Gyurkity Péter

Egységes mobiltöltőket akar az EU

Ennek érdekében pedig felmérik a költségeket és a várható előnyöket.

Az Európai Unió hosszú ideje törekszik arra, hogy egységes platformot nyújtsanak a felhasználóknak, legalábbis ami a különböző hordozható kütyük töltőit illeti. Eddig nem sok sikert mutathattak itt fel, ám most egy új anyaggal igyekeznek megkönnyíteni a feladatot, mind a gyártók, mind pedig a törvényhozók számára.

Hírügynökségi jelentés szerint a közösség versenyügyi biztosa, Margrethe Vestager, közölte a napokban, hogy hamarosan egy részletes tanulmányban foglalják majd össze azon várható költségeket és az előnyöket, amelyek az egységesítő törekvések esetleges sikeres kimenetele esetén valósulnának meg. Ettől azt remélik, hogy együttműködésre bírják majd a nagyobb gyártókat, hiszen az ő beleegyezésük feltétlenül szükséges a terv megvalósításához – itt biztosítani kell azt, hogy senki nem igyekszik majd kibújni a kötelezettségek alól. A jelenlegi, önkéntes alapon való kooperáció nem hozta meg a kívánt áttörést, ezért tartják elkerülhetetlennek a további erőfeszítést.

Az anyagban ők maguk is elismerik, hogy hosszú ideje tart már a próbálkozás, amely nem hozta meg a sikert. 2009-ben ugyan összesen 14 nagyobb gyártó írt alá egy, az együttműködési szándékot rögzítő memorandumot, ez azonban semmilyen gyakorlati eredménnyel nem járt, így a 2011-es határidőre sem sikerült létrehozni az egységes platformot. Napjainkban az USB Type-C szabvány fokozatos elterjedése jelenti az okot a reményre, itt azonban a különböző gyorstöltő platformok együttes jelenléte bonyolítja a helyzetet, az USB-PD szabványnak való megfelelés pedig eddig nem volt kiemelt szempont, hiszen a Qualcomm Quick Charge névre keresztelt technológiája is csak a negyedik generáció esetében garantálja ezt.

Az európai bizottság becslése szerint csak a használt töltők 51 ezer tonna e-hulladékot tesznek ki évente, itt pedig lehetségesnek vélik a konkrét lépések megtételét, amennyiben az iparági szereplőket nem tudják finoman rávenni az együttműködésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #14
    Pontosan... Az EU-t megbénítja a túl sokféle lobbi, a túl sokféle érdek. Közös nevező, vagy legalábbis gyors döntés a lehető legritkábban születik.
  • ostoros #13
    Képes megoldani? A roaming díjat? Nos, én hiszem ha látom.
    Az EU által kitáblázott projektekben pedig minden esetben legalább 50% állami pénz van. (Önrész+befizetés az EU-nak)
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.08.14. 13:35:46
  • CairoJack #12
    Haverom csutka ugyan így jár, csak ő 1 fülest sütött meg. Amúgy a füles volt kínai, szerintem inkább azzal volt a baj, nem a töltővel. Anno amúgy mondták is a Samsungosok, hogy ha minőségi cuccot dugsz a Samu gyorstöltőre, nem lesz baj, de ha szarabb cuccot, megsütheti... megsütötte. :(
    Most JBL fülesem van, de inkább nem dugom rá. Nem ér annyit...
    " mire az EU dönt addigra már csak type-c lesz a telefonokon..." - Mire végigmegy, inkább D-E vagy F type lesz az elterjedt... :)
  • kvp #11
    Anno mar megprobaltak aztan nem lett belole semmi. Aztan a kinai munkaspart kozponti bizottsaga hozott egy torvenyt hogy a kinaban gyartott vagy ott forgalmazott keszulekek eseten a mikro usb a szabvany es az ugy is lett.

    Most is megprobaljak, pedig eleg lenne megvarni a kozponti bizottsag kovetkezo donteset.
  • prometheus13 #10
    Már akkor is ezt javasolták a gyártóknak, amikor mindegyik más töltőt használt. Én örülök, hogy az EU valódi, hétköznapi problémákat képes megoldani, pl. a roaming díjak eltörlése stb. nem úgy mint a kedves kormányunk. Egészségügy, infrastruktúra, hétköznapi problémák megoldása, EU nélkül más se lenne itt, mint stadionok.
  • grobs #9
    Alapvetően egyetértek. Legyen minden type-c, nyomják át, hogy ez biztonságos legyen minden helyzetben, és ennyi. Nem kell túlbonyolítani. 100W fölött meg ne legyen cserélhető kábel (legalább gondolkodnának, hogy kell-e a 100W fölötti táp). Ahol meg most sem cserélhető a kábel ott ezután se lesz az.

    De az EU megint egy olyan kérdésen mocorog ami magától megoldódik.
  • fade2black #8
    Azért nem értem én se a rugózást, mert ezt már végig tolták. Ezért lett EUban és kb a világon is a defacto a micro USB.

    Most a legjobb lenne ha kötelező szabvánnyá tennék 100Wig a type-ct, USB 3.2 és Power Delivery revision 3.0 (version 1.1)val. Onnan minden ami 100W alatt van legyen az noti, mobil, tv, DAC, nyomtató, scanner, iratmegsemmiítő... mehetne avval. A kérdés max annyi, hogy kell e mindenhova 100W.
  • grobs #7
    "ezt nem lehet akár mire rádugni, mert elméletileg rá lehet, gyakorlatilag már megsütött 2 BT fülest"

    Akkor az egy hibás töltő. A gyorstöltők 2 állapotúak. Csak akkor adják a nagyobb feszültséget ha a másik oldal kompatibilis vele. Huawei gyorstöltőn rajta is van, hogy 9V 2A, vagy 5V 2A (és így is működik). Nyilván ha egy fülesre ami 5V-ot szeretne ráengedsz 9V-ot annak nem fog örülni.

    A cikk egy kicsit félrevezető, ugyanis nem általános egységesítést akarnak. Az anyag kizárólag a mobil telefonokról, és alapvetően a töltő csatlakozóról szól. Tehát sem a laptop, sem az akkus hajvágó (és egyéb háztartási eszköz) egységesítése nem szerepel a tervben. Mobil fronton meg az apple korábban is kikerülte az egységesítést, a többiek meg egységesek. Nyilván idő amíg a type-c átveszi az uralmat, de ehhez nem kell EU döntés sőt, mire az EU dönt addigra már csak type-c lesz a telefonokon.
  • CairoJack #6
    Én speciel örülnék neki, ha ez összejönne.
    Anno emlékszem fater Nokiáihoz 2 fajta töltő volt, a kicsi meg a nagy tűs, volt Alcatel 100 lábú töltő, SonyEricssonokhoz a keskeny és a széles fast port, anyu Samsungjához megint valami más, és kb. ahány teló volt a háznál, annyi töltő. Jah, és amúgy mind vacak volt. Aztán jött VÉGRE az USB korszak, akkor sokat javult a helyzet, minden lehetett 1 töltővel tölteni. Aztán most valóban, megint itt a káosz a gyorstöltők miatt. A S7Edge-met érdemes a saját Adaptive Fast Charger-ével tölteni, mert úgy másfél óra, anélkül 3-4. Nem mindegy.
    Igen ám, de ezt nem lehet akár mire rádugni, mert elméletileg rá lehet, gyakorlatilag már megsütött 2 BT fülest, a 3.ra már nem merem rádugni. Akkor maradnak a normál töltők a BT fülesekhez. De abból se mindegy, hogy hány amperessel töltöd. Sony telókhoz 1,5 amperes szutykokat adnak, azokkal sosem töltődnek fel, tehát marad a 2 amperes tablet töltő. És akkor még belépnek a képbe az Apple cuccok a lightninggal, és máris ugyan ott vagyok, ahol régen voltunk. Ja még van egy laptopom. Szóval ezeknek hála az elvileg már "egységes" korszakban is minimum 4-5 féle töltőt kell variálgatni. Rühellem... :(
    (És akkor még nem beszélte az akkus hajnyíróról, stb).
  • grobs #5
    A probléma, hogy az EU megint egy ál problémán rugózik. Mobil töltő kábelből most is 90%+ USB, a maradék meg lightning. Amin nem rugóznak az pl. a laptop töltők egységesítése ami sokkal nagyobb elektronikai hulladék, vagy az akku ami még komolyabb probléma.
    Ráadásul az ipar a telefonoknál kikényszeríti az egységes csatlakozót. A minőségbiztosításon se rugóznak, pedig a kábelekkel elég sok a probléma. Nagy részüket nem azért dobják ki mert az új eszközhöz másik kell, hanem azért mert tönkremennek ... egy passzív eszköz tönkremegy, vicc.