Gyurkity Péter

Méretes Android Go okostelefon mutatkozott be

Európai gyártó rántotta le a leplet megoldásáról, egyre népszerűbb a program.

Az Android Go terjeszkedéséről mi is folyamatosan beszámolunk, legutóbb például arról írtunk, hogy a Samsung is bemutatta első ilyen megoldását. Nem teljesen váratlan a lendület, hiszen valóban komoly érdeklődés mutatkozik a szerényebb és kifejezetten olcsó telefonok iránt, most pedig egy európai cég csatlakozik a sorhoz, némileg rácáfolva a fejlődő régiókat célkeresztbe vevő eredeti elképzelésekre.

A francia illetőségű Archos mutatta be az Access 57 4G típust, amely nevéhez illően egy valóban méretes, ezúttal 5,7 hüvelykes kijelzővel jelenik meg. Ehhez ráadásul a 18:9-es képarány csatlakozik, ami eddig többnyire a csúcs- és felső-középkategóriás modellekre volt jellemző, ám a hardver természetesen messze elmarad ettől a szinttől. A teljesítményért például az 1,4 GHz-es órajelet és 4 magot kínáló Spreadtrum SC9832E chip felel, amihez itt is mindössze 1 GB memória, egy alapesetben 16 GB-os belső tároló, az ehhez csatlakozó microSD-bővítés lehetősége, valamint az FWVGA, vagyis a 960 x 480 pixel felbontás társul. Egy még olcsóbb változatot is elérhetővé tesznek, amely 8 GB-os tárolót és 3G-elérést kínál, amennyiben az alapverzió nem felelne meg igényeinknek.


Az Access 57 4G persze LTE-elérést is biztosít, mégpedig egy hátoldali 8 megapixeles, valamint egy előlapi 2 megapixeles kamerával kiegészülve. Az üzemidőről a kisebb, 2400 mAh-s akkumulátor gondoskodik, ehhez a már megszokott, napjainkra alapértelmezetté vált dual-SIM opció társul, az ár pedig 80 eurótól indul, legalábbis az eurózóna tagországaiban. Tekintettel arra, hogy a hivatalos termékoldal a magyar nyelvű lapon is megtalálható, számíthunk a hazai megjelenésre, erre azonban a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint csak októberben kerül majd sor.

Az Android Go a jelek szerint egyre több gyártó támogatását élvezi, jelen esetben az Android 8.1 Go változatának alkalmazásáról van szó, ez azonban a későbbiekben nyilván változhat, hiszen érkezőben van az új verzió.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fefy #5
    A Poco F1 szinte magányos a telefon piacon. Korábbi évekből nem nagyon lehet ilyen telefonokat mondani, ami valódi felső kategória és nem 200+ ezer forint. A legközelebb viszont a Oneplus, illetve a Xiaomi áll a feltételeimhez. Habár utóbbi a MIUI miatt azért szürke zóna, mivel eléggé belenyúl a rendszerbe. Talán a LineageOS az ami a leginkább stock android.
  • Fefy #4
    3-5 évet írtam. Egy 3 éves felsőkategóriás telefon pedig simán megbírkózna a pitével is. De frissítés alatt nem pont azt értem, hogy új android főverzió, hanem ebbe beletartoznak azok is, hogy a security fixek települjenek. Jelenleg ha valaki megvesz egy gagyibb Samsung telefont (J3, J5), akkor örülhet neki, ha megjelenés után 1 évvel bármi is kijön a telefonra. Pl 2016-os J3-on (céges teló), jelenleg így néz ki: Security patch level: 2017.12.01, Security software version: 2016.10.11 és a kernel dátuma: 2017.12.07

    Gyakorlatilag tavaly karácsonykor kapott utoljára bármilyen frissítést, ami durván másfél év összesen. Ha jól sejtem, akkor a Samsung S széria sincs más helyzetben.
  • Cat #3
    Pocophone F1. 115e ft, a Xiaomi almárkája, pár napja jelent meg.
  • zola2000 #2
    5 évig frissül?

    Kb 5 éve jöttek be a kétmagos telefonok, fél giga rammal, azt frissítsd Android 9re...
  • Fefy #1
    "hiszen valóban komoly érdeklődés mutatkozik a szerényebb és kifejezetten olcsó telefonok iránt"

    Rossz a következtetés. Nem a szerényebb, hanem az olcsóbb telefonok iránt komoly az érdeklődés, illetve a bloatware mentesség iránt. Ha lenne olyan telefon a piacon, ami megállna 150 ezer forintnál és bőven felsőkategóriás hardverrel rendelkezne (pl: Snapdragon 845 SoC, 8GB RAM, 256GB belső tárhely, NFC, QC3, Qi wireless, dual SIM, 4000mAh akksi, stb), olyan módosítatlan androiddal, ami nincs tele mindenféle kacattal, és ezen a telón biztosítva lenne 3-4-5 évig a folyamatos frissítés, akkor a többi gyártó kb lehúzhatná a rolót.

    Jelenleg ugyanis az alábbi halmazból csak kettő, maximum három teljesül egyszerre: olcsó, felső kategóriás, frissül, nincs tele bloatware-el, tartós.