Berta Sándor

Drónos mobil­szolgáltatás a hurrikánok által sújtott területeken

A mobilkapcsolat bizonyos helyzetekben életről és halálról dönthet, ezért a biztosítása létfontosságú.

Az Amerikai Egyesült Államokban minden évben számtalan emberéletet követelnek a hurrikánok és emellett még komoly károkat is okoznak az infrastruktúrában. Tavaly Puerto Ricóban a Maria hurrikán a mobil adótornyok több mint 90 százalékát semmisítette meg. A kieső mobilhálózatok megnehezítették a túlélők számára a kapcsolatfelvételt, illetve a mentési munkálatokat. A tapasztalatokból okult az AT&T és a Verizon. A két amerikai távközlési konszern úgy döntött, hogy a jövőben a robotrepülőgépekre szerelt mobil adótornyokat részesíti előnyben. Ezek a pilóta nélküli légi járművek nagyobbak a kamerákkal felszerelt modelleknél.

A CNBC ismertetése szerint az elképzelés rendkívül egyszerű: az adótornyokon elhelyezett antennákat felszerelik a drónokra és azok a katasztrófa által sújtotta terület fölé repülnek. A Verizon például egy 90 kilogrammos robotrepülőgépet látott el mobiladóval. A légi jármű New Jersey területén üzemel és egy mérföldön belül biztosít telefon- és 4G-LTE-kapcsolatokat. Michael Haberman, a Verizon hálózatokért felelős alelnöke kijelentette, hogy az a képesség, hogy hálózatot biztosítsanak egy olyan területen, ahol ilyen rendszer éppen nem működik, nagyon nagy segítség a mentőcsapatoknak. A felhasználóknak hirtelen lehetőségük nyílt arra, hogy segítségkérésre használják az okostelefonjaikat és őket is meg lehessen találni. A tervek alapján a drónok még az idén elérhetők lesznek a természeti katasztrófák helyszínén.


A Maria hurrikán után az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Hatósága (FCC) engedélyezte az AT&T-nek a Cell on Wings nevű programot, amely szintén a robotrepülőgépekre épít. A társaság mindenki számára megnyitotta a hálózatát. Art Pregler, az AT&T drónprogramjának vezetője kiemelte, hogy a pilóta nélküli légi járműveiket azonnal a mentőcsapatok, például a tűzoltók rendelkezésére tudják bocsátani. Csupán egy telefonhívásra van szükség és biztosítják a szolgáltatást.

Tavaly novemberben írtunk arról, hogy alacsony légtéri mobil adathálózati lefedettséget biztosító technológiát fejleszt a Huawei a drónok számára. Januárban pedig kiderült, hogy a Vodafone Magyarország és a Nokia együttműködésében tesztelt Nokia Saving Lives lehetővé teszi, hogy katasztrófahelyzetben a leggyorsabban és leghatékonyabban nyújtsanak segítséget a szakemberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!