meg video tartalom is mehet, kulonosebb fejlesztes nelkul. (nehol, pl. gyorsettermekben meg statikus szoveges menut is tesznek rajuk, amire pont pazarlasnak tunnek, de igy konnyebb frissiteni es ha nagyon kell mehet a helyere egy reklam video is)
  • Szefmester #5
    Mi a faszom az hogy jön? Mi a büdös picsa az hogy jön?!



    A Qualcomm a Mirasol technológiáját nem csak prototípusként mutogatták hanem volt e-reader amit árultak is vele, csak épp az olcsó hígfos tulajdonságokkal bíró lcd-s readerek (amik tabletnek gyengék lettek volna) ötödannyiért voltak hazavihetőek. A vevőknek meg nem tudtad volna elmagyarázni a miértet...

    Jön bazdmeg.. az.. jön...

    2013-ban hozták ki az 5.1"-os 577ppi-s kijelzőjüket.

    jön... max újra felfedezték, mint a vr-t.

    Utoljára szerkesztette: Szefmester, 2018.09.02. 16:01:45
  • M2 #4
    Nem is értem, a második mondatod hogyan igazolná az elsőt?
    Szerinted amit csak egy üzem gyárt, az elavult, vagy mi? Mondjuk például a Mercedes S-Klasse?
  • TokraFan #3
    Pedig messzemenően ez a legalkalmasabb eBook táblákba. Gyakorlatilag nem is tudok már sima LCD panelt olvasni, amióta megvettem az első e-ink kijelzős táblámat. Simán Nobelt érdemelne az, aki ezt kitalálta!
  • kvp #2
    Jo 10 evet kestek a technologiaval. A fekete-feher kijelzoket is csak egyetlen kinai uzem gyartja, valoszinuleg az uj szinesek is max. csak ott keszulnek majd.
  • Tetsuo #1
    Már egy ideje jön.