Gyurkity Péter

48 megapixeles kamerával újít a Sony

A cég saját telefonjain vezeheti be a szenzort, amely nemcsak a puszta számoknál javítana.

A Sony kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy 4 kamerával érkezhet az új zászlóshajó, eközben azonban a gyártó a képalkotási modulokon is dolgozik. A napokban mutatták be új fejlesztésüket, amely egyszerre két területen is komoly előrelépést kínálna.

A hivatalos bejelentésben többek között arról írnak, hogy a kifejezetten okostelefonokba szánt modul az IMX586 nevet kapta, ezzel pedig akár 48 megapixeles képeket is készíthetünk. Ezzel többek között a saját fejlesztésű digitális kamerákat is lepipálják, de a lényeg nem pusztán a pixelszámon van, hiszen a szakemberek a Quad Bayer néven futó szűrő révén a kedvezőtlen fényviszonyokra is felkészítették a szenzort, mégpedig 4 pixel kombinálásával, amellyel 12 megapixeles felvételeket kapunk, a képpponttávolság viszont 0,8 mikronról 1,6 mikronra ugrik, amivel még a Google Pixel 2 XL minőségét is megfejelhetik, hiszen ez utóbbi 1,4 mikront nyújt ezen a téren.


A megoldás valószínűleg hasonlít arra, amit a Huawei alkalmaz a P20 okostelefonoknál, bár ők ezt Pixel Fusion névre keresztelték. Ott egyes források szerint az IMX600 szenzorra alapozzák ezt, amely 40 megapixeles képeket készít, nem optimális fényviszonyok mellett viszont ez 10 megapixelre csökken, szintén 4 pixel kombinálásával. A Sony állítása szerint saját megoldásuk gyorsabb a konkurenciánál, itt akár 4K-videókat is rögzíthetünk 90 fps mellett, az 1080p felbontás esetén pedig 240 fps lesz a plafon, de itt nyilván a mindennapokban dől igazán el, hogy melyik fejlesztés nyújtja megbízható módon a jobb teljesítményt.

A Sony még tavaly 9 milliárdos befektetést jelentett be, amely a képalkotási divízió kiemelt helyének megőrzését szolgálja, nyilván ennek része az új 48 megapixeles szenzor bevezetése, amelyre szeptembertől kerülhet sor, először valószínűleg bizonyos Xperia okostelefonokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #13
    Az idő sok dolgot megszépít. Azért a mai felsőkategóriás telefonok nagyságrendekkel szebb képeket csinálnak, a 4K videókról nem is beszélve.
    A megapixelnek meg semmi köze a képminőséghez, a Sony esetében is osztani kell 4-gyel, de hozni fogja egy nagyon jó 12 megapixeles kompakt kamera szintjét - az meg elég.
  • 74auriga #12
    Többször néztem (és nézem mostanában is) azokat a képeket, amiket kapok ismerősöktől. Hiába 16-20 megapixel felbontású (nem minőségű) a kép nyomukba sem a Nokia N8 által készült képeknek, pedig az 7-8 éves telefon! Sajnos már nincs meg, de az általa készült képekből közel 1000 darab van. Az még az igazi Nokia színvonal volt, nem olyan, mint a mai himi-humi telefonok! Attól még nem lesz jó a telefon, mert közel 50 megás kamera lesz benne. Amennyibe kerülnek az ilyen készülékek, abból lehet venni olyan fényképezőt, amikben normális objektív van! A telefonokban lévő körömhegynyi objektívvel sosem lehet olyan képeket készíteni, mint egy fényképezővel!

    barret-nek is igaza van! Lassan...
  • barret #11
    Pedig 20 éve nem sok konkurenciája volt a nokiának...
    1992. november 10,én adták ki az első baráti méretű mobiltelefont,ami Nokia volt.
    Utoljára szerkesztette: barret, 2018.07.30. 15:42:23
  • M2 #10
    Nokia és színvonal szavakat nem írjuk le egy mondatba már vagy húsz éve!
  • barret #9
    Lassan elérünk a 100 MPX-es mobil kamerákhoz,amik megközelítik egy 4MPX-es fényképezőgép minőségét...
    Utoljára szerkesztette: barret, 2018.07.30. 09:59:46
  • x3dgime #8
    Na, a Sony is feltalálta a spanyolviaszt? :D
    Amit a Nokia sokkal magasabb színvonalon megalkotott már 7-8 évvel ezelőtt... ;)
    vö. Nokia PureView 808, majd annak utóda, a Lumia 1020... ;)
    Ott a 36 Mpx-ből lett 8 Mpx... ;)
  • Sippie #7
    és az érdekes, hogy a sony képtelen azt a szintet megközelíteni... valamit ott nagyon szarul csinálnak.
  • Thrawn #6
    Esküvőn mobillal fotózni, hát az egy vicc. Ezek nem arra valók. Alacsony megvilágításnál, mint amilyen egy beltéri esküvő, zajhegyeket és bemozdult képeket produkálnak. Rakhatnak beléjük bármit, parasztvakítás, a fizika törvényeit nem kerülhetik meg. Most az a trend, hogy telerakják a hátlapot külön-külön fényképező egységekkel, mert ugye komolyabb optikai zoom a méretek miatt kivitelezhetetlen, cserélhető obikról nem is beszélve.
  • GixEr #5
    Jelenleg az x1a, ami a kezmben van. Konkretan hasznalhatatlan az osszes 23MP-es felbontasaval. Tudom, hogy ez egy also kategorias telefon, de az, hogy szinte ertekelhetetlen fenykepeket keszit az azert nagyon nem jo. Tavaly vegigfotoztam vele a fiam eskuvojet. Nem tulzok de a 80%-a kuka (amugy hivatalos Adobe Expert/Professional vizsagam van amiben benne van a kepek utolagos felsolgozasa is), de 10 bol 8 kep ertekelhetetlen volt. Hiaba allittottam barmit is (HDR a lassu kepekhez/szembefenyhez , ISO akarmi vagy barmi mashoz) Ugye a RAW kepek elerhetetlenek mert olyan nincs. Szoval nagyot csalodtam a Sony kameraiban.
    Zömmel homalyos elmosodott kepek szulettek. Es most itt tobb szaz fotorol beszelunk, nem csak 1-2 nem sikerult fotorol.
    Viszont, ha valakinek van otlete, hogy élethelyzetekben hogy keszithetnek fotokat azt szivesen vennem. Mert Az automatikus beallitas pont semmire sem jo..
  • dyra #4
    Ne mond már :D elhagyták a jack csatlakozót mindenki elhagyta. Elhagyták az újlenyomatleolvasót szerintem nemsokára mindenki elhagyja. Ez csak pár dolog az utóbbi időből. Még mindig mindenki őket követi. Notebookoknál is már ott tartunk, hogy az üzleti modellek vékonyabbak legyenk (Apple majmolás) átalakítják a dokkolást sokkal szarabb type-c -re. Mindenben követik őket.