Berta Sándor

Az okosvárossá válás növeli az életminőséget

A települések egyre inkább digitálissá és ezzel párhuzamosan intelligensebbé is válnak.

Mindegy, hogy az ingázással töltött időről, a bűnözési rátáról vagy a levegő minőségéről van szó, a mai helységek okosvárosokká való átalakulása érezhetően javíthatja majd a lakók életminőségét - ez derült ki a McKinsey Global Institute aktuális tanulmányából. A dokumentum adatai alapján a digitális infrastruktúrák tekintetében leginkább New York, Szingapúr és San Francisco számít globálisan vezető településnek. Az európai nagyvárosok közül Berlin és Hamburg a középmezőnyben található.

A McKinsey Global Institute munkatársai (Jonathan Woetzel, Jaana Remes, Brodie Boland, Katrina Lv, Suveer Sinha, Gernot Strube, John Means, Jonathan Law, Andres Cadena, Valerie von der Tann) világszerte összesen 50 település jellemzőit vizsgálták meg. Elsősorban azt vették figyelembe, hogy mennyire vannak jelen az okosvárosokra jellemző megoldások a biztonság, az egészség, a mobilitás, az energiaellátás, a vízellátás és a hulladékkezelés, valamint a lakások területén. A szakemberek közel 20 000 lakost is megkérdeztek a véleményükről, tapasztalataikról.

Gernot Strube, a McKinsey partnere és a tanulmány társszerzője kijelentette, hogy sok metropolisz szenved ugyanazoktól a problémáktól: a napi dugóktól, a szűk lakóterektől és a növekvő környezetterheléstől. A digitális ajánlatok fontos hozzájárulást tehetnek e problémák megoldására. Ilyen ajánlatok lehetnek például az olyan mobilitásmegoldások, mint az intelligens forgalomirányítás vagy az okosparkolás, amelyek az ingázására fordított időt akár 20 százalékkal csökkenthetnék. A fejlődő országok sűrűn lakott városaiban ilyen módon akár 30 százalékos megtakarítás is lehetséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #7
    Nem igaz...
  • Sir Cryalot #6
    Juppizmus :D
  • gforce9 #5
    Egy ilyen városban egy komolyabb áramszünettel járó üzemzavar esetén, mi is történne?
  • Tetsuo #4
    Az első kérdés az lenne, mi az az életminőség?
    Magasabb minőséget jelent-e, hogy az ember teljesen ki van szolgálva és elkényelmesedik, ahogy Hibridnyila példájában?
  • HyBrIDNyLA #3
    "A" kategóriás irodaházban dolgozom. Mindennel el vagyok látva, a fenekem is ki van nyalva. Attól mert jó egy hely és gondoskodó és jól felszerelt, az még nem teszi igényessé az embertársaidat a környezetedben ...és - eddigi tapasztalatom alapján - minél inkább kiszolgálnak - alád teszik a jót -, az emberek annál jobban hajlamosak lesznek az elkényelmesedésre, annál jobban elvárják, h kiszolgáld őket, annál inkább életképtelenebbé válnak. A pocsékolás pedig exponenciálisan növekszik, mert minden "jár" és nem becsülik meg. Kollégám pl. reggel 9-kor fogja magát és elmegy edzeni, mert megteheti és véleménye szerint, hülye lenne nem elmenni. Van kirakva nekünk 1,5l ingyen ásványvíz, kettőt belekortyolnak és ott hagyják. Az irodai részről néha 6-8 megbontott palackot viszek ki a konyhába kiönteni és kidobni a szelektívbe. Ami ingyen van, nem becsülik. Szotyi hegyek az irodában, majd a takarító összeszedi. Kolléga múltkor annyira jól érezte magát, h még a zokniját is levette és csupasz lábát feltette az asztalra - ja és vezetőről beszélek, miért ne, hát ki szólhat rá? ...és akkor még a mellékhelyiségekről nem is beszéltem.
  • kvp #2
    Hatarozottan igen. A folyoviz es az elektromossag biztosan novelte, de a kozponti futes sem egy rossz dolog. Jelen esetben azt erdemes megvizsgalni, hogy mi az ami csak siman koltsegcsokkento es mi az ami tenyleg eletminosegjavito tenyezo az uj technologiak kozzul.

    Az okosvaros trivialis szoftvere pl. a forgalomszamlalast hasznalo okos jelzolampa rendszer. Ha mar tul sok auto van bent a varosban, akkor pl. automatikusan kulso parkoloba iranyithatja az el nem fero autokat, a befele tarto pontokon letrehozott dugokkal. Egy ido utan az emberek vagy tomegkozlekedessel mennek be vagy olyan munkahelyet keresnek ami nem az adott (bel)varosban van. Az, hogy csokken az autok szama a varosi utcakon egyszerre koltsegcsokkento es eletminoseg javito technologia is.

    De ilyen okos megoldas az idojaras fuggo kozvilagitas is. Csak akkor kapcsol be ha sotet van. Ez a technologia mar nagyon regota letezik es hasznaljuk is sok helyen. Masik ilyen a BKK fele futar rendszer, ami a tomegkozlekedest hasznaloknak segit. (a cegnek is egyszerubb vele iranyitani a jarmuflottajat, az emberenek meg a valosideju utazastervezes miatt kevesebbet kell a megallokban varniuk) Vicces, hogy sok helyen csak beszelnek rola, mig Magyarorszagon mar be is vezettek ezeket. Ha van is lemaradas, az inkabb penzugyi meg kulturalis, nem techologiai.
  • KZM #1
    Nagyon nagy kérdés szerintem, hogy a technológia úgy egyáltalán növeli-e az életminőséget.