Berta Sándor

Francia mesterséges intelligencia laboratóriumot alapítottak

A szakemberek elsősorban a technológiában rejlő jövőbeli lehetőségeket vizsgálnák meg.

A PSA csoport (a Peugeot és Citroën márkákról ismert cégóriás) és az Inria nevű francia kutatóintézet közösen alapította meg a mesterséges intelligencia nyílt laboratóriumát. A szakértők négy esztendőn át összesen 12 területen, többek között az autonóm és intelligens járművek, a mobilitási szolgáltatások és a dizájn esetében kutatnák a technológiai alkalmazási lehetőségeit. A vizsgálatok során a szakemberek olyan szempontokat is figyelembe fognak venni, mint a prediktív karbantartás, a meghajtástervezés optimalizálása és az összetett rendszerek modellezése. Minderre azért kerül majd sor, hogy az embereknek precíz mobilitási szolgáltatásokat lehessen kínálni.

Carla Gohin, a PSA csoport kutatási alelnöke kijelentette, hogy a mesterséges intelligencia a csoport számára gyorsan fontos tényezővé fog válni a hatékonyság tekintetében. A nyílt laboratórium többek között olyan mesterséges intelligencia algoritmusokon dolgozik majd, amelyek lehetővé fogják tenni az autonóm járműveknek az összetettebb környezetekben való közlekedést is. A Groupe PSA-nak jelenleg 18 mesterséges intelligenciával foglalkozó létesítménye van, azok közül tizenkettő Franciaországban, négy Kínában, egy Brazíliában, egy pedig Marokkóban található.

Isabelle Ryl, az Inria ügyvezető, transzferekért és ipari partneri kapcsolatokért felelős igazgatója kiemelte, hogy az autóipar digitális átalakulása számos kutatási témához vezet, különösen a mesterséges intelligencia területén. Az Inria projektcsoportjai részt vesznek a nyílt laboratórium munkájában és mindenekelőtt az algoritmus területén szerzett maga szintű tapasztalataikat hasznosítják az érintett témákban a Groupe PSA munkatársaival folytatott közös munka során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!