Gyurkity Péter

Apple: itt az iOS 12 és a watchOS 5

A cég mindkét új operációs rendszerről lerántotta a leplet.

Ahogy azt hetek, hónapok óta tudtuk, az Apple saját rendezvényén mutatta be új szoftveres fejlesztéseit, amelyek az okostelefonok és táblák, valamint a viselhető termékek esetében is további érdekességeket és funkciókat kínálnak. Lássuk, mivel igyekszik a cég lépést tartani az év második felében!

A WWDC 2018 alatt kerítettek sort a szokásos bemutatóra, amelyet természetesen utólag is megtekinthetünk. Itt az iOS 12 esetében a teljesítmény növelésével nyitották meg a sort, kiemelve, hogy a régebbi telefonokon, így például a 2014-es iPhone 6 Plus típuson, 40-70 százalékkal javul a sebesség, attól függően, hogy éppen milyen tevékenységet végzünk. A kiterjesztett valóság (AR) terén a Measure app segít a valós objektumok paramétereinek jobb megmérésében, de ezzel egy időben javul a technológia támogatása, ez pedig egyéb alkalmazásokban (Safari, News, stb.) is megjelenik. További részleteket tudhatunk meg a telefonhasználatról, saját szokásainkról, de be is állíthatunk bizonyos korlátokat, hogy elejét vegyük a káros túlzásoknak. Az értesítőket csoportokba rendezik, az Animoji után most itt a Memoji, amely saját külsőnket veszi alapul és sokkal inkább egyedire szabhatóbb, míg a fotóknál a megosztási funkciót, a Siri esetében pedig az alkalmazásokon belüli hangvezérlést és az automatikus ajánlásokat terjesztik ki.


A watchOS 5 ezzel szemben természetesen az okosórák területén száll majd harcba, szintén számos újítással. Az eredeti Apple Watch készülékeken ez ugyan nem lesz elérhető, egyes funkciók pedig szintén nem univerzális módon, nem minden régióban bukkannak majd fel, megjelenik azonban a walki-talkie üzemmód a gyors beszélgetésekhez, az új tevékenységek (edzés, jóga, túra, stb.) jobb automatikus érzékelése és követése, a lépés/perc és az egymást követő mérföldek (kilométerek) összehasonlítása, ezen adatok megosztása és a felek közötti versenyek kijelölése, a podcast-támogatás, a diákigazolványok digitalizálása (nyilván elsősorban az amerikai egyetemeken), az átdolgozott Siri-felület, valamint új szíjak és kijelző-elrendezések, amelyek között természetesen helyet kaptak a melegekkel való szolidaritást kihangsúlyozó példányok, hiszen enélkül ma már létezni sem érdemes.

A hivatalos megjelenés mindkét szoftver esetében ősszel esedékes, az iOS 12 minden olyan készüléken elérhető lesz, amelyek támogatják a 11-es verziót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #4
    De mindenki tudja, hogy az "ismerősöm ismerőse" tartalmú mondatokba bármekkora faszság beírható.
  • ZenMillitia #3
    Seq: ez kamu,ugyanis az elso programozo eszreveszi, meg egy kezdo is kiszurja, ezt csak a leghulyebbek nem veszik eszre, de oket maskepp is le lehet huzni ennel sokkal okosabb modszerekkel. ;)
  • Sequoyah #2
    Meg a programozas hoskoraban, egy ismerosom ismerose csinalta, hogy egy millios loop ciklust tett a kodba, es aztan ujra es ujra eladta teljesitmenyfokozo fejleszteskent, hogy levett belole 1-1 nullat:)
  • Macropus Rufus #1
    "így például a 2014-es iPhone 6 Plus típuson, 40-70 százalékkal javul a sebesség, attól függően, hogy éppen milyen tevékenységet végzünk."
    :) elöbb belassítják, hogy váltsál telót... Aztán meg fejlesztés lesz abból, ha a lassító kódokat kikapcsolják :)