Berta Sándor

Mesterséges intelligencia - borzasztó erős az amerikai agyelszívás

Az európai szakemberek úgy vélték, hogy a kérdésben sürgős beavatkozásra van szükség.

Gerhard Lakemeyer az európai mesterséges intelligencia kutatókat tömörítő EurAI nevű szervezet elnöke és egyben az Aacheni Egyetem informatikai professzora. Az EurAI a nemzeti mesterséges intelligencia szervezetek európai ernyőszövetsége és jelenleg 4500 tagja van. Az EurAI-t az 1980-as években alapította Wolfgang Bibel német informatikus.

Lakemeyer elmondta, hogy az agyelszívás nagyon erős, sok szakértő megy az Amerikai Egyesült Államokba, mert ott hatalmas fizetéseket kap és mert az USA egy kiváló környezet a tudósok számára. Ráadásul nem csupán a hallgatókat csábítják el a tengerentúlra, hanem a professzorokat is. A hallgatóknak és a tanároknak egyaránt vonzó az, hogy az olyan cégek, mint a Google hatalmas számítási teljesítménnyel rendelkeznek és akkora kutatható adatmennyiséggel, amellyel az egyetemek nem.

Lakemeyer a figyelmeztetésével a European Lab for Learning & Intelligent Systems (ELLIS) nevű kezdeményezéshez csatlakozott. Az ELLIS a gépi tanulás területén van jelen és többek között felsorakozott mögé Zoubin Ghahramani, a Cambridge-i Egyetem és Max Welling, az Amszterdami Egyetem munkatársa. A kezdeményezés célja, hogy lehetővé váljon Európában a legmagasabb színvonalú tudományos karrier, illetve, hogy sikerüljön a tengerentúli vállalatoknak megfelelő vetélytársává válni.

Yoshua Bengio Montrealban kutatja a gépi tanulást és a területen évtizedek óta a világ egyik vezető szakemberének számít. Lényegesnek nevezte egy megfelelő kutatási szövetség létrehozását az európai gazdaság számára. Yann LeCun, a Facebook mesterséges kutatásokért felelős vezetője üdvözölte a kezdeményezést, míg Garth Gibson, a torontói Vector Institute első embere jó ötletnek nevezte azt. Lakemeyer szintén azt az álláspontot képviselte, hogy az ELLIS jó irányba halad. Az EurAI vezetője közölte, hogy a gépi tanulás fontos témává vált az elmúlt években és a területen komoly haladást sikerült elérni, például a mintafelismerésben, a beszédfeldolgozásban és a fordításban. De mindez önmagában nem elegendő, szükség van egy CERN-szerű létesítményre a mesterséges intelligencia számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #10
    +1 maximal!
    Az EU sajnos rendszerszinten gátolja a fejlődést, aztán meg megy a rinya, hogy "de a zUsa"... Bár még így is jobb, mint ami itthon megy, ezekkel a középkorba révedő idiótákkal.
  • Sequoyah #9
    Az a kerdes hogy miert van az, hogy ha Amerikaban hozok letre egy szolgaltatas, az a 400millios Amerikai piacra keszul, es onnan az egesz vilagra, mig ha Franciaorszagban akkor az a Francia piacra, ha Magyarorszagon akkor a Magyar piacra, stb...

    A nyelvi korlatok egyertelmuek, de mas szempontokbol is nehez a hatarokon ativelo vallalkozasokat epiteni.
  • HyBrIDNyLA #8
    Kb. 5 évet kezeltem egy adatbázist. Kijött az EU GDPR rendelete, annyira összecsinálták magukat tőle nálunk a vezetők, hogy ment az egész a kukába. Amikor tettem egy életszerű javaslatot, hogy is járjunk el, akkor úgy álltak hozzá, hogy inkább ne is foglalkozzunk vele, abból nem lesz baj. Tök jó ez a hozzáállás, csak éppen hiányzik az életszerűség, holott a tevékenységre meg szükség lenne. Az USA-ban sokkal könnyebb produktívnak, konstruktívabbnak lenni. Ott a sikerorientáltság ("You can do it" meg a "We need you") az alap, az a belépőszint. ...és akkor a "employee top perks"-ről, meg a "We love our employees"-ról szó sem esett. Aki komoly cégnél dolgozik, az tudja miről beszélek. Milyen véletlen, hogy az is onnan indult. Az USA és az EU nagyon nem egy ligában játszik. Az európai cégek nem véletlenül nem tudnak annyi szellemi tőkét megtartani. Itt van a kutya elásva.
  • grobs #7
    "A google-nak végtelen forrásai vannak"

    Azért közben csak feljött melléjük a facebook és az amazon. Oroszoknál a yandex nagyon jól elvan, kínában meg a baidu, tencent nőtt ki. Az EU-ban meg konkrétan nulla darab ilyen cég jött létre. Ez egyszerűen a környezetnek köszönhető. A kutatók elpacsálnak a nagy büdös semmiben, aki szeretne valamit csinálni az meg elmegy az amazonhoz, vagy a google-höz, mert ők nem protekcionista módon kutatnak, és betolják a milliókat egy 20 éves alá is ha látják benne a fantáziát ... nem fizetésben hanem kutatásra.

    Mivel az EU-nak nincs se google-ja, se amazon-ja, de még egy tetves yandex szintet se hozott össze, ezért egyszerűen nincs adat amin kutassanak. Ha egy kutató megállapodik az FB-vel, akkor ott van 2 milliárd profil fotókkal, személyes adatokkal, post-okkal hogy elemezze az AI és tanuljon. EU-ban akarsz kutatni akkor ehhez képest mikró adatbázison kezdheted, és ha valami újat akarsz akkor manuálisan taníthatod az AI-t ... vicc. Gyakorlatilag egy európai kutató morzsákat kap, és több éves lemaradással kezd neki bárminek.

    Utoljára szerkesztette: grobs, 2018.07.02. 10:41:46
  • bdzsana #6
    Mert egyoldalúan nézed. Nyilván ebből a szempontból igazad van, de ott van még, hogy a gazdagok és szegények közötti különbség ott hatalmas és még mindig gyorsan nő. Az EU-ban sokkal jobb a helyzet ebből a szempontból. Bár a folyamat itt is jelen van de sokkal lassabb.
    Míg az EU-ban simán betiltanak egy vegyszert, ha kiderül például hogy rákkeltő, az USA-ban kb lehetetlen mert a piac az isten és a cégek irányítanak.
    A WEF nem rég csinált egy listát a legélhetőbb országokról, amiben a fő szempont az volt, hogy a gazdasági fejlődésből mennyire részesül a társdalom minden rétege.
    De rengetegen csináltak már hasonlót ahol több szempont is szerepel.
    Érdekes módon az USA mindig a végén kullog az első 10-ben meg Európai országok vannak esetleg még Kanada.

    Lényeg, hogy persze csökkenthetjük mi is adókat, a piaci szabályozásokat enyhíthetjük ezáltal több hatalmat adhatunk nekük. Valósznűleg ezzel tényleg nőni fog a versenyképesség. De ennek a velejáró mellékhatásait már nem biztos hogy szívesen fogadnád.

    Jelenleg a gigacégek az USA-ból és Kínából jönnek, de ennek ellenére egyikre se mondanám hogy követendő példa.
  • HyBrIDNyLA #5
    Azt azért ne felejtsük el, hogy ezen transznacionális vállalatok (és nem multik!) a bevételek jelentős részét tudatos adóelkerülési stratégiákkal szerzik be. Pl. Írország. Az EU nem véletlenül akarja egyedi, személyre szabott szabályozással megfogni őket. Az adóelkerülés éppen olyan probléma az USA-ban is, mint az EU-ban. Itt egyszerűen arról van szó, hogy ezek a vállalatok már olyan potenciállal, olyan erőfölénnyel rendelkeznek minden téren, hogy már nem lehet velük versenyezni. Nem véletlenül próbálja az EU is antitrust eljárásokkal megrángatni őket több-kevesebb sikerrel. Ez az erőfölény az élet minden területén megmutatkozik, erőforrásokban, bevételekben, gazdasági erőfölényben, készpénz tartalékban, tudásbázisban és humán területen is. Az USA és az EU közel sem játszanak egy ligában ilyen tekintetben.
  • Sydra #3
    A kártékony, szocialista agyú eukratáknak nem esik le, hogy az USA-ban azért van mindez, mert ott könnyebb vállalkozni. Csökkenteni kellene az adókat, meg a piaci szabályozásokat és akkor itt is virágzásnak indulna az IT ipar. Az ilyen olyan támogatásokkal csak rontanak a helyzeten.
  • tom_pika #2
    A google-nak végtelen forrásai vannak a hirdetési bevételekből, az EU-nak meg nincsenek erre. USA-ban sem állami finanszírozással kutatják ezt.
  • TokraFan #1
    Természetesen a szakemberek és professzorok nem hibáztathatók a döntésükért! A felelősöket az EU politikusai és szakminiszterei között kell keresni, akik nem szánnak kellő forrást és figyelmet a területnek...
    Így pedig megint csak a sarcolás marad majd, és az adóztatás. Még mindig nem ismeri fel a sok csökött agyú, hogy a hosszú távú kutatás-fejlesztésbe igenis önteni kell a pénzt, hogy ne érje meg a szakembereknek az EU-n kívülre menni és létrejöhessenek olyan cégek, melyek versenyképesek az amerikaiakkal.