Berta Sándor

Chrome-funkció kerülhet a Firefoxba

A böngészőt egy olyan új funkcióval vérteznék fel, amely a Google programjában mutatkozott be.

A Chrome böngészőben már hónapok óta elérhető a Site Isolation nevű megoldás, amelynek köszönhetően minden egyes oldalhoz egy külön böngészőfolyamat tartozik, ez pedig biztonságosabbá teszi a világhálón való szörfölést. A Google a funkciót tavaly decemberben, a Chrome 63-as verziójában vezette be. A fejlesztéseket a Meltdown és a Spectre biztonsági hibák miatt gyorsították fel, mert a webes kódok erősebb elszigetelése védelmet kínált a sebezhetőségeket kihasználó úgynevezett exploitok ellen is. Eleinte még a felhasználóknak kellett bekapcsolniuk a funkciót, de a májusban kiadott Chrome 67-es változattól már eleve aktiválva volt.

A Mozilla időközben elindította a Fission projektet, amelynek az a célja, hogy egy hasonló funkciót integráljon a Firefoxba. Hivatalosan a cég még nem számolt be a projekt állapotáról, de egy lap megtudta, hogy az még korai szakaszban van. Ennek oka, hogy még néhány alapvető problémát meg kell oldani és csak ezután lehet a biztonsági megoldásból valóság.

A Fission egyik alprojektje a Fission MemShrink, amely az egyes Firefox-folyamatok erőforrásigényét akarja jelentős mértékben csökkenteni. Az aktivált Site Isolation mellett ugyanis könnyen 100 százalékra ugorhat fel a memóriafogyasztás. Ennek a problémának a megoldása viszont közel sem lesz egyszerű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    Csak a Pale Moon.