MTI

Történelmi veszteséget szenvedett el a Facebook

Az amerikai értékpapírpiacok történetében a legnagyobb egy napon belüli tőkeérték-veszteség felé halad a Facebook.

A Facebook részvénye a csütörtöki kereskedésben közel húsz százalék árfolyamveszteséget szenvedett el. A legnagyobb napi veszteség 19,6 százalék volt 174,78 dollárra. A zárás előtt mintegy négy órával az árfolyam ennél kisebb, 18,13 százalék veszteséget mutatott 178,06 dolláron. Ha a közel húsz százalékos veszteség a zárásra is megmarad, az 124 milliárd dollárral az amerikai értékpapírpiacok történetében a legnagyobb napi tőkeérték-veszteség lehet. Az így a semmibe elillanó 124 milliárd dollár közel négyszerese például a Twitter piaci tőkeértékének.


A Facebook elemzői várakozásoktól elmaradó forgalmi adatokat tett közzé negyedéves eredmény beszámolójában. A közösségi média platformnak ráadásul az aktív felhasználói száma is csökkent. A republikánusokhoz közelállóként számon tartott Fox televízió kommentárja szerint Mark Zuckerberg "öt perc alatt veszített 16 milliárd dollárt a vagyonából", és a rendkívüli veszteség oka valószínűleg az, hogy elutasította a holokauszttagadó Facebook-bejegyzések törlését. A televízió értesülései szerint az egyik kisrészvényes még azt is felvetette, hogy Zuckerberget el kellene mozdítani elnök-vezérigazgatói posztjáról.

A Bloomberg hírügynökség elemzője ugyanakkor arra mutat rá, hogy a Wall Street szakemberei már korábban jelezték a Facebook hanyatlását, amely szerintük nem is állt meg a csütörtöki veszteségekkel. Brian Wieser elemző a Bloomberg televíziós adásának nyilatkozva azon véleményének adott hangot, hogy "a növekedés nem lehet végtelen", és a Facebookot korábban optimistán megítélő közgazdászok szerinte ezt a tényt figyelmen kívül hagyták. Wieser szerint problémák vannak a közösségi platform menedzsmentjével is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #15
    180-on áll most is és szüttyög. https://stooq.com/q/?s=fb.us
    Sajnos nulla soha nem lesz mert túl sok nő nyomkodja a mobilját..
  • Sequoyah #14

    Jelenleg a Földre érkező napenergia közel milliószor annyi, mint amennyit elhasználunk, de 1% éves növekedést feltételezve ezt 1000 év múlva meghaladnánk.


    Eloszor is kis korrekcio, a rend kedveert, de a lenyegen ez nem valtoztat:
    -1% novekedes 1000 ev alatt az 20000x-es novekedes, nem millioszoros
    -Viszont a teljes foldre erkezo napenergia az 10.000-szerese, nem millioszorosa


    A lenyegen az valtoztat hogy:
    - A gazdasagi novekedes az nem egyenlo az energiafogyasztas novekedesevel. A high-tech nem igenyel sok energiat
    - Valamiert lekorlatoztad a foldre, holott a nap a foldre erkezo energia nagyon sokszorosat bocsajtja ki. Lasd: Dyson-gomb

  • Sequoyah #13
    Jelentos fizikai akadalyai a naprendszeren kivuli terjeszkedesnek vannak, a naprendszeren belul csak penz kerdese. De ugye eppen a gazdasag novekedeserol van szo, szoval ez nem veheto a korlatozo tenyezok koze.

    Mas kerdes, hogy a gazdasag novekedesenek se nem feltetele, se nem kovetkezmenye a nyersanyagigeny novekedese. Az infokommunikacio, ami az utobbi evekben/evtizedekben a fejlodes motorja, nem igenyel sem tobb energiat, sem tobb nyersanyagot. Az ujabb szamitogepek azok egyre kevesebbet fogyasztanak, es egyre aprobbak. Lasd a fejlett orszagok energiaigenyet, ami inkabb stagnal mostansag, mint novekszik.
  • Cefet #12
    Te közgazdász vagy? Mert ha nem...
    Mi nem az egész univerzumot lakjuk be. Nyersanyagokat sem az egész naprendszerből szerzünk.
    Csak a Föld nevű kis bolygócskát birtokoljuk egyenlőre, és bizony jelentős fizikai akadályai vannak a terjeszkedésnek.
  • Caro #11
    Azért az ilyen kijelentésekkel óvatosan...
    Jelenleg a Földre érkező napenergia közel milliószor annyi, mint amennyit elhasználunk, de 1% éves növekedést feltételezve ezt 1000 év múlva meghaladnánk. Amíg 150 millió ember élt a Földön, addig mindenből úgy tűnt hogy "végtelen" van, most 7.5 milliárdnál már nem éppen.

    Nyilván a fb-nál van egy határ, én nem hinném hogy örökös növekedésre lenne ítélve. Láttunk már ezer ilyen buktát: yahoo, myspace, iwiw, stb.
    Lesz jobb, az emberek átszoknak majd.
  • Sequoyah #10
    aki egy véges világban hisz a végtelen növekedésben, az vagy hülye, vagy közgazdász.

    De az univerzum vegtelen... de meg a szukebb vilagunk amit biztosan elerhetunk is akkora, hogy ma eroforrashasznalatunkhoz kepest vegtelennek tekintheto. A nap energiaja nagysagrendekkel nagyobb mint amit ma hasznalunk, es a naprendszer is nagysagrendekkel tobb nyersanyagot kinal mint amit ma felhasznalunk. Szoval fizikai akadalya a gazdasagi novekedesnek a belathato jovoben nincsen. Csak az emberi talalekonysag szab hatart.

    De a Facebook eseten a hatar az a nepesseg, ami viszont egeszen egyertelmuen hataros, es a fejlett orszagokban mindenki aki felhasznalo lehet, az mar az is. Szoval itt csak az egy felhasznalora eso bevetelt lehet novelni, de a felhasznalo torkan lenyomhato reklammennyiseg az megint csak hataros. Persze siman lehet hogy ez a hatar a mai duplaja/triplaja/10x-ese:)
  • Sequoyah #9
    Szerencsejatek, ha nem ertesz hozza. Nem kell semmifele belsos info (ami egyebkent meg torvenytelen is), csak meg kell tudnod kulonboztetni a valodi ertekcsokkenest a sima befektetoi paniktol.
    bdzsana jol latja, hogy ha minden tech reszveny esik akkor valoszinuleg sima piaci panikrol van szo, nem pedig arrol hogy minden tech cegnel pont a mai nappal fordulnak rosszra a dolgok:) Bar kerdes hogy melyik kozuluk az ami lehuzza a tobbi artatlant...

    Az biztos hogy a FB reszvenyek tartasahoz mostansag kotelidegek kellenek, mert a kisebb szellok hatasara is meg tudnak nagyon fekudni, meg ha eleg eros is ahhoz hogy vissza-visszaterjen.
  • Sequoyah #8
    Shortolj csak, ez a legkonnyebb modja hogy minden penzed elveszitsd, foleg egy nagy zuhanas utan, ami utan eselyes a pozitiv korrekcio. Javaslom meg kerj is kolcson hogy meg tobbet shortolhass:D
  • Sequoyah #7
    Mi ez a klikkvadasz cim? Ugy hazugsag ahogy van.
    Egy cent veszteseget nem szenvedett el a Facebook. Sot, tortenelmenek legnagyobb nyereseget erte el.
    Veszteni azok a befektetok vesztettek, akik dragan vettek, es most olcson adtak el. Bar aki a tavaszi botrany legmelyen bevasarolt, az meg azert mindig pluszban jar...
  • zola2000 #6
    Attól függ, ha ez a gödör alja, akkor jól jártál, ha megy sokkal lejjeb. is és soha sem fog idáig vissza kapaszkodni akkor nem, belsős infók nélkül szerencsejáték.