Gyurkity Péter

Sokkal több telefont tört fel az FBI

A korábban hangoztatottnál jóval kevesebb készülék volt elérhetetlen számukra.

A Szövetségi Nyomozóiroda gyakorlatilag éveken keresztül azt hangoztatta, hogy a különböző ügyekben felhasználni kívánt okostelefonok komoly hányada jelentett számukra problémát, ezeket ugyanis a sikeres és effektív titkosítás miatt nem tudták feltörni, hogy elérjék a rajtuk tárolt adatokat. Most kiderült, hogy alaposan felsrófolták ezek számát.

Tavaly az FBI első embere azt állította, hogy összesen 7800 ilyen készülék nem volt elérhető a számukra, ezt a számot azonban egy belső használatra szánt, és nemrég kiszivárgott anyagban jóval alacsonyabbra becsülték. A Washington Post beszámolója szerint a valós adat valahol 1000 és 2000 telefon között lehet, legalábbis a belső dokumentum alapján, ami pedig a korábban hangoztatott, ennél jóval magasabb számot illeti, ez nagy valószínűséggel programozási hibák miatt született csak meg.

A hivatalos magyarázat szerint ugyanis különböző hibák miatt az egyes adatbázisokban szereplő készülékeket többször is felsorolták a listában, így jött össze a 7800-as adat. A San Bernardino-i lövöldözés és ámokfutás kapcsán az azóta hivatalából távozott James Comey is felemlegette ez utóbbi számot, akkor azonban azt is megtudhattuk, hogy a bírósági engedély elmaradása ellenére az FBI végül mégis hozzáfért az elkövető iPhone okostelefonján tárolt (és zárolt) adatokhoz. A lényeg persze mindig is ezen volt, az ügynökség a nyomozások során igyekszik minden begyűjthető adatra rátenni a kezét, függetlenül attól, hogy az adott készülék titkosítva vagy zárolva van.

Eközben persze folyamatosan panaszkodnak, hogy rengeteg készülékhez nem férnek hozzá, amely állítást a kritikusok évek óta támadják – a jelek szerint utóbbiaknak volt igaza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!