Berta Sándor

Minden német vasutas táblagépet vagy okostelefont kap

A német vasúttársaság azt akarja, hogy gyorsabb és hatékonyabb információcsere valósuljon meg.

A Német Vasút (DB) bejelentette, hogy minden egyes munkatársát mobileszközzel látja el 2019 végéig. Az adott készülék lehet táblagép vagy okostelefon. A lépésnek köszönhetően minden dolgozó azonnal hozzáfér az aktuális információkhoz és használhatja a fontos alkalmazásokat. Jelenleg Németországban 60 000 vasutas nem rendelkezik ilyesfajta szolgálati eszközzel. A Német Vasút szóvivője hangsúlyozta, hogy még nem döntöttek arról, hogy mely gyártó termékeit rendelik meg és arról sem, hogy mekkora összeget emészt majd fel az eszközök beszerzése és üzemeltetése.

Az okostelefonokhoz való hozzáférésnek köszönhetően a dolgozók gyorsabbá és egyszerűbbé tehetik a folyamatokat, míg a termékeket vonzóbbá tehetik az ügyfelek számára. A távolsági szerelvényekben lévő munkavállalók minden egyes vécé és bisztró aktuális állapotát ellenőrizhetik majd egy alkalmazáson keresztül. Az idén 3000 alkalmazott kapja meg az okostelefonját vagy a táblagépét, míg a többiek 2019 végéig juthatnak hozzá a készülékekhez. Minden munkatársnak létrehoznak egy személyes e-mail fiókot a szolgálati ügyek intézésére, online ajánlatokhoz vagy éppen képzési célokra és a központi információs platformokhoz - például a DB Planet nevű közösségi intranethez - való hozzáférésre. Ezzel párhuzamosan szeptemberig 2500, még kiképzés alatt lévő új dolgozó kap táblagépet.

Az intézkedés által gyorsabb és hatékonyabb információcsere valósulhat meg, s ebből mindenki profitál: az ügyfelek, az alkalmazottak és a társaság is - jelentette ki Martin Seiler személyzeti vezető, aki ezt a digitális átalakulás fontos lépcsőfokának tartja. A cég ki akarja használni az olyan esélyeket, amelyeket például a mesterséges intelligencia kínál, és ehhez szükség van a munkatársak központtal való jobb összekötésére is. Nemrég az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) egy speciális munkacsoportot hozott létre annak felmérésére, hogy megtudják, melyik modern informatikai technológiával érdemes foglalkozniuk. A Digi@ttack nevű csapat szintén javasolta minden kalauz tablettel való felszerelését, és hogy az összes tömegközlekedési eszközhöz egységes helyfoglalási rendszert alakítsanak ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #2
    A mozdonyvezetőknek táblájuk is van már, egyelőre szidják is, mint a bokrot.
    Az áráról inkább ne is beszéljünk, de a Win10 nagyon kellett oda.
  • ClassicR #1
    Nocsak, a MÁV beelőzött, a magyar vasutasoknak már évek óta van szolgálati okostelefonjuk.