Berta Sándor

Az IT-óriások tervezett adóját bírálta Angela Merkel

A német kancellár azért aggódik, mert egy ilyen intézkedés hátrányosan érintheti a német exportcégeket.

Az Európai Bizottság az Apple, az Amazon, a Facebook, a Google és a többi nagy IT-piaci szereplő bevételeire 3 százalékos adó kivetését fogja javasolni. Az adó minden olyan társaságra vonatkozna, amely világszerte legalább 750 millió euró bevételt, míg az Európai Unió területén legalább 50 millió euró online bevételt könyvelhet el. Az új törvényt az európai uniós tagállamoknak is el kell majd fogadniuk.

Angela Merkel a költségvetési vita keretében tartott beszédében óva intett az Európán kívüli IT-cégekre vonatkozó speciális adó bevezetésétől, mert egy ilyen lépést átvehetnének más országokban is és az európai vállalkozásokkal szemben alkalmazhatnának. Vagyis az elképzelés könnyen öngól lehet és végül az európai vállalatokat érintheti majd hátrányosan. A politikus hozzátette, hogy az ilyen koncepciókat ésszerűen át kell gondolni és nem lehet úgy bevezetni, mint ahogy azt az Európai Bizottság tervezi.

Merkel rámutatott, hogy új koncepciókat kell kidolgozni azért, hogy a digitális üzleti modelleket észszerűen meg lehessen adóztatni. Olyan adórendszereket kell találni, amelyek egymással kompatibilisek. A német kancellár szerint éppen ezért fontos például a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) munkája, s nem lehet egyszerűen annyit kijelenteni, hogy két esztendőn át kipróbálunk valamit. Ugyanakkor az, hogy átgondolják a helyzetet és ésszerűen cselekednek, egyáltalán nem jelenti azt, hogy végül semmit sem fognak tenni.

A gyors, meggondolatlan lépésektől már akkor óva intette az EU-t Wolfgang Schön, a Max Planck Adójogi és Államháztartási Intézet igazgatója, majd pedig április végén hasonlóan nyilatkozott Clemens Fuest, az Ifo Intézet elnöke. Fuest azt javasolta, hogy az Európai Uniónak és az USA-nak közösen kellene kidolgoznia észszerű adójogszabályokat az internetes óriáscégek ellen. Ez mind a két fél érdeke lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bibike85 #12
    Megvettek ezt is kilora! Az ember aki egyedul eldontotte Europa sorsat a bevandorlaspilitikajaval. Mar ha lehet a "mindenfele embert beengedunk"-et annak nevezni.
    Bortonbe kene zarni,hogy gondolkodjon egy kicsit!
  • NEXUS6 #11
    Ááááá, egyáltalán nem! ;)
    Amúgy 1 évvel volt ez a K-berlini felkelés után, nyilván Stazi, akarom mondani kvázi tárt karokkal fogadtak keleten minden nyugatról érkező potenciális ellnzékit.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.05.23. 13:20:05
  • end3 #10
    Ez úgy hangzik, mint egy "3 betűs" ügynök kitalált (életszerűségre alaposan "szervezett...", - ne túl sokan tudjanak beszámolni az ellenkezőjéről, - életrajza, magyarázza az egyik oldalnak, miért tűnt el évekre onnan - ("kiképzésre.."? :) )
    Utoljára szerkesztette: end3, 2018.05.23. 13:02:45
  • NEXUS6 #9
    Wiki:
    ""Apja Horst Kasner berlini származású evangélikus lelkipásztor, anyja Herlind Jentzsch hamburgi latin–angol szakos tanárnő. Még 1954-ben, néhány héttel születése után a család Hamburgból az NDK-ba költözött: apja a berlin–brandenburgi evangélikus egyház lelkipásztora lett a brandenburgi Quitzowban, majd három évvel később a fővárostól északra fekvő Templinbe költöztek."
    Jézusss, apu a hidegháború közepén (Sztálin halála után 1 évvel) lelkipásztorként nyugatról átköltözik az NDK-ba, mivaaaan?
    Mert keleten kevésbé üldözték a vallásosokat talán, vagy miért? Ez mennyire életszerű akármilyen indokkal is!!!???
  • end3 #8
    Mivel ma is vannak ami támaszpontok Németó-ban, és mi tudjuk, mit jelent egy katonailag megszállt országban élni, - minimum erősen feltételezhető, hogy aki a 80 millió német állampolgárnak lenne elkötelezett, az nem ülhetne ott kancellári székben. (Annak valahová máshova kell lennie.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2018.05.23. 12:54:05
  • ugh #7
    Az mondjuk erdekes hogy a stazit a legdurvabb szervezetnek tartottak, az ndk meg az egyik legkemenyebb diktatura volt, de angelat engedtek batran ellenzek amokfutni (70-es 80-as evek).
    Azt is tudjuk hogy az amcsik jo adag stazi doksit lenyultak a rendszervaltaskor.
    Gyk.
    Angela baratnonket azert engedtek "ellenzekeskedni" mert jelentett mint a kis angyal (hehe), most meg az usakok minden szart tudnak rola.
    Es o inkab azt csinalja amit mondanak neki csak hatalmon maradhasson. A koalicioja is azt sugalja, hogy nincsennek se elvei, se ertekrendje csak hatalomvagya.
    Egy larva.

    Nem mondom hogy igy van, de elegge gyanus..
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2018.05.23. 11:43:02
  • Mat666 #6
    "Az Európai Bizottság az Apple, az Amazon, a Facebook, a Google és a többi nagy IT-piaci szereplő bevételeire 3 százalékos adó kivetését fogja javasolni. "

    A patkányok 3 százalék adón majréznak az egyszerü embernek vagy kis válalkozónak mennyit kell adóznia?
  • ugh #5
    Ez az "ize" megint megkapta az usak fonokeitol, hogy mit kell tennie.
    Igazan megdogolhetne mar ez a larva.
  • NEXUS6 #4
    Én szerintem a dízelbotrány nyilvánvaló támadás az európai autóipar ellen, ha innen nézzük ez az intézkedés csak visszacsapás lenne az amcsik felé, kicsit azért kultúráltabban, illetve amit az EU politikai potenciálja még elbír.

    A XXI. szdban mindenki mindenkivel háborúzik, csak éppen mások a hadszinterek és a dimenziók, a háború klasszikus katonai dimenziója ritkábban kap szerepet. Az autógyártásban, miközben Európa fontos piaca, partnere Oroszország, az amcsik Ukarajna kapcsán rávettek bennünket, hogy olyan szankciókat alkalmazzunk, amivel az öntökönlövést demózzuk. Most Irán esetében ugyan ez várható.

    Ehhez képest az extra adó, csak aprópénz. Amúgy Merkel politikáját tekintve szerintem simán Európa, Németország ellenes, most sem azt nézi, hogy mi a jó Európának, hanem az amcsi mamut IT óriások mellé áll? Hogy van ez?

    Szal értem én, hogy kicsi a mozgásterünk, de akkor nem az a megoldás, hogy mindenhonnan kihátrálunk, meg mindenkit beengedünk.
  • Cat #3
    Ez nem korrupció, hanem autóipari lobbi. Nyilván bármilyen európai vámnál az első célpont a német járműgyártás lenne.