Berta Sándor

Megújul az Apple térkép­szolgáltatása

A platformot teljesen az alapoktól újratervezik és saját kézbe veszik az adatok összegyűjtését, azaz kamerás Apple-autók fogják róni az utcákat.

Eddy Cue, a kaliforniai cég illetékes vezetője közölte, hogy szeretnék, ha a térképszolgáltatás minden korábbinál precízebb és emellett felhasználóbarát is lenne. Az Apple immár négy éve dolgozik a projekten, amelynek célja, hogy a platformot az alapoktól teljesen újratervezze. Az Apple Maps 2012 óta érhető el és eddig nem igazán tudott sikeres lenni, ezért az a döntés született, hogy az egész szolgáltatást az alapoktól tervezik újra. A legfontosabb módosítás, hogy a társaság a szükséges adatokat maga gyűjti össze és a térképeket is maga készíti el. Eddig ezeken a területeken a partnereitől függött és ez komoly késedelmeket is okozott, például a bekövetkezett változások átvezetésében. A jövőben az a cél, hogy a módosításokat a lehető legrövidebb időn belül megjelenítsék.

A térképek készítéséhez az Apple saját autókat, illetve műholdas felvételeket használ. Ahhoz, hogy az óriáscég a közlekedési helyzettel kapcsolatban valós idejű adatokhoz jusson, a jövőben támaszkodni fog a platformot használók iPhone készülékeinek információira is. Azok, akik megnyitják a szolgáltatást, kis adatcsomagokat küldenek majd az aktuális mozgásmintájukról. Ugyanakkor a vállalat kiemelt figyelmet fog fordítani az adatvédelemre: minden továbbított adat névtelen lesz és az útvonalakkal kapcsolatban sem az indulási, sem a célhelyeket nem tárolja majd el az Apple.

A térképek készítéséhez alkalmazott gépkocsikat ellátták GPS-modullal, kamerákkal, mozgásérzékelőkkel és LiDAR-egységgel. Ezek segítségével az Apple 3D környezeti adatokat gyűjthet, képfelismerő megoldásokkal felderítheti az infrastruktúrát, például a közlekedési táblákat. Az emberi arcokat és a rendszámokat felismerhetetlenné fogja tenni a rendszer, a járművekben lévő adathordozókat pedig titkosítják. Az összegyűjtött információkat több ezer Apple-alkalmazott vizsgálja majd át, hogy véletlenül se maradjon a rendszerben személyek vagy autók azonosításra alkalmas információ.

A módosított térképet frissítések útján fokozatosan fogják integrálni a meglévő verzióba, ősszel pedig az új térképeket elhelyezik az iOS 12 béta változatában. Először Kalifornia térképe újul majd meg, azt követően az Amerikai Egyesült Államoké, s csak ezután kerül sor a többi ország térképének frissítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!