Berta Sándor

Virtuális határkerítést fejlesztett ki az Oculus alapítója

Töredékébe kerülne egy ilyen fal a mexikói határra, mint betonból. A rendszer iránt az amerikai belbiztonsági minisztérium is érdeklődik.

Palmer Luckey korábban létrehozta az Oculus VR-t, a legújabb projektjében pedig az Anduril nevű startupja segítségével kamerákkal, szenzorokkal és virtuális valóság rendszerekkel felszerelt virtuális határkerítést alakított ki. Az Anduril alapítói között van Palmer Luckey mellett a Founders Fund és a Palantir több képviselője is. Úgy vélik, az amerikai-mexikói határ védelme így sokkal egyszerűbben és olcsóbban megoldható lenne, mint a Donald Trump által javasolt fallal. A rendszer felkeltette az amerikai belbiztonsági minisztérium érdeklődését.


A virtuális határ több technológiát ötvöz. Kamerák és szenzorok mérik fel a környezetet és az ott zajló mozgást. A gépi tanulásnak köszönhetően a rendszer ki tudja értékelni, hogy a látott objektum egy ember, egy állat vagy valami más. Ezek az információk utána - zöld négyzetekkel együtt - megjelennek egy virtuális valóság szemüvegen, amely a valódi környezetet részletesen modellezi. Egy texasi kísérlet során bebizonyosodott, hogy a 86 százalékban állatnak minősített objektum valóban egy legelő borjú volt. A virtuális valóság szemüvegen való megjelenítéssel a rendszer képes azokat az információkat szállítani a határőröknek, amelyekre azoknak éppen szükségük van, ez a megoldás előnye a többi határvédelmi megoldással szemben.


Az Amerikai Egyesült Államok Vám- és Határőrségének adatai alapján az Anduril által kifejlesztett rendszer tíz hét alatt Texasban 55 olyan személy elfogásában segített, akik illegálisan lépték át az amerikai-mexikói határt. San Diego mellett pedig egy jelenleg is zajló hivatalos teszt keretében 10 embert sikerült letartóztatni. Önmagukban azonban ezek a sikerek nem elegendők az állami megrendelés elnyeréséhez, az viszont, hogy a virtuális határkerítés olcsóbb lenne a hagyományos falnál már érdekesebbé teszi a projektet a döntéshozók számára. Will Hurd texasi republikánus képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a virtuális határ mérföldenként közel félmillió dollárba kerülne, míg egy közel 10 méter magas betonfal 24,5 millió dollárba. Ez már meggyőző érv lehet.


Luckey kapcsán már tavaly júniusban megírtuk, hogy azon dolgozik, hogy a Light Detection and Ranging (LIDAR) nevű technológiát - amelyet eddig például robotautókban a környezet feltérképezésére használtak - a jövőben a határok és a katonai létesítmények biztosítására is be lehessen vetni. Ehhez a menedzser Peter Thiel befektetőtől kapott pénzügyi támogatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #8
    pedig itt alternatíva ként akarják feltüntetni. Mert csak 500ezer dollár/mérföld
    míg a hagyományos 24millió. De ugye mit te is írtad ezek nem alternatívái egymásnak. Tehát a kerités 0.5millió dollárral többe fog kerűlni / mérföld mint a hagyományos betonfal.
    Szerintem a okosok az Ocolustnál, konkrétan nem terveztek betonkeritést, csak ezt a VR nyavaját.
  • SanMaster #7
    Hogy te egy mekkora fideszes NÁCI KÖCSÖG vagy! A jó kurva anyádat kéne szétlőni ágyúval, kár hogy nem sikerült az abortusz és mégis megszülettél. Te mit keresel ezen az oldalon? Nem kaptad meg a központi utasítást? Nem azt, hogy orbán GECI viktor képét kell csókolgatni.... O-R-I-G-O! Az a te oldalad.
  • inkvisitor #5
    Én arra tippeltam, hogy kiegészítésként 5-10 kilóméterenként egy tüzérségi ágyút raknak le, és a beazonosított átkelőket azzal lövik ki.
  • kvp #4
    A fizikai es virtualis (szenzoros) hatar nem alternativak hanem kiegeszitik egymast. A szenzorok azert kellenek hogy oda tudjanak menni a hatarorok ahol gond van, mig a fizikai kerites arra jo hogy addig visszatartsa az embereket amig a hatarorok odaernek. Fizikai akadaly hianyaban sokkal tobb hataror kell, gyakorlatilag zart lancban allva, mig szenzorok nelkul latotavolsagban kell elhelyezkedniuk. Kombinalt rendszer eseten viszont eleg ha a strategiai pontokon allomasoznak es amig a behatolok a fizikai akadalyt legyozik a hatarorok oda is ernek.
  • Sir Cryalot #2
    Jól lehet vele keresni, ha hiányzik egy pár millió dolláros megrendelés legfeljebb kimennek célbalőni 5-en , és azt mondják hogy mexikóból jött a lövés.
  • dzsagon #1
    Felveszek egy tehénjelmezt és vígan átsétálok a határon.